V zvezdah

Oddaja
7. 10. 2019 - 16.30

Metelkova mesto:

 

Klub Tiffany ob 18:00: Začetni tečaj argentinskega tanga

 

Jalla Jalla ob 21:00: William Nurdin (Fr), Kikiriki (Mb), Mono Scarves (Mb)

-> elastika, ventilator, analogni sintetizatorji, elektronska vezja, diy mašine in 3 človeška bitja. Prijeten ponedeljkovski noise večer.

 

Muska izven:

 

Orto bar ob 19:00: Paul Gilbert (USA)

Vstopnina: 29 EUR na dan

 

Kogojeva dvorana Društva slovenskih skladateljev od 19:00: Festival UNICUM 2019

Kristina SERAŽIN – saksofon

Daniel OSORIO – elektronika

Marjan ŠIJANEC – elektronika

PROGRAM:

Jacob Ter VELDHUIS - GRAB IT! za tenor saksofon in posnetek

Marjan ŠIJANEC/Filip ŠIJANEC - TUKAJ IN ZDAJ za tenor saksofon in računalnik*

James O'CALLAGHAN - REASONS za knjigi in elektroniko

Daniel OSORIO - ZIKKUS-S za bariton saksofon in elektroniko

Karen TANAKA - NIGHT BIRD za alt saksofon in posnetek

* krstna izvedba

 

Čin Čin Tobačna ob 20:00: Jazz Ponedeljek: Free Stellar Trio

Prvo oktobrsko ponedeljkovo džezenje v Tobačni bo popestrila sveža mednarodna glasbena druščina, ki se je prvič predstavila javnosti na lanskem festivalu Jazz Cerkno. Tam je posnela živi album 'Age of Chaos', ki je izšel pri priznani portugalski založbi Clean Feed.
Glasba Free Stellar Tria je energična, ritmično melodična, hkrati pa se oklepa tudi zvočnih detajlov in spontanih melodij ki poslušalca odpeljejo v sam svet zvoka.
- - - - -
Cene Resnik (tenor in sopran saksofon)
Giorgio Pacorig (rhodes, efekti)
Marko Lasič (bobni, zvočila)

- - - - -

Brez vstopnine

 

CUK Šiška ob 21:00: IMPRONEDELJEK @ Kino Šiška

V sodelovanju s priznanim pianistom in skladateljem Rokom Zalokarjem vas vabimo na redne ponedeljkove večere za vse željne prostega igranja, jamanja in deljenja oziroma iskanja glasbenih idej.

V domačem vzdušju naše kavarne navezujemo, krepimo in vedno znova obnavljamo stike s skupnostjo glasbenikov, ki delujejo pod skupnim imenovalcem improvizacije. Vsak večer bo otvorila zasedba, sestavljena za prav tisti večer, zatem pa je oder odprt za vse.

Začetna postava:

Irena Z. Tomažin – vokal

Boštjan Simon – saksofon

Rok Zalokar – klavir

Peter Kuntarič – bobni

 

Tovarna Rog, pr Anđi (levo zadaj), ob 21:00: Kamizdat Rentgen: Lasse Passage + Tovariš Strmoglavljen

Kamizdat po nekaj letih v Ljubljani ponovno pozdravlja multitalentiranega pevca / tekstopisca in pop eksperimentalista Lasse Passaga, ki potuje po Evropi v pričakovanju izdaje svojega tretjega celovečernega albuma "Sunwards". V tem solo koncertu bo Lasse Passage s kasetofonom lo-fi croonal dele svojega materiala iz prejšnje glasbene izdaje "Stop Making Sense and Start Making Success" - dobili pa bomo tudi akustični predogled novih, še ne objavljenih pesmi iz albuma "Sunwards". Gre za večplastno glasbeno potovanje, kjer je predmet ljubezni obravnavan s črnim humorjem in cinično melanholijo, ki vseskozi ostaja osvežujoč in dostopen.
Brez vstopnine

 

Teater, razstave, predavanja...:

 

25. Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk:

Švicarija ob 17:00: Tina Kozin, Saška Rakef in Bojana Šaljić Podešva: IDEN
Elektroakustična radijska opera
Elektroakustična opera Iden prinaša zgodbo Kuronske sipine v Litvi, začasnega geografskega pojava pod okriljem Unescove svetovne kulturne in naravne dediščine. Zgodbo konfliktnih interesov, vpisanih v kuriranje nacionalnih parkov, pa tudi zgodbo o prastarem soočanju človeka z neizogibnim spreminjanjem, prehajanjem, minevanjem.
Opera je stkana je iz dokumentarnih izjav (pogledi različnih deležnikov od uprave nacionalnega parka in mestne občine do biologov, gozdarjev, turističnih delavcev in prebivalcev sipine), poetičnih zapisov in muzikalnega gradiva, ki je reinterpretacija zvočnih posnetkov s sipine (field recordings).
Stara elektrarna:

19:00 Omizje: Gabriela Babnik, Marko Karlovčec, Nataša Velikonja (SI)
Fokus Nina Dragičević
20:30 Nina Dragičević, Anja Novak, Žiga Jenko (SI)
Ljubav reče greva, koncertna izvedba knjige

 

SNG Drama:

Veliki oder ob 17:00: Faust

Avtorska interpretacija velike klasične dramske pesnitve

Režiser Tomaž Pandur se ponovno sooča z enim največjih evropskih mitov.

mala drama ob 20:00: Izobčenke

Kar je bilo, bo spet.

Izbrana Šeligova besedila so postala gradivo, ki ga mlinsko kolo gledališkega procesiranja staplja z individualno izkušnjo. Ključne pri tem procesu so igralke, njihov osebni stik z gradivom, ter glasbenika, ki s svojim medijem enakovredno dopolnjujeta performativ. In pa tudi vsi ostali, ki prinašamo gradivo, vstopamo do performativa in, če bi želeli, tudi vanj.

 

Skladišče Mladinskega ob 20:00: Umetnost je omara

Uprizoritev bo izhajala iz nepredvidljivega Harmsovega sveta, ki nas nagovarja v poetičnem jeziku na meji med tragičnim in komičnim. Potopila se bo v poezijo, ki je hkrati otroška igra in igra domišljije v vrtoglavem svetu sanjskih podob in nadrealnih prizorov, oblitih z nenavadno eksistencialno žalostjo.

Režija in izbor besedil: Ivan Peternelj
Igrajo: Daša Doberšek, Janja Majzelj, Blaž Šef, Matija Vastl
Na harmoniju: Polona Janežič
Koprodukcija: Društvo za umetnost AVGUS in Slovensko mladinsko gledališče

Vstopnina: 11 EUR / 9 EUR (dijaki, študentje, upokojenci)

 

- - - -

 

Cankarjev dom ob 19:30: Spomin na Luizo Pesjakovo

Pred več kot stotimi leti (1887) smo Slovenci dobili prvi družinski roman Beatin dnevnik, ki ga je napisala Luiza Pesjakova, ena najbolj priljubljenih slovenskih pisateljic tiste dobe. Četudi so jo kritiki kot Janko Kresnik sprejeli zadržano in so bile ocene njenih del odklonilne, je Luiza Pesjakova velika pesnica, pisateljica in prevajalka, ki si zasluži, da iz nje zajemamo navdih sodobne književnice.
Njene pesmi, povesti in romani odražajo izjemno rahločutje za odnose med prijatelji in v družini, ki ga ubeseduje s svetovljansko čarobnostjo jezika. Letošnji recital bomo tako posvetili igrani interpretaciji odlomkov iz Beatinega dnevnika, prireditev in samo podelitev sedme literarne nagrade mira pa bodo v duhu časa spremljali slavospevi iz druge polovice 19. stoletja, ko je ob književnosti in glasbi raslo slovenstvo.

Brezplačne vstopncie

 

Trubarjeva hiša literature ob 19:00: Mária Ferenčuhová (predstavitev knjige in pogovor z avtorico)

Literarni večer in predstavitev prevoda Ogrožena vrsta / Imunost (JSKD, 2019). Gostja dogodka bo Mária Ferenčuhová (Slovaška), pogovor bosta vodili Veronika Šoster in Eva Nežič.

Mária Ferenčuhová (1975) je eden osrednjih slovaških pesniških glasov, mednarodno najbolj uveljavljena slovaška pesnica srednje generacije. Doslej je izdala štiri pesniške zbirke; močno opazne so bile že prve tri, Skryte titulky (Skriti podnapisi, 2003), Princfp neistoty (Načelo negotovosti, 2008) in Ohrozeny druh (Ogrozena vrsta, 2012), v katerih je oblikovala nadvse prepoznavno pisavo. Njena četrta, lmunita (lmunost, 2016), pa ji je poleg domače naklonjenosti – slovaški dnevnik Pravda jo je celo razglasil za »knjigo leta 2016« - prinesla tudi neobičajen mednarodni uspeh, o katerem priča tudi slovenska izdaja dvojne knjige Ogrožena vrsta / lmunost (JSKD, 2019). V svoji poeziji se Ferenčuhová kaže kot tankočutna opazovalka, njeno poetiko zaznamujejo filmska tehnika, motivika človeškega telesa in materinstva ter ekološki čut. Vse to prinaša tudi sveži slovenski prevod. Kot docentka na filmski in televizijski fakulteti v Bratislavi se je Ferenčuhová posvečala teoriji in zgodovini dokumentarnega filma, je tudi priznana književna prevajalka iz francoščine in literarna urednica.

 

Bežeče sličice!!!

 

Kinoteka: Ni predstav

 

Kinodvor:

18:15 Pavarotti, Ron Howard / ZDA, Velika Britanija / 2019 / 114'

Presunljiv portret legendarnega tenorja in enega najbolj priljubljenih opernih pevcev vseh časov. V biografskem dokumentarcu Rona Howarda (The Beatles: Osem dni na teden) se ikonični nastopi, s katerimi se je Pavarotti zapisal v zgodovino, prepletajo z intimnimi pogovori in še nikoli videnimi posnetki.

20:30 Oroslan, Matjaž Ivanišin / Slovenija, Češka / 2019 / 72'

Film Matjaža Ivanišina (Karpopotnik, Playing Men) je svetovno premiero doživel v tekmovalni sekciji Cineasti del presente festivala v Locarnu.

22:00 Joker, Todd Phillips / ZDA, Kanada / 2019 / 122'

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) išče svoj prostor v razklani družbi Gotham Cityja. Podnevi je klovn, ponoči pa se trudi postati stand-up komik. A zdi se, da se na koncu vedno vsi smejijo na njegov račun. Ujet med apatijo in krutostjo Arthur sprejme slabo odločitev, ki sproži verižno reakcijo dogodkov … Režiser Todd Phillips je ustvaril lik, »s katerim boste sočustvovali, za katerega boste celo navijali – vse do trenutka, ko ne boste mogli več.« Zlati lev za najboljši film, Benetke.

Mala dvorana ob 19:30: Carmine Street Guitars, Ron Mann / Kanada / 2018 / 80'

Pet dni v življenju trgovine s kitarami v Greenwhich Villageu, kamor med drugim zahajajo Jim Jarmusch, Bob Dylan, Lou Reed in Patti Smith.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness