4. 3. 2018 – 15.10

Angela četrtič

Člani nemške SPD so z glasovanjem potrdili vstop v koalicijo s stranko krščanskih demokratov CDU in njeno sestrsko stranko CSU. Vstop v koalicijo je podprlo 66 odstotkov članov social demokratov SPD, nasprotovali pa so mu predvsem v podmladku stranke. Po petih mesecih pogajanj je četrti mandat kanclerke Angele Merkel tako zagotovljen. Stranki sta koalicijski dogovor sicer dosegli na začetku februarja. Nekdanji vodja social demokratov Martin Schulz je februarja zaradi koalicijskega dogovora s krščanskimi demokrati odstopil s položaja predsednika stranke in se ne poteguje več za sedež zunanjega ministra. Schulz je sicer takoj po prvih rezultatih parlamentarnih volitev septembra povedal, da velike koalicije med krščanskimi in social demokrati ne bo.

Sodeč po rezultatih vzporednih volitev, so Švicarji na referendumu zavrnili pobudo za ukinitev obveznega prispevka za javno televizijo in radio SRG SSR. Za ohranitev prispevka je po do sedaj znanih rezultatih glasovalo 71 odstotkov volilcev. Pobudo s sloganom “No Billag” je predlagal podmladek libertarne Svobodne demokratske stranke PLR, podprla pa jo je tudi največja švicarska Ljudska stranka UDC. Javna televizija SRG SSR 75 odstotkov svojih sredstev dobi direktno iz obveznega prispevka, ostalo četrtino pa s sponzorstvi in oglasi. SRG SSR oddaja v vseh štirih uradnih švicarskih jezikih. V primeru, da bi bili pobudniki referenduma uspešni, bi Švica postala prva evropska država, ki bi ukinila obvezen prispevek za javno televizijo in radio.

Nekaj tisoč protestnikov je v Barceloni zahtevalo neodvisnost izmišljene province Tabarnie. Pro-unionistični protest so izvedli v posmeh gibanju za neodvisnost Katalonije. Samooklicani Tabarnijanci so si izmislili svojo himno in oblikovali zastave, na protestu pa so prevladovali slogani v stilu “šale je konec,” in “za Tabarnio brez populizma.” Satirično gibanje Tabarniancev je pridobilo največ pozornosti po regionalnih volitvah decembra lani. Spletno peticijo za neodvisno Tabarnio je podpisalo okoli 280 tisoč ljudi.

 

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj