VELIKI ŠMORN

Oddaja
15. 8. 2021 - 16.30

GLASBA & TO

 

• • • V LJUBLJANI • • •

 

GODALKANJE: Koncert v sklopu cikla »BALKAN FIDDLE GATE 2021«

Terasa Slamič / ob 19h

V prvem delu večera bo nastopil slovenskemu občinstvu že znani Jean-Christophe Gairard, ki bo nadgradil dosedanje produkcije z Godalkanjem in Simboličnim orkestrom. Je violinist in skladatelj ter iskan mentor transilvanske in romunske glasbe, ki vodi delavnice po vsej Evropi. Leta 2014 je bil v vlogi solista pri mednarodnem projektu European Symbolic Orchestra. Tokrat bo najprej predstavil vpliv svojih raziskovanj na izvajanje v jazzovskem triu. V nadaljevanju pa bo z ožjo zasedbo Godalkanje Fiddle Ganga večer še bolj tradicionalno obarvan.

Jean-Christophe Gairard, FR (violina)
Nejc Škofic (klaviature)
Jošt Lampret (kontrabas)
Godalkanje Fiddle Gang (violinski orkester)

V drugem delu koncerta bo nastopila Ida Meidell Blylod, švedska baročna in folk violinistka, ki jo strastno zanima raznolikost evropskih violinskih tradicij. V Slovenijo jo je leta 2011 prvič pripeljal festival Etnohisteria. Od takrat se zaradi sodelovanj s Simboličnim orkestrom in Godalkanjem redno vrača. Leta 2014 je bila solistka mednarodnega projekta European Symbolic Orchestra. Koncert bo začela s svojim programom za solo violino, nadaljevala ob spremljavi tria in končala skupaj z ožjo zasedbo Godalkanje Fiddle Ganga. Skupaj nas bodo popeljali na energično in barvito potovanje po spreminjajočih se glasbenih pokrajinah severnoevropske ljudske glasbe.

Ida Meidell Blylod, SWE (violina)
Barja Drnovšek (e-bas, violina)
Bojan Cvetrežnik (e-mandolina)
Žiga Šercer (tolkala)
Godalkanje Fiddle Gang (violinski orkester)

Vstopnina: 20 € (obvezna rezervacija ali spletni nakup: vstopnice@slamic.si ali 040 828 496)

 

O skrivnostih, dramatičnih zasukih in zmajih s Simono Semenič

Vrt Galerije ŠKUC / ob 20h

Simono Semenič poznamo predvsem kot avtorico dramskih besedil oziroma »dramateso«, kot sama rada reče. Njene izvirne in prodorne drame so bile že večkrat nagrajene z Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo, avtorica pa je leta 2018 prejela tudi nagrado Prešernovega sklada. Čeprav jo poznamo kot ostro kritičarko družbe, se s svojim prvim in z modro ptico nagrajenim mladinskim romanom Skrivno društvo KRVZ, s katerim se bodo ukvarjali letošnji udeleženci 11. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti, avtorica seli v doživljanje sveta skozi otroške oči. V portretnem pogovoru se bomo dotaknili vprašanj, kako se je lotila zgodbe, kako doživlja pisanje proze v primerjavi z dramskim pisanjem in kako se sooča s pisanjem za generacijsko različne bralce. Kakšne so njene dramske figure in kaj žene njene otroške junake? Si morda kdaj pripravi zmrzlino dedija Konstantina in poskusi šnopček nonota Emila? O vsem tem in še čem jo bo detektivsko izprašal Iztok Ilc.

Zastonj?

 

• • •  IZVEN SLOVENIJE • • •

 

Ni samo Ljubljana Berlin, ampak je tudi Berlin Berlin in morda je celo Soven Berlin.

SUTURE Festival

Soven 5, 29451 Dannenberg (Elbe), Nemčija

10.00–12.00 WORKSHOP
12.00 KAJA DRAKSLER & TOBIAS DELIUS (Amsterdam/Trboje/Berlin)
14.00 SAMO KUTIN (Čadrg)
17.30 CHRISTIAN LILLINGER (Berlin)

Za več info se posvetujte z linkom ali farmacevtom.

 

___________________________________________________________________

RAZSTAVE 

Tele še lahko ujamete ...

 

Barbara Prinčič: Ko zaprem oči

Stekleni atrij Mestne hiše v Ljubljani / od 8h do 22h

Ko zaprem oči je izrazito osebna, skoraj intimna zgodba oblikovalke Barbare Prinčič. Avtorica, ki je tudi aktivna promotorka ponovne uporabe in koriščenja sekundarnih surovin, v pričujoči razstavi povezuje problematiko zavrženega tekstila s svojo osebno izkušnjo težav z očmi. Tovrstni trenutki so jo napeljevali k razmišljanju in opazovanju, kaj vidimo z ali za zaprtimi očmi. Postavljajo se vprašanja, kaj se dogaja v naši glavi, v naših mislih, ko imamo zaprte oči, bodisi ko sanjamo  zavestno ali nezavedno, ko osredotočeno razmišljamo, kaj občutimo ali doživljamo, ko izklopimo čutilo vida in se tako prepustimo drugim čutilom. Z odmikom vida nam čutenja, kot so dotik vetra, ljubljene osebe ali strah in tesnoba, postanejo intenzivnejša. Seveda je na razstavi prisotna tudi fantazija, ki je tako ali tako značilna za sanjarjenje. Avtorica je te zgodbe – slike iz glave – vizualizirala in materializirala s tekstilnimi ostanki / odpadki in tako ostala zvesta sama sebi glede poslanstva promovirati trajnost, saj se s tem ukvarja tudi kot predavateljica na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje ljubljanske ALUO. 

Zastonj, menda.

 

MI SMO KULTURA – LJUBLJANA

Desni atrij Mestne hiše v Ljubljani / od  8h do 22h

Fotografska razstava MI SMO KULTURA avtorja Jerneja Čamplja izpostavlja doprsne portrete delavk in delavcev iz kulturno-kreativnega področja. Z akcijo, ki se je razvijala od januarja leta 2021 na socialnem omrežju Facebook, izpostavlja posameznice in posameznike s področja kulture, ki so v času pandemije novega koronavirusa kolektivno ostali prezrti. Razstava, ki se bo v različnem obsegu odvila po številnih slovenskih mestih, v najširšem pojmovanju ozavešča o kulturnem položaju delavk in delavcev. S sloganom »Poglej kulturi v oči« tako nagovarja obiskovalce, da ozavestijo prispevek delavk in delavcev v kulturi k bogatenju njihovega življenja.

Vstop prost, menda.

 

Danilo Milovanović: Neposredni učinki

MGLC Švicarija / od 10h do 18h

Danilo Milovanović usmerja ustvarjalni proces iz eksistenčne izkušnje v aktualne družbene situacije, pri čemer vzpostavlja subtilno refleksijo. Njegove teme so med drugim potrošništvo, ekonomija in ekologija, ustvarjalni prostor ulica, metoda osebna izjava, orodje pa javna akcija, običajno neinvazivna do prostora, ki ga zaseda. S posebno občutljivostjo se izogiba tisti kritičnosti, ki iz umetnosti dela ideološko ali politično provokacijo. S predstavitvijo štirih umetniških del zato raje govorimo o »neposrednih učinkih« in o umetniku kot generatorju neposrednega državljanskega aktivizma. Svoj ustvarjalni proces zaključi z naborom dokumentov in likovnih reinterpretacij (fotografija, video, film, grafika, kolaž), ki v galerijski situaciji in s podpisom avtorja postanejo umetniški artefakti.

Vstop prost, za ziher.

 

Ljubljana v času vojne za Slovenijo leta 1991

Mestni muzej Ljubjana / od 10h do 18h

Razstava, pripravljena ob praznovanju tridesetletnice Republike Slovenije, spominja na tedanje dogodke v slovenskem glavnem mestu. Obenem opozarja na pomen zgraditve in ohranitve samostojne in demokratične, na evropskem pravu in vrednotah temelječe države.

Vstopnina: 4,00 € / znižano 2,50 €

 

Svet, kot ga vidi Roger Ballen

Galerija Jakopič / od 10h do 18h

Roger Ballen, eden v svetu najbolj uveljavljenih umetniških fotografov s prepoznavnim in samosvojim avtorskim izrazom, se vrača v Galerijo Jakopič. Mi smo si že ogledali, sčekirajte recenzijo.

Vstopnina: odrasli 3 € / študenti, dijaki, odrasli nad 60 let, brezposelni, invalidi 2 € / družinska 7 €

 

___________________________________________________________________

KINO

 

--- KINODVOR ---

 Kinobalon: Škratki (v izvirniku Die Heinzels –  Rückkehr der Heinzelmännchen)

Dvorana / ob 17h

Škrati in ljudje so stoletja živeli složno. Škrati so pomagali ljudem, ti pa so z njimi lepo ravnali. Vse dokler jih nehvaležna in zla krojačeva žena ni pregnala. Odtlej se skrivajo pod zemljo. Živahni in jezikavi mali škratovki Škrati pa se podzemni svet zdi grozno dolgočasen, zato jo nekega dne mahne v človeški svet, da bi odkrila, kaj je njeno pravo poslanstvo. S prijateljema Kepkom in Bučkom se znajde v slaščičarni godrnjavega peka Tea. Nekoč je pekel najboljše slaščice, zdaj pa je na moč skregan z bratom, saj mu ne more odplačati velikanskih dolgov. Pif, paf in puf, še dobro, da so škratki spet tu. Teu bodo pomagali. Med mesenjem, gnetenjem, stepanjem, valjanjem in sladkanjem pa bo Škrati odkrila tudi svoj pravi škratovski namen.

Ute von Münchow-Pohl / Nemčija / 2019 / 78 min / sinhronizirano

 

Annette (v izvirniku Annette)

Dvorana / ob 19.30

Enfant terrible francoskega filma Leos Carax se devet let po Holy Motors vrača s svojim prvim celovečercem v angleškem jeziku, težko pričakovanim muzikalom z Adamom Driverjem in Marion Cotillard v glavnih vlogah. Film je odprl letošnji festival v Cannesu in prejel tamkajšnjo nagrado za najboljšo režijo.

Leos Carax / Francija, Nemčija, Belgija / 2021 / 140 min / angleščina

 

--- SLOVENSKA KINOTEKA ---

Poletje na platnu in med platnicami: Življenje je sladko (v izvirniku Life is Sweet)

Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova / ob 21h

Predmestna gospodinja in mati se ukvarja s prodajo otroških oblačil, podpira svojega moža in skrbi za svoji najstniški dvojčici, od katerih je ena že zaposlena, drugo pa muči anoreksija. Navzlic vsej zaposlenosti še vedno najde čas, da prijatelju pomaga odpreti restavracijo, kjer ob katastrofalni otvoritvi dela kot natakarica. Film odlikuje unikaten občutek za humor navzlic še tako težavnim življenjskim okoliščinam, pretanjen občutek za sodobno britansko stvarnost, tekoča režija in izjemni igralski nastopi.

Mike Leigh / VB / 1990 /  103 min / slovenski podnapisi

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.