Afriški begunci v Izraelu

Aktualno-politična novica

Izjava je na voljo v posnetku.

Geografsko ozemlje, ki ga danes zasedata državi Egipt in Izrael je že več tisočletij prostor nenehnih migracij. Skozenj so skozi zgodovino prehajali razni migranti v iskanju boljših pogojev za preživetje. Danes ta prostor razmejuje železna ograja, migracije pa kljub temu potekajo, zaradi slabih življenjskih pogojev na domačem prostoru ga namreč pogosto prečkajo ljudje iz Afriške celine, predvsem iz držav, kot sta Sudan in Eritreja. V zadnjem desetletju je število beguncev iz Afrike doseglo vrhunec. Od leta 2006 do januarja 2012 so namreč zabeležili prehod že 55.000 beguncev.  Problem, ki je eskaliral v zadnjih tednih izraelska vlada rešuje na svojevrsten način, do eskalacije pa je prišlo zaradi dosedanje neustrezne obravnave beguncev kot infiltratorjev.

Še nedavno država Izrael ni imela razvitega sistema azilske politike, sistem zavračanja tujih državljanov je in še temelji na predsodkih in strahu ter zakonu iz leta 1954 imenovanem Prevencija infiltracije. Izraelske oblasti na podlagi ohranjanja lastne kulture, ki izhaja iz izraelske etnološke identitete sistematično zavračajo vse emigrante, tudi če ti ustrezajo pogojem za azil. Strah pred izgubo identitete Izraelcev izhaja iz grozot druge svetovne vojne. Zato pa je ravnanje izraelske vlade v luči tega zgodovinskega dejstva še toliko manj razumljivo.

Rešitve Izraelske vlade so povezane s sredstvi deportacije, kot javno oznanja premier Benjamin Netanjahu. Dejal je, da okoli 25.000 zadnjih ilegalno priseljenih Afričanov namerava deportirati nazaj v Sudan in Eritrejo. V skladu z reakcijsko politiko, ki jo izraelska vlada podaja skozi svoje organe moči je v nedeljo v veljavo stopil zakon, ki državi omogoča ilegalno priseljenim odvzeti prostost za obdobje do treh let.

Od kod in iz kakšnih razlogov so Afričani prispeli v Izrael? Govori Sigal Rozen, zastopnica Telefonske pomoči migrantom:

Izjava je na voljo v posnetku.

Afričani so označeni kot infiltratorji, rak rana družbe in tako dalje. Na kak način dejansko vstopajo v Izrael. Nadaljuje Sigal Rozen:
 

Izjava je na voljo v posnetku.

Ker jim ni priznan status beguncev se morajo ti  znajti sami in poskrbeti za svoj kruh. Nadaljuje Rozen:

Izjava je na voljo v posnetku.

V zadnjih tednih eskalirajo demonstracije prebivalcev Izraela proti afriškim beguncem, zažiganja trgovin katerih lastniki so temnopolti, pogoste so raznorazne rasistične pripombe s strani visokih politikov in še kaj. Na kak način se temu zoperstavi premier Benjamin Netanjahu? Z novo deklaracijo. Nadaljuje Rozen:

Izjava je na voljo v posnetku.

Kaj mora storiti Izraelska vlada, da se stanje umiri? Kateri so potrebni koraki, če izvzamemo konstantno slepljenje in zavajanje prebivalcev Izraela o naravi prihoda in razlogih za prihod Afričanov, da se ustrezno razreši problem? Govori predstavnik Agencije za begunce pri Združenih Narodih v Izraelu William Tall:

Izjava je na voljo v posnetku.

Končajmo s Sigal Rozen. Čemu toliko prebivalcev Izraela podpira nehumano delovanje države in ga še sama podpihuje do skrajnih mer?

Izjava je na voljo v posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.