20. 2. 2017 – 10.00

Britkioff mednarodnih zapornikov

OSMA

V Ekvadorju so včeraj potekale splošne volitve, na katerih so Ekvadorci po desetih letih vladavine predsednika Rafaela Correje izbirali njegovega naslednika. Okoli 12,8 milijona volilnih upravičencev je izbiralo med osmimi predsedniškimi kandidati. Opravljene so bile tudi volitve v 137-članski predstavniški dom. Na predsedniških volitvah je v prvem krogu najverjetneje zmagal kandidat vladajoče stranke Lenin Morreno, a ker ni dosegel štirideset odstotkov, se bo izvedel še drugi krog.  

Britanska centralna banka Bank of England je sporočila, da bodo bankovci za pet funtov, ki vsebujejo živalsko maščobo, kljub pritožbam veganov ostali v obtoku. Njihovo tiskanje je namreč stalo preveč, da bi jih zdaj zavrgli. Ob tem so v banki poudarili, da za vsebnost loja niso vedeli vse do sprožitve peticije proti bankovcem.

V Barceloni je v soboto približno 150 tisoč protestnikov pozvalo španske oblasti, da sprejmejo več beguncev. Protest je organizirala organizacija Casa Nostra Casa Vostra, po domače Naša hiša vaša hiša. Trenutno je v Španiji nekaj preko tisoč beguncev.

DESETA

Še pomnite, tovariško poslušalstvo, kakšno ogorčenje je v slovenski prostor prineslo ugibanje o dogovoru takrat še premiera Pahorja z ameriškim predsednikom Obamo. Saj veste, tisti, ki bi omogočil, da bi Slovenija sprejela nekaj zapornikov iz zloglasnega Guantanama, Američani pa bi v zameno Slovencem dovolili, da Borut posname selfie z Obamo. Ekipa drugega ponedeljkovega Britoffa, krajše Neuradnega lista, se še kako spomni tistih mučnih dni novembra 2010. Celotna država je bila takrat pripravljena zasesti okope zaradi nekaj ubogih Arabcev, ki so ob nepravem trenutku na letališču zavpili bomba.

No, danes - dobrih 6 let po tem - v medijski krajini ni zaznati ne vika ne krika, ko se sprejema Sporazum med Republiko Slovenijo in Mednarodnim kazenskim sodiščem o izvrševanju kazni Mednarodnega kazenskega sodišča. Ta je bil na vladi sprejet v petek in že poslan v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije. Arabcev nočemo, afriških warlordov in trgovcev z orožjem ne damo, ali kako že gre tista znana?

Toda nič ni absolutno. Če se bo Mednarodno kazensko sodišče odločilo, da bi kak mandeljc pri nas lahko preživljal čas za rešetkami, mu lahko slovenski državni vrh seveda mirno reče ne. Pa vendar, če pristanemo, bomo sodeč bo 13. členu sporazuma sami krili stroške. V primeru, da lik slučajno pobegne iz zapora, kar v Sloveniji ni ravno prava redkost, pa bomo imeli pravico modela zahtevati nazaj. To pa se že sliši kot snov za kak super film.

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.