Dobrodošli v Palestino ali okupacija se začenja v Evropi

Oddaja
16. 4. 2012 - 20.00

Izrael je ta vikend znova dokazal svojo nepripravljenost na rešitev konflikta s Palestinci in končanje okupacije palestinskih ozemelj. Ponovno priložnost za prikaz resnične izraelske politike je ponudila kampanja Dobrodošli v Palestino. Gre za poziv 25ih palestinskih civilno-družbenih organizacij mednarodnim aktivistom, naj od 15. do 20. aprila obiščejo Palestino, pri tem pa naj ob vstopu v Izrael odkrito povedo, da so prišli obiskat Palestino in da njihov končni cilj ni sam Izrael. Destinacija aktivistov je namreč Zahodni breg, a vse vstopne točke v ta del Palestine nadzira Izrael. Izraelske oblasti redno izvajajo prakso zasliševanja in deportiranja ljudi, ki priletijo na izraelska letališča, če pri tem posumijo, da imajo ti ljudje namen obiskati zasedena palestinska ozemlja. Vsi, ki želijo obiskati svoje prijatelje v Zahodnem bregu ali tja potovati iz kakršnihkoli drugih razlogov, so tako ob prihodu na izraelska letališča ali na mejo prisiljeni lagati o svoji pravi destinaciji in si izmišljevati, da želijo obiskati Sveto deželo, da so globoko verni kristjani ali kaj podobnega.

Izrael je uničil vsa palestinska letališča, tako da nadzira ves promet v in iz okupiranih območij. Potniki se tako ne morejo izogniti pregledu izraelskih oblasti, ki svojo moč izkoriščajo za radikalno omejitev vstopa na zasedena območja ter tako skušajo čim bolj zmanjšati škodo za ugled Izraela v svetu, ki ga vsaka neodvisna informacija o realnosti okupacije dodatno krni. Na palestinski poziv se je odzvalo približno 1500 ljudi iz 15ih držav, predvsem iz Evrope, pa tudi Severne Amerike, Avstralije in Nove Zelandije, v Izrael pa naj bi uspelo prispeti le nekaj desetim. Izraelski minister za javno varnost Jicak Aharonovič je pred samo kampanjo priznal, da bodo ljudje, ki se bodo odzvali na ta palestinski poziv, identificirani, pridržani in deportirani iz Izraela.

Izrael pa meje za »nezaželene potnike« ni zapiral zgolj na svojem ozemlju, ampak tudi na letališčih širom Evrope. Tako je letalskim družbam zopet poslal seznam imen ljudi, ki jim ne bo pustil vstopa v državo, od družb pa zahteval, naj jih sploh ne spustijo na letala, ki bodo letela v Izrael. Te, med njimi so Lufthansa, EasyJet, Jet2 in Air France, so to rade storile, kljub temu, da so imeli potniki kupljene karte in niso kršili nobenih pravil družbe ali zakonov.

V oddaji smo gostili Mazina Qumsiyeha, predstavnika kampanje Dobrodošli v Palestino, aktivista iz Manchestra Micka Napiera in izraelskega aktivista Ronnieja Barkana.

Celotno besedilo oddaje in posamezni pogovori so na voljo tukaj.

Pismo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, naslovljeno na aktiviste kampanje Dobrodošli v Palestino:

Prevod pisma:

"Dragi aktivist,

cenimo, da si izbral Izrael za tarčo svojih človekoljubnih skrbi. Vemo, da obstaja več drugih, primernejših možnosti. Za protest bi lahko izbral vsakodnevno barbarstvo sirskega režima proti lastnemu ljudstvu, ki je zahtevalo na tisoče ljudi. Lahko bi protestiral proti brutalnemu zatiranju disidentstva s strani iranskega režima in njegovem podpiranju terorizma po celem svetu. Lahko bi protestiral proti vladavini Hamasa v Gazi, kjer teroristične organizacije izvajajo dvojne vojne zločine z raketiranjem civilistov in skrivanjem za civilisti.

A namesto tega si se odločil protestirati proti Izraelu, edini demokraciji na Bližnjem vzhodu, kjer so ženske enakopravne, kjer mediji kritizirajo vlado, kjer organizacije za varstvo človekovih pravic svobodno delujejo, kjer je verska svoboda zagotovljena vsem in manjšine ne živijo v strahu. Zato predlagamo, da najprej rešiš prave probleme regije in se nato vrneš ter z nami deliš svoje izkušnje. Želimo ti prijeten let."

Izjava, s katero obljubljaš, da nimaš in ne boš imel/a stikov s propalestinskimi organizacijami in njihovimi pripadniki v Izraelu, ki jo morajo podpisati nekateri tujci v Izraelu:

Aretacija aktivista Barkana na letališču Ben Gurion
Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness