13. 11. 2020 – 16.30

zakaj pa ne

IIIIIII glasba IIIIIII20.00 Warlord Chipmonk

ŠKUC (Ksb)

zvrst: ja (“neko post-apokaliptično kreativno iskanje načinov, kako zlomiti vse možne žanrske zakone do te mere, da se začne po tebi počasi zgledovati aktualna vlada.”)

pretok tu in tu.

brezplačno20.00 Kamizdat Rentgen TV: Kikimore, Gašper Torkar 

Emanat in Kino Šiška

Kamizdat s ponosom predstavlja nov album Sigil (digital/USB), mamljiv in misteriozen pečatni prvenec, ki bo zaznamoval prvo petletje domačega kolektiva raziskovalk zvoka in analogne elektronike Kikimore. Gre za skupino, ki izhaja iz bogate zgodovine domače nove medijske scene, ki povezuje polja znanosti, tehnologije ter umetnosti, pri svojem ustvarjanju pa uporabljajo večinoma analogna glasbila, ki jih izdelujejo po principih DIY in DIWO: naredi-sam in naredi-skupaj (do-it-yourself in do-it-with-others). Njihova glasba izhaja iz načela improvizacije znotraj osnovne strukture, ki dopušča razvoj spretnosti in osebnega izraza vsake članice. Pri tem ustvarjajo večinoma z različnimi elektrofonskimi glasbili, ki so jih naredile same: analogni sintetizatorji, razna elektronska orodja in kontaktni mikrofoni.

Spletne tokove bo za Kikimore ogrel Gašper Torkar, vsestranski ustvarjalec in pesnik, ki dela z zvokom in jezikom v različnih kontekstih. Poleg raziskovanja nove elektronske in klubske glasbe, je napisal glasbo za več gledališčnih produkcij, performansov in umetniških instalacij. Pri Kamizdatu je izdal svoj glasbeni prvenec Dreams of Others. Pred kugo je v klubu Monokel organiziral klubski event NANI MO.

pretok tu in tu.

brezplačno

20.00 Mascara Quartet

Narodni dom Maribor

Predstavitev plošče Minha Terra: Fado in Tango 

Plošča je nastala v letu spomina na veliko »Rainho do Fado« Amalio Rodrigues, 20 let po njeni smrti. Mascara Quartet sledijo iberskemu ter južno ameriškemu glasbenemu izročilu in ju nadgradijo v suvereno, harmonsko bogato kompozicijo. Enako pozornost namenijo zvočnemu zapisu, ki temelji na pristnem, živem, analognem posnetku kot koncertni aktivnosti z jasnim umetniškim sporočilom.

Glasbeniki so vidni ustvarjalci v domačem in širšem umetniškem prostoru. Njihovo delo je prepleteno s številnimi posamezniki, komornimi skupinami, orkestri in ansambli, nastopajo pa v številnih koncertnih dvoranah in na festivalih širom po svetu.Njihova glasba polnokrvno, neposredno in zgoščeno pretaka hrepenenja, ujeta med ulicami Montevidea, Buenos Airesa in Lizbone, med bordeli in milongami, med radostjo in bolečino, med trgovci, mornarji in afriškimi priseljenci. To je glasba, ki igra ponoči, ki prihaja z luno in umira s soncem.

pretok tu in tu in tu.

brezplačno

20.00 Neki norega z Ivčem

Klub eMCe plac, Mladinski center Velenje in Šaleški študentski klub

Ivan Razbornik - Ivč je umetnik iz Koroškega društva Dnevna soba studio. Z glasbo se ukvarja že od malih nog, kot otrok je igral klavirsko harmoniko, bil je član rock banda Samsara, v katerem je igral bobne, v prostem času igra kitaro, piše besedila, ustvarja instrumentale, najbolj prepoznaven pa je po svojem repanju. Leta 2017 je izdal svoj prvenec Ivčtape, lani pa tudi Ivčtape vol. 2. Ivč repa o raznolikih temah, o povsem vsakdanjih, političnih, ljubezenskih, nekatere njegove pesmi pa so tudi humorne.

Ka je Ivč, a boš prpelal še brata? 😉 Smo slišali, da bomo slišali še Davida!

brezplačno

IIIIIII pogovori IIIIIII

19.00 Pogovor z dr. Matejem Skočajem

Biotehnološko študentsko društvo

Pogovarjali se bodo z doktorjem Matejem Skočajem s Primorske, ki je trenutno zaposlen na katedri za molekularno genetiko in biologijo mikroorganizmov na oddelku za biologijo na Biotehniški fakulteti. Ukvarja se predvsem z lipidi, v zadnjem času pa je odkril veliko potenciala tudi v kraljestvu gliv - kjer trenutno išče tako imenovano zdravilo za paradontozo. Povprašali ga bomo tudi o začetkih njegove študijske in raziskovalne poti in kakšni so morda njegovi cilji za prihodnost.

Pogovor se bo v živo prenašal preko Youtuba. Link bo objavljen 15 min pred začetkom dogodka.

IIIIIII film IIIIIII

17.45 Ostrenje pogleda spletni filmski krožek v Slovenskem tednu filma: Voyage Voyage // gost Luka Počivalšek

Društvo za širjenje filmske kulture KINO!

Letošnjemu praznovanju Slovenskega tedna filma se bomo v sklopu KINO!/Ostrenje pogleda spletnega filmskega krožka pridružili z ogledom dovršenega (med drugim pred dvema letoma z Vesno ovenčanega) kratkega filma Voyage Voyage (2018) prodornega mladega slovenskega režiserja Luna Sevnika. Srečanje bo potekalo v petek, 13. 11. ob 17:45 prek aplikacije Zoom. Pri razpravi se nam bo pridružila nosilna figura filma – Luka Počivalšek!

»Scenarij za Voyage Voyage je preprost, a funkcionalen. Ni potrebe, da se v njem spregovori. Treba je najti formo, ki ga bo podprla, omogočila nov pogled. Rad bi, da v filmu vidimo v obraz samo Luki. Film ne sme brez potrebe dramatizirati, mora ohranjati hladnost in na koncu s pesmijo postati političen. Gozd se mora v filmu spreminjati. Luka ne sme mežikati.« (Lun Sevnik, dnevniška poznamka, 1. 4. 2017, KINO! 36)

Spletni filmski krožek vodi dr. Maja Krajnc. 

Prijave sprejemajo na ostrenje.pogled@e-kino.si  (ob prijavi dobite tudi Zoom povezavo).

brezplačnoLiffe ni več live

Spisek vseh filmov, ki so na ogled

Letos bomo Liffe spremljali kar z domačega kavča, na spletni platformi Cinesquare.net. Na liffe.si bo ob vsakem filmu na voljo gumb Ogled filma, ki vas bo peljal neposredno na platformo.

Cena posameznega filma je 6,90 EUR. 

Izbrane filme dodate v virtualno košarico in opravite plačilo z izbranim plačilnim sredstvom. Na virtualni vstopnici, ki jo prejmete, je zapisana koda. Vsak film ima svojo kodo, ki je veljavna štiri ure od vnosa v Cinesquare.net, tako da lahko izbrani film ustavite, vrtite nazaj ali preskakujete prizore, vendar morate ogled končati v štirih urah.

Ogled filmov za naročnike televizije Telekoma Slovenije tudi v videoteki DKino.

Baza slovenskih filmov

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj