SPLETke

Oddaja
7. 12. 2021 - 16.30

Ne/muska:

 

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine ob 20:00: 8. Slowindova pomlad 2021

Slowind
Laura Felicijan – flavta (f. g.)
Dunja Čolić – oboa (k. g.)
Jurij Jenko – klarinet
Miha Mitev – fagot (k. g.)
Metod Tomac – rog

Študenti Studia za sodobno glasbo Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
Arijan Mačak – saksofon
Alja Gregorinčič – klavir
Naja Mohorič – harfa
Andraž Malgaj – harmonika
Aleksander Simionov – tolkala

Alja Klemenc – dirigentka

Spored:

Federica Lo Pinto (1997) Eredità za klarinet, rog, harmoniko in tolkala

Klara Mlakar (1999) moon shards za flavto, rog, saksofon in klavir

Juraj Marko Žerovnik (1993) Stebri za oboo, fagot, saksofon in klavi 

Teja Komar (1997) Budapest Morning za flavto, fagot, harfo in harmoniko

Samo Vidic (2001) Notturno za klarinet, oboo, harfo in tolkala

Vstopnina: 10 EUR, 5 EUR

 

Teater, predavanja, razstave...:

 

Španski borci, Velika dvorana ob 20:00: Leja Jurišić, Milko Lazar: De facto (pojdi s seboj)

koncertni performans

V srečanju glasbenika in plesalke na prizorišču, ki je hkrati plesni podij in koncertni oder, rezonira povezovanje nezdružljivega – projekt učinkuje kot hibridno eksperimentalno delo, s katerim ustvarjalca skozi ustvarjalni dialog presegata lastno avtorsko pozicijo.

Trajanje: 75 minut

Vstopnice: 12 eur / 8 eur

 

- - -

 

Galerija ZDSLU ob 17:00: Jure Crnkovič - Pogled na potovanje misli

Likovna razstava

Brez vstopnine

 

- - -

 

FDV ob 16:00: Intimna razmerja med digitalizacijo, komodifikacijo in pandemijo

V pogovoru ob letošnjem srečanju študentov MKŠ, ki ga organiziramo v okviru študjiskega procesa, se bomo torej dotaknili vprašanj posega sodobnih digitalnih tehnologij, trga in države v intimne odnose v sodobni digitalni družbi. Z nami bodo: red.prof.dr. Roman Kuhar, dr. Jasmina Šapetavc, dr.Iztok Šori in izr.prof.dr. Zdenka Šadl. Pogovor bo moderirala Anamarija Šiša, asistentka in mlada raziskovalka na Katedri MKŠ.

 

DobraVaga ob 17:00: Delavnica iz zin čitalnice: Zin kot zbirka

spletna delavnica

Vabljeni na spletno zin delavnico, ki jo pripravljamo v sklopu tretje izpostavitve čitalniških zinov. Ta se osredotoča na zine, ki delujejo kot zbirke oziroma zbirna mesta najrazličnejših reči. Zini iz naše zbirke, ki smo se jim tokrat posvetili in na podlagi katerih pripravljamo delavnico, se tako vrtijo prav okrog zbiranja – od zbiranja starih receptov, fotografij rojstnodnevnih mlajev, zapisov s socialnih omrežij, do beleženja kratkih zgodb, ujetih trenutkov ali idej. Takšni zini odražajo interese avtorjev in služijo dokumentiranju.

Zin delavnica, ki je namenjena vsem, ki bi radi z nami preživeli ustvarjalno popoldne in izdelovali zine na daljavo, bo potekala čez Zoom. Najprej se boste naučili narediti mini zin iz A3 ali A4 lista, nato pa boste s tehniko risbe ustvarili vsak svojo zbirko-zin. Delavnico bo vodila vizualna umetnica Ema Kobal, sodelavka DobreVage in kuratorka razstav ZINE VITRINE.

Za udeležbo potrebujete:
- svoja najljubša pisala in risala
- papir za skiciranje
- papir oz. papirje v velikosti A4 ali A3
- poljubne barve in trdote
- škarje ali olfa nož

Obvezne predhodne prijave sprejemamo na naslov ema.kobal@dobravaga.si.

Organizacija: Kino Šiška/DobraVaga
Vstop prost.

 

THL ob 17:00: Mi, begunci, mi in begunci

Čeprav so v današnjem času negotovost in stiske v prizadevanju za mirno in dostojno življenje prisotne pri prebivalstvu nasploh, so v Sloveniji ljudje, ki imajo še posebej težko življenjsko izkušnjo in preizkušnjo, saj v Sloveniji iščejo ali so pridobili zaščito, ker so pobegnili pred vojno, pregonom in nezmožnostjo mirnega in dostojnega življenja v svojih deželah. Begunci. Kaj (nam) pomeni ta beseda danes? So kategorizacije, ustvarjene za »upravljanje z migracijami«, razlikovanje med migranti in begunci, koristne ali škodljive za našo zmožnost razumevanja potrebe in pravice vsakega človeka do življenja, dostojanstva, možnosti in priložnosti za udejanjanje lastnih človeških potencialov? Kako živijo begunci v Sloveniji? Koliko časa so potem begunci? Kako je z begunci in priseljenci iz časa vojne v Bosni in Hercegovini ter njihovimi potomci – je ta izkušnja po tridesetih letih še relevantna za njihovo sedanje življenje v Sloveniji? Je izkušnja begunca in priseljevanja do neke mere univerzalna, ter je možno primerjati položaj beguncev v Sloveniji tedaj in zdaj? Ter tudi primerjati odnos do beguncev in priseljencev v Sloveniji z zgodovinsko izkušnjo (ne)sprejemanja Slovencev v državah, kamor so prišli iskati boljše življenje? Ali se je odnos Slovenije do beguncev spreminjal in spremenil? Nenazadnje, kako govorijo begunci in kako mi govorimo o beguncih? Koliko je jezik dejavnik begunske in priseljenske identitete, koliko generacij? Koliko je dejavnik vključevanja v družbo?

O teh vprašanjih bodo spregovorili:
- Mirjam Milharčič Hladnik, raziskovalka, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije, ZRC SAZU,
- Anica Mikuš Kos, pediatrinja, psihiatrinja in humanitarka, predsednica Slovenske filantropije,
- Maida Džinić, dolgoletna svetovalka beguncem in delavcem migrantom, pevka skupine tAman,
- Fatum Ghanima, Sirka živeča v Ljubljani,
- Gorazd Rečnik, novinar Radio Slovenija

Pogovor bo vodila Brankica Petković, raziskovalka z Mirovnega inštituta.

Dogodek poteka v sodelovanju Galerija Kresija, Mestne knjižnice Ljubljana in Trubarjeve hiše literature v sklopu razstave Nemogoče se je vrniti v nemogočo deželo.

Dogodek bo mogoče spremljati preko ZOOMA (Meeting ID: 862 0468 1561) in na dan dogodka na Facebook profilu Galerije Kresija in Trubarjeve hiše literature.

 

Kavarna Slamič ob 18:00: Alternative: Kako do ekonomije blaginje po Glasgowu

Na okrogli mizi bomo spregovorili o tem, kaj moramo narediti, da ustvarimo pravično družbo. O alternativah v času naraščanja neenakosti, podnebnih sprememb in geopolitičnega tekmovanja med velikimi silami. V času, ko pričakujemo sporočilo Evropske komisije o socialni ekonomiji. V času, ko je srečanje v Glasgowu še enkrat potrdilo, da se skupno dobro zamejuje z mejami lastnega interesa.

Kot platforma organizacij, ki delujejo na področju razvojnega sodelovanja, želimo s sogovorniki opraviti razmislek o tem, kako lahko s svojimi dejanji prispevamo k preseganju neokolonialnih razmerij, ki poganjajo spiralo nezaupanja in konfliktov.

Podlaga za razpravo bo poročilo Kako do ekonomije blaginje, ki služi ljudem in naravi, ki sta ga v okviru projekta Climate of Change pripravila Oxfam Nemčija in Evropski okoljski urad, Platforma SLOGA pa je izdala slovenski prevod.

Na okrogli mizi bomo iskali odgovore na vprašanja:

  • Kakšne alternative obstoječemu načinu izmenjave z naravo imamo na voljo tukaj in zdaj?

  • Kaj nam stoji na poti, da ne uveljavimo etično pravičnega podjetništva, gospodarstva?

  • Kako podpreti alternative v času po Glasgowu, ko se krči čas za ukrepanje?

  • Kakšne so možnosti Slovenije kot članice EU za spremembo?

O korakih naprej bodo razpravljali

Dušan Plut, geograf in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani

Ajda Pistotnik, vodja projektov in raziskovalka na področjih odrasti in finančne pravičnosti

Marko Jaklič, ekonomist in profesor

Asta Vrečko, umetnostna zgodovinarka in ljubljanska mestna svetnica

Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in raziskovalec na Univerzi v Ljubljani

Okrogla miza bo potekala v hibridni obliki, v kavarni Slamič, Kersnikova 1, Ljubljana in s prenosom na socialnih omrežjih. Število udeležencev na okrogli mizi v živo je omejeno, zato so prijkave danes že zaprte.

 

MKL ob 18:00: Pogovor z mag. Violeto Bulc

splet

Pogovarjali se bomo z nekdanjo ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Republike Slovenije ter evropsko komisarko za promet mag. Violeto Bulc, ki ima tudi izkušnje na razvoju inovacijskih  infrastruktur za množično inoviranje in internacionalizaciji razvojnih projektov.

Pogovor bo vodil Slavko Bobovnik.

Brez vstopnine

 

MKL ob 19:00: Pogovor o Josipu Jurčiču

splet

Literarni večer z Bernardom Nežmahom in Urško Perenič

Brez vstopnine

 

Bežeče sličice:

 

Slovenska kinoteka:

19:00 Klasiki/ Retrospektiva: Abbas Kiarostami

Kje je hiša mojega prijatelja? (Khane-ye doust kodjast?), Abbas Kiarostami, Iran, 1987, DCP (posneto na 35 mm), 1.66, barvni, 83', sp

Na iranskem podeželju osnovnošolec Ahmed po napornem pouku, pri katerem učitelj zagrozi, da bo tisti, ki naslednji dan ne bo imel domače naloge, izključen iz šole, zgrožen ugotovi, da je v svojo torbo pomotoma pospravil zvezek sošolca. Ahmed se kljub nasprotovanju staršev odpravi čez hribe v sosednjo vas, kjer naj bi živel sošolec, vendar imajo tam vse ulice in vsi ljudje enaka imena. Osebna drama vztrajnega dečka se stopnjuje, saj je neomajen v odločitvi, da prijatelj ne sme biti žrtev njegove neprevidnosti. Ob Ahmedovem prizadevanju se izrišeta izčrpen portret ruralne iranske družbe in poglobljena prispodoba pomena zavedanja osebne odgovornosti.

 

Kinodvor:

17:00 Titan (Titane), Julia Ducournau / Francija, Belgija / 2021 / 108’

Po seriji nepojasnjenih zločinov se oče znova sreča s sinom, ki je izginil pred desetimi leti. Film Julie Ducournau, režiserke šokerja Surovo, je nepričakovani dobitnik letošnje zlate palme v Cannesu.

20:30 Film noir v Kinodvoru: Dvojno zavarovanje (Double Indemnity), Billy Wilder / ZDA / 1944 / 108’

Zločin v Dvojnem zavarovanju, ki ga je leta 1944 posnel Billy Wilder (»preveč ciničen, da bi verjel svojemu cinizmu«, a zavedajoč se, da s tem filmom dela zgodovino), bi bil popoln, če bi si partnerja zaupala. Pa si ne.

Mala dvorana ob 19:30: Delo na zahtevo (The Gig Is Up), Shannon Walsh / Kanada, Francija / 2021 / 88 min / podnapisi, angleščina, francoščina / 16+

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.

 

 

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.