Važno je le da se rima

Oddaja
23. 9. 2019 - 16.30

Tovarna ROG:

Modri kot ob 21:00: 138. Mlade rime

Berejo: Črt Štrubelj, Miha Maurič, Eva Kokalj, Hana B. Kokot, Tom Veber, Luka Benedičič
Gost večera bo BRANE MOZETIČ
z novo knjigo SANJE V DRUGEM JEZIKU
 

Metelkova mesto: prosto medgeneracijsko nadlegovanje

 

Muska izven:

 

Orto bar ob 19:00: Violet Tree

Korejska K-Rock/Pop zasedba
Zasedba je bila ustanovljena leta 2013 v Južni Koreji s strani basista Seowoo-ja ter kitarista in vokalista Jiwon-ja. Kasneje sta se zasedbi pridružila tudi Hyuna na bobnih in Hyunjin na violini. Konec leta 2018 je Hyuna zasedbo zapustila kasneje pa se ji je pridužil trenutni bobnar WonGyu.

Vstopnina: 8EUR v predprodaji

 

Čin Čin Tobačna ob 20:00: Jazz Ponedeljek: Ana Soklič and Soulmates

Glasbenica in avtorica Ano Soklič velja za izjemno rahločutno interpretinjo. Leta 2014 je razprodala samostojni koncert na festivalu Veneto Jazz v Veneziji, ob boku svetovno priznanih glasbenikov, kot so Keith Jarred, Cassandra Wilson ter Chick Corea. Leta 2017 je nastopala v Dubaju, Neaplju, vMonacu in s svojimi skladbami s simfoničnim orkestrom Marco Polo nastopila v amfiteatru v Lignanu. Pela je tudi z znamenitim gospel zborom Harlem gospel choir iz New Yorka, lani pa je z Big Bandom HRT razprodala samostojni koncert v Zagrebu.

Za seboj ima nastope s plesnim in simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, kakor tudi več koncertov v manjši zasedbi. Ti koncerti so ji najljubši, saj je stik s publiko najbolj pristen in intimen. V njenem repertoarju najdemo velika imena na področju jazza, soula, bluesa, glasbe, ki "pripoveduje". Ne podcenjuje niti popa, za katerega meni, da ravno tako kot ostali žanri, zahteva in omogoča vokalistu vsebinsko in angažirano interpretacijo. Kot avtorica želi ljudem prikazati kraje, katerih ljudje ne pričakujejo, sama temu pravi popolna svoboda izražanja.

- - - - -

ANA SOKLIČ & SOULMATES
Ana Soklič (vokal)
Anže Vrabec (klaviature)
La Pierre Čebokli (bas)
Ratko Divjak (bobni)

- - - - -

Brez vstopnine

 

Galerija ŠKUC ob 21:00: Ropotarnica XXII - MONO Scarves

SundayNoise pravi:
"Mono Scarves - Raziskovalec zvoka, izumitelj zvočnih naprav in starosta nove generacije FM oddajanja Klemen Šali aka Mono Scarves je zdaj že prepoznavna figura na področju zvoka, oddajanja, izdelovanja zvočnih mašin in radijskega aktivizma. Z delovanjem na Mariborskem radiu študent se je ob vseh ostalih radijskih (p)opravilih začela pot njegovega raziskovanja zvočne manipulacije, kontrole in oddajanja signalov. Kombinacija diy mašin, zvok legendarnih analognih sintetizatorjev in poseben smisel za humor je tisto kar definira njegov zvok. Skupaj z »one woman live noise band« - Kikiriki (Nina Farič) predstavljata novi val mariborske noise scene, ki je v pravem trenutku zarezala v drobovje undergrounda in rešila ugled mesta ob Dravi."
Vstopnina na koncert: 1 €.

 

Teater, razstave, predavanja...:

 

LGL:

knjigarna ob 17:00: Polh rogovilež: pripovedovanje

(4+)

Polh rogovilež je slikanica Uroša Grilca in Maše Kozjek, na osnovi katere je nastal Polhov doživljajski park v Polhovem Gradcu in glasbena pravljica Polh rogovilež, ki je izšla na CD-ju Dve škratji in ena polšja.

Brezplačno

Veliki oder ob 17:00: Zverinice iz Rezije

Rezijanske zverinice in njihove poučne pravljice so že kot štirideset let del otroštva številnih generacij otrok. Po gradivu, ki ga je na rezijanskem območju zbral in raziskoval dr. Milko Matičetov, je leta 1973 izšla zbirka ljudskih pripovedi Zverinice iz Rezije. Sledile so številne radijske, lutkovne in televizijske oživitve.

Etnolog dr. Milko Matičetov je življenje posvetil zbiranju in raziskovanju slovenskega ljudskega izročila. Še posebej veliko ga je našel in zbral prav pri pravljičarkah in pravljičarjih v dolini pod Kaninom, ki so svoj dar pripovedovanja brusili predvsem skozi raznovrstne živalske zgodbe. Tekmovali so med seboj, čigava je imenitnejša. Neko daljše obdobje so se posali zgolj lisičjim zgodbam.

Vstopnina: 5.00 €

 

PTL ob 19:00: Jan Rozman: Predmetenje, performans

V performansu Predmetenje se Jan Rozman sooči s stvarmi – s predmeti, ki ga obkrožajo, pa tudi z občutki in idejami, ki jih ti predmeti sprožajo. Predmetenje je visceralni odziv na svet stvari v katerem živimo. Gledališki oder postane prostor stika med živo in neživo materijo; okolje, v katerem stvari lahko vzpostavljajo odnose, komunicirajo in soobstajajo – ter ob tem morda razkrijejo tudi svojo drugo plat.

Koncept in izvedba: Jan Rozman
Dramaturgija: Julia Keren Turbahn
Oblikovanje svetlobe: Urška Vohar
Kostum: Kiss the Future
Svetovalec za scenografijo: Dan Adlešič
Odrska asistenca: Dan Pikalo
Grafično oblikovanje: Matija Medved
Video dokumentacija: Gregor Gobec
Foto dokumentacija: Nada Žgank
Prevod in lektura: Urban Belina

Produkcija: Emanat
Izvršna producentka: Sabina Potočki
Koprodukcija: Plesni teater Ljubljana
Finančna podpora: Mesta občina Ljubljana

"Predmetenje avtorja Jana Rozmana je nastalo kot odvod raziskovalnega procesa v okviru magistrskega študija v Berlinu. Od tam je prinesel dobršno mero študioznega, konceptualnega pristopa k plesu, ki ga domača javnost ni vajena, a ga je očitno znala ceniti, in ki se tudi kompleksnih fenomenov loteva igrivo in s kančkom za Rozmana značilnega humorja. (...) Banalni predmeti, kot so plastičen kanister vode, folija, plastična cev itd., ustvarijo podobo odrskega drobovja, ki povsem samostojno spregovori in nas preplavi s svojim migotanjem. S to taktiko Rozman ne oživi samo predmetov na odru, kar je precej običajna teatrska strategija, ampak pokaže, kako je naše organsko telo pravzaprav množica avtonomnih predmetnosti, ki delujejo popolnoma neodvisno od naše volje." (Koreografija predmetov, Dnevnik, Pia Brezavšček, oktober 2018)

Jan Rozman (1991) deluje kot performer, koreograf, plesalec in improvizator med Ljubljano in Berlinom. Šolal se je na Umetniški gimnaziji - oddelek za sodobni ples v Ljubljani,  študiral koreografijo na Amsterdamski SNDO (AhK) in opravil magisterij na program Solo/ples/avtorstvo v okviru HZT (UdK) v Berlinu. V letu 2019 je prejel Nagrado Ksenije Hribar v kategoriji perspektivni koreograf, ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije.

Vstopnina: 8 eur / 6 eur (dijaki, študenti, upokojenci)

 

SNG Drama:

Veliki oder ob 19:30: Saloma

 

MGL - mala scena ob 20:00: Izkoristi in zavrzi me

Dramedija
Krstna uprizoritev
Premiera: 20. junij 2019
režiser Gregor Gruden

Dramsko besedilo Izkoristi in zavrzi me nastaja kot del novega programa, imenovanega rezidenčno avtorstvo MGL. Mladi slovenski dramatiki pišejo besedila v dialogu z režiserjem, dramaturgom in drugimi člani ustvarjalne skupine bodoče uprizoritve. Nastajanje dramskega besedila je ciljno usmerjeno, dramatik pa je kot avtor vpet v uprizoritveni proces, ki se začne že pred prvo bralno vajo.

 

Gledališče Glej ob 20:00: Psiho

Vstopnina: 10 evrov, 7 evrov za študente, dijake in upokojence

 

Skladišče Mladinskega ob 20:30: Daniil Harms: Umetnost je omara

Uprizoritev bo izhajala iz nepredvidljivega Harmsovega sveta, ki nas nagovarja v poetičnem jeziku na meji med tragičnim in komičnim. Potopila se bo v poezijo, ki je hkrati otroška igra in igra domišljije v vrtoglavem svetu sanjskih podob in nadrealnih prizorov, oblitih z nenavadno eksistencialno žalostjo.

Režija in izbor besedil: Ivan Peternelj
Igrajo: Daša Doberšek, Janja Majzelj, Blaž Šef, Matija Vastl
Na harmoniju: Polona Janežič
Koprodukcija: Društvo za umetnost AVGUS in Slovensko mladinsko gledališče

Vstopnina: 11 EUR / 9 EUR (dijaki, študentje, upokojenci)

 

- - - -

 

Galerija Jakopič ob 18:00: Od blizu: fotografija kot način videnja sveta

Fotografska razstava

Zaključni dogodek fotografskega študijskega leta "Od blizu: fotografija kot način videnja sveta": prikaz projektov študijske skupine 2018/19 in predstavitev programa novega študijskega leta 2019/20.

Brez vstopnine

 

Kino Šiška, Zgornje preddverje ob 19:00: Lucija Rosc: Rojstnodnevni Mlaji Vol. 3

Fotografinja Lucija Rosc v sklopu mednarodnega zin poziva ZINE VITRINE predstavlja z razstavo in novo publikacijo, v kateri nadaljuje zbiranje in dokumentiranje rojstnodnevnih mlajev. Navdušena nad kreativnostjo in raznovrstnostjo mlajev, ki jih v svojem domačem kraju in okolici ljudje postavljajo ob različnih jubilejih, jih fotografira že od leta 2016. Takšne akcije okraševanja v določenih skupnostih utrjujejo vezi in se v sodobnem času po funkciji približujejo ritualu.

Program razstav, delavnic in zin čitalnice ZINE VITRINE, ki se nahaja v galeriji DobraVaga, vsako leto ustvarjalce različnih profilov povabi k sodelovanju na mednarodnem zin pozivu, na katerem izmed prispelih prijav izbrani umetniki realizirajo razstavo ali produkcijo zina ter širšo predstavitev svoje ustvarjalne prakse ali specifične ideje. Na lanskoletnem 4. pozivu ZINE 4 VITRINE je po mnenju žirije med prispelimi predlogami izstopal zin Lucije Rosc To so korale (2018). Lucija Rosc (1995) je zaključila dodiplomski študij fotografije na Visoki šoli za storitve v Ljubljani. Sodelovala je na več skupinskih fotografskih razstavah doma in v tujini ter imela tri samostojne fotografske razstave. Leta 2018 je z zinom To so korale zmagala na pozivu ZINE 4 VITRINE - 4. mednarodni zin poziv, ki sta ga organizirala Kino Šiška in galerija DobraVaga. Svoje delo je predstavila v sklopu cikla razstav Prepih v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Z umetniškim kolektivom NIMIDABI je razstavljala na festivalu Fotopub v Novem mestu. Sodelovala je na skupinskih razstavah v galeriji P74, Narodnem muzeju Slovenije, Galeriji Photon, Cirkulaciji2, DobriVagi, GT22 in Aksiomi. Podiplomski študij fotografije nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Vstop prost. Organizacija: Kino Šiška.

 

- - - -

 

KOŽ ob 18:00: Mag. Izidor Janžekovič: Javne knjižnice

Predavanje

"Javne knjižnice" pred javnimi knjižnicami - mag. Izidor Janžekovič

V času pred 19. stoletjem ʻjavnegaʼ v današnjem pomenu besede ni, a je ožja in v nekaterih primerih širša javnost imela dostop do knjižnic in knjig. Na primeru Velike Britanije in ZDA predstavimo različne oblike in razvoj knjižnic v predmoderni. Pri tem nas zanima, kakšen je bil dostop javnosti, kdo je te knjižnice uporabljal in kaj so brali, med drugim pa si ogledamo tudi mizo in knjižnico, v kateri sta zloglasna Karl Marx in Friedrich Engels pisala prav tako zloglasni Komunistični manifest. Izidor Janžekovič je magister zgodovine in arheologije z magisterijem z univerze v Oxfordu.

Brez vstopnine

 

Hostel Celica ob 19:00: Pesniški večer ob 80-letnici Janeza Premka

Pesniški večer

S Francko Premk in Jankom Rožičem se bo pogovarjala Eva Premk Bogataj.

Brez vstopnine

 

Bežeče sličice!!!

 

Kinoteka: Ni predstav

 

Kinodvor:

19:00 Zaton (Napszállta), László Nemes / Madžarska, Francija / 2018 / 142'

László Nemes nasledi z oskarjem nagrajeni prvenec Savlov sin z enigmatično zgodovinsko dramo o rojstvu 20. stoletja, a hkrati o civilizaciji na predvečer njenega zatona.

Zadnji teden vsak dan

22:00 Bolečina in slava (Dolor y gloria), Pedro Almodóvar / Španija / 2019 / 113'

Najnovejši film španskega mojstra Pedra Almodóvarja je duhovita, čutna in ganljiva avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti, ki je Antoniu Banderasu prinesla nagrado za najboljšega igralca na letošnjem Cannesu.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness