Torkizmi

Oddaja
17. 8. 2021 - 16.30

Ne/muska:

 

Hala Gala ob 20:00: GlobaLuna Africana

V drugi letošnji ediciji GlobaLune se bomo skupaj z Mariem Batelićem, odličnim selektorjem svetovnih godb, podali v raziskovanje številnih afriških žanrov. Zibali se bomo v hipnotičnih ritmih »puščavskega bluesa«, afriškega rocka in funka, afriške rumbe oz. soukousa ter afrobeata. Pri slednjem si bomo privoščili obhod po zemeljski obli in bomo tako poleg godbe iz Nigerije, domovine tega angažiranega žanra, slišali vrsto neafriških bendov, ki vešče preigravajo afrobeat.

Music Policy: desert rock & blues/afrofunk/soukous/afrobeat

Režim: PCT

Vstop prost do 21.ure, 3 € kasneje

 

Vrt hostla Celica: Sozvočja sveta – Dvojni koncert: Still Life in Jarc Gregorin Trio

20:00 Still Life

Joao Silva

Margherita Abita

Still Life je izviren glasbeni projekt s sedežem v Barceloni.

21:30 Jarc Gregorin Trio (JG3O)

Jaka Jarc - kitara, glas

Janez Moder - bas kitara

Blaž Gregorin - bobni

Ana Mezgec - violina

Progresivna blues in rockovska zasedba

 

Teater, predavanja, razstave...:

 

 

Galerija Srečišče, Hostel Celica ob 18:30: Laura Krajnc: Femina Mundi

Kiparska razstava

Vsa kiparska dela se navezujejo na žensko. Zgodnejša dela žensko oz. tematiziranje ženske postavljajo predvsem v sodobni kontekst in tematizirajo predvsem trenje patriarhalnega družbenega konstrukta z ženskimi notranjimi cikli in žensko naravo ter njenim tako fizikalnim, kot psihičnim in duševnim notranjim svetom. Dela kritizirajo podrejanje ženskega naravnega cikličnega časa družbenemu konstruktu linearnega časa, medijske reprezentacije sodobne konstrukcije ženskosti ter objektivizacijo žensk in njihovega telesa.

Poznejša dela se na žensko in njeno naravo navezujejo v bolj prvinskem smislu. Žensko predstavljajo bolj v smislu neke avre; ženska kot prvi dom vsem rodovom, ženska kot izvir, iz katerega se vsi rodovi najprej napajajo.

Dela se na žensko navezujejo celostno; tako vsebinsko, kot z izbiro materialov in tehnik ustvarjanja. Materiali so večinoma rabljeni in izvzeti iz ženskih intimnih prostorov ter uporabe, tehnike pa se navezujejo predvsem na domene ženskih tradicionalnih dejavnosti.

Brez vstopnine

 

Lok4cija ob 19:00: RAZSTAVA: Dora Benčevič: EKSPRESSO + .čunfa

Dora Benčevič se je na prelomu tisočletja rodila v umetniško družino, s katero je pri petih letih prepotovala svet. Že od nekdaj se zanima za ilustracijo in animacijo.
Leta 2019 je končala Umetniško gimnazijo Koper, kjer jo je za strip navdušil prof. Matej Kocjan, sam pomemben del Stripburger scene. Istega leta je ilustrirala živahno vizualno podobo festivala Dnevi poezije in vina ter dobila priložnost, da ustvari svoj prvi mini strip Esenca umetnika (Stripburger/Forum Ljubljana, 2020), ki jo je dokončno zasidral v stripu.
Po prvi samostojni razstavi v Dobri Vagi (Umetnik na mesec: Podoknice) v okviru festivala Tinta, Dora ustvarja v sodelovanju s Striparno Stripolis in drugimi zanimivimi imeni, kot so Emkej, Wudisban, Katalena, kolektiv Flow ramps ter še…

Za glasbeno spremljavo bo skrbel .čunfa!

 

Soba SCCA, Metelkova 6 ob 19:30: IZLAND: Lab Loops IX

Pregledna razstava
Dvojec IZLAND sestavljata avtorja Gašper Milković Biloslav in Marko Vivoda. Razstava je del spremljevalnega programa FeKK – mednarodnega festivala kratkega filma in bo odprta v času festivala od torka do sobote med 20.00 in 24.00. Na ogled bodo posnetki AV instalacij, živih nastopov in videospotov, ki so v zadnjih devetih letih nastali v sodelovanju z različnimi avtorji elektronske, sodobne in resne glasbe. Postavitev prinaša laboratorijske zanke (lab loops), delne rekonstrukcije produkcije posameznih projektov in s tem vpogled v procese nastajanja hipnotičnih analognih vizualij, ki temeljijo na kemičnih reakcijah mešanja tekočin in raztopin različnih gostot, eksperimentiranju z elektromagnetnim valovanjem in vplivom zvoka na materijo ter manipulaciji video signalov.

Postavitev v štirih “postajah” naslavlja tudi vprašanje arhiviranja umetniške prakse, ki temelji na efemernosti živih dogodkov in interaktivnih instalacij, vezanih na čas in zvok. Pri IZLAND video zapis predstavlja zgolj polovico kompleksne kreativne rabe tehnologij, ki prav z možnostjo vpogleda v nastanek vizualij na tokratni razstavi, prinaša enkratno priložnost za potešitev naše radovednosti. Razstavljeni bodo arhivski posnetki različnih živih AV nastopov, vizualije za album π Random Logic (2017), videospot Puščava ŠKM Bande (2017) in trilogija Srečne mladine, posneta v sodelovanju z Matejem Kolmankom: Napovednik, Comadia sp., Trampolin, infrastruktura (2018).

 

SEM od 20:15 do 21:00: Prekleta zemlja poželjivih žensk (performans)

Performans indijske ustvarjalke Kanike Gupta

Na lokacijo dogodka, ki je od SEM oddaljena 2 minuti, se bomo skupaj sprehodili ob 20:15, zbirna točka je razstavna hiša SEM na Metelkovi 2, v Ljubljani. Performans se bo pričel ob 20:30 in trajal 30 minut.

Umetnostna zgodovinarka Kanika Gupta v sklopu rezidence v SEM raziskuje starodavno indijsko umetnost in mitologijo ter ju povezuje z izzivi podnebnih sprememb. Starodavne indijske pripovedi so jo navdihnile z osupljivimi opisi lepote gozdov in bogastva narave. V performansu raziskuje indijsko drevesno božanstvo – Yakshi, ki so ga nekoč častili, in opozori na procese podrejanja narave in posledice njenega uničevanja.

Performans bo potekal v angleškem jeziku s slovenskim prevodom.

Število oseb na dogodku je omejeno. Najave so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na T: 01 / 3008 745.

Brez vstopnine

 

ČinČin ob 20:00: Po-Koronska 10ka #11, stand up

Povezovalec večera: Mladen Pahovič.

NASTOPAJO: Matej Pušnik, Ajda Peternel, Tadej Cunder, za konec pa Jan Kreuzer in Alen Borišek

Prostovoljni prispevki

 

Bežeče sličice!!!

 

Slovenska kinoteka: FeKK - Festival kratkega filma v Ljubljani

18:30 SFA: Izgubljeni svet

Skrivnosti Jadrana, Marijan Pfeifer, Slovenija (Jugoslavija), 1958, 35 mm, 11’
Stopnice ljubezni, Mako Sajko, Slovenija (Jugoslavija), 1971, 35 mm, 14’
Nama, Slovenija (Jugoslavija), 1960, 35 mm, 1’
Deset minut pred dvanajsto, France Kosmač, Slovenija (Jugoslavija), 1961, 35 mm, 13’
Skrivnost, Zvone Sintič, Slovenija (Jugoslavija), 1959, 35 mm, 16’
Poslednji pešec, Jože Bevc, Slovenija (Jugoslavija), 1970, 35 mm, 11’
Anno 3003, Ivo Lehpamer, Slovenija (Jugoslavija), 1962, 35 mm, 11’
Oblaček in oblaki, France Kosmač, Slovenija (Jugoslavija), 1962, 35 mm, 12’
Program smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom.
Cena vstopnic 3.5e.

Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova: FeKK - Festival kratkega filma

20:30 Tekmovalni program FEKK BAL I

Armadila, Gorana Jovanović, Srbija, 2020, 11’
Beli božič (Bijeli Božić), Josip Lukić, Hrvaška, 2020, 27’
Med nama (Među nama), Petra Balekić, Hrvaška, 2021, 11’
Mare Nostrum, Dimitris Anagnostou, Grčija, 2020, 25’
AIVA, Veneta Androva, Nemčija, 2020, 14’
22:15 Tekmovalni program FEKK SLO I

Maks, Martin Draksler, Slovenija, 2021, 18’
Transnebesna železnica, Ivana Vogrinc Vidali, Slovenija, 2021, 15’
Nuklearna sila je najmočnejša sila na svetu (La force nucleare est la force la plus puissante du monde), Teja Miholič, Slovenija, 2021, 3’
Human Kinematics, Brina Vidic, Slovenija, 2021, 5’
Komaj čakam, da prideš, Tomaž Grom, Slovenija, 2021, 30’
Nebo nad Hévízom, Davorin Marc, Slovenija, 2020, 3’
V primeru dežja bodo projekcije v dvorani Kinoteke. V tem primeru so vstopnice brezplačne.

 

Kinodvor: Film pod zvezdami / Nadomestne projekcije

16:30 FeKK - Festival kratkega filma

EFA – Short matters! I. (2021), 80min

Program v treh sklopih predstavlja izbor najboljših in večkrat nagrajenih evropskih kratkih filmov, ki so se leta 2020 potegovali za Evropske filmske nagrade.

18:30 Kako postati dobra žena (La bonne épouse), Martin Provost / Francija, Belgija / 2020 / 109’

Živahna in barvita komedija, postavljena v šolo za gospodinje na predvečer seksualne revolucije, se z ironijo in razposajenim humorjem loteva tem ženske emancipacije in spolne enakopravnosti. Z Juliette Binoche v glavni vlogi.

21:30 Annette, Leos Carax / Francija, Nemčija, Belgija / 2021 / 140’

Enfant terrible francoskega filma Leos Carax se devet let po Holy Motors vrača s svojim prvim celovečercem v angleškem jeziku, težko pričakovanim muzikalom z Adamom Driverjem in Marion Cotillard v glavnih vlogah. Film je odprl letošnji festival v Cannesu in prejel tamkajšnjo nagrado za najboljšo režijo.

 

Galerija na Koroški 18, Maribor ob 18:00: Cikel zgodovina filma: Francoski novi val

Neformalno izobraževanje

Pekarna Magdalenske mreže vabi na sedmo predavanje v ciklu Zgodovina filma. Tokrat bo ustanovitvena članica uredniškega odbora revije KINO! Maja Krajnc predstavila obdobje francoskega novega vala.
Obdobje francoskega novega vala se je začelo proti koncu petdesetih let in je bilo močno povezano z "očetom" filmske teorije Andréjem Bazinom ter generacijo mladih piscev okrog francoske filmske revije Cahiers du cinéma. François Truffaut, Jacques Rivette, Jean-Luc Godard, Claud Chabrol in Éric Rohmer so s pisanjem filmske kritike postopoma oblikovali poseben pogled na film in na svet prek filma, v določenem trenutku pa svoje pisalne stroje zamenjali s kamerami in začeli svojo pisano filmsko teorijo uresničevati tudi v praksi. Po gibanju se jih je prijela oznaka "novovalovci". Če razmišljamo o francoskem novem valu, nikakor ne moremo mimo Agnès Varda, "prababice" slovitega filmskega gibanja.

Dr. Maja Krajnc (rojena leta 1982) je doktorirala iz Medijskih študijev na ISH. Od leta 2007 je (ustanovitvena) članica uredniškega odbora revije KINO!, od leta 2011 pa odgovorna urednica revije za film in filmsko KINO! ter predsednica Društva za širjenje filmske kulture KINO!.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Udeležba je brezplačna. Prijave do včeraj in do zapolnitve vseh prostih mest. Dogodek bo potekal v živo! Za udeležbo je potreben PCT pogoj.
 

In še...:

 

Filmskokritiška delavnica Ostrimo pogled na Otoku!

Ekipa Društva za širjenje filmske kulture KINO! bo tudi letos zadnje avgustovske dni preživela v Izoli ob filmskem platnu in vonju morja. Pridruži se jim na filmskokritiški delavnici na 17. ediciji Mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema, kjer bodo udeleženci med 25. in 29. avgustom gledali filmske preboje s celotnega sveta in o njih poglobljeno razpravljali na plaži in v kavarnah izolskih uličic. V pogovore bodo lovili tudi neodvisne in z vidika ustvarjalnega pristopa izstopajoče avtorje. Ob pomoči mentorjev bodo spisali kratke refleksije, ki bodo objavljene na festivalski spletni strani in e-kino.si. Najboljše med njimi pristanejo v reviji KINO!.

Za prijavo pišite na ostrenje.pogleda@e-kino.si. Prijave so odprte do 18. avgusta.

Udeležba 5-dnevne delavnico znaša 17 EUR.

Udeleženci prejmejo akreditacijo, s katero lahko obiščejo vse filmske projekcije, zagotovljeno pa jim je tudi mesto za šotor v kampu Škamp.

Delavnico vodi Maja Krajnc, odg. urednica revije KINO!, asistira ji Kristian Božak Kavčič.

Kontakt za več informacij: 040 302 808 (Zala Ž.).

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.