Britoff drugega mandata

Aktualno-politična novica
22. 1. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0705
Iran je v prvih devetih mesecih perzijskega koledarskega leta, ki se prične oziroma zaključi 20. marca, odkril svežih 14 milijard sodčkov nafte. V prejšnjem koledarksem letu pa so nove zaloge obsegale 20 milijard sodčkov nafte. Obseg odkrivanja novih zalog nafte bo po besedah iranskih predstavnikov, državi še 140 let omogočala izvoz črnega zlata, kar so nedvomno prekomerno optimistične napovedi. Ne glede na utemeljenost optimizma, pa Iran ostaja na tretjem mestu v svetu glede dokazanih zalog nafte, in na drugem mestu glede obstoječih zalog zemeljskega plina.
Kljub obsežnim zalogam energentov, pa Iran še naprej bije medijsko vojno z zahodom. Francoski satelitski operater Eulsat je za več ur prekinil oddajanje iranskega državnega televizijskega kanala v španščini - hispan TV. Eulsat se je skliceval na politične pritiske, vendar svoj izgovor kmalu spremenil v tehnične težave. Zgodba je ponovitev ravnanja  oktobra 2012, ko so Eulsat in drugi evropski satelitski operateji prekinili oddajanje večih iranskih kanalov, med katerim je bil tudi PressTV - iranski informativni program v angleščini. Sklicevali so se na pritiske Evropske unije, čeprav je slednja pritiske zavrnila.
V Izraelu se odvijajo parlamentarne volitve, na katerih se pričakuje okrepitev desnega bloka pod vodstvom premiera Benjamin Netanjahuja. Posledično se v naslednjih letih ne pričakuje kakršnikoli napredek pri zastalih mirovnih pogajanjih s Palestinci.

0805
Sirskim opozijskim voditeljem na srečanju v Turčiji ni uspelo oblikovati začasne vlade, ki bi prevzela vodenje nad takoimenovanimi osvobojenimi predeli Sirije in predstavila alternativo Baširju al-Assadu. Z neuspehom se je ponovno pokazala razdvojenost sirske opozicije, ki se ne sooča le z ideološkimi navzkrižji, temveč jo razdvaja tudi neenotna podpora tujih sil. Vsaka udeležena tuja sila namreč podpira svojo frakcijo.
V sosednjo Turčijo pa je prispela nemška ladja s komponentami za protiraketni Patriot sistem. Že dan poprej je v Turčiji pristala tudi nizozemska ladja s Patriot sistemom in 240 nemških vojakov, ki bodo nastanjeni na turško sirski meji. Vojaki naj bi preprečili preliv sirksega nasilja na turška tla, medtem ko bodo protiraketni sistemi ščitili Turčijo pred morebitnimi udari sirskih balističnih raket.
Na deželnih volitvah v Spodnji Saški v Nemčiji je stranka kanclerke Angele Merkle utrpela nov poraz. Po več kot desetih letih vladavine koalicije Merklove Krščansko-demokratske unije in neoliberalnih Svobodnih demokratov, je na tokratnih volitvah zmagala naveza Socialnih demokratov in zelenih. Izid je bil tesen, saj ima nova naveza le en glas več od polovice. Obenem, kljub porazom stranke na deželnih volitvah, Merklova še vedno vodi v nacionalnih anketah za kanclersko mesto, za katerega se bo ponovno potegovala septembra.

0905
V Eritreji so uporniški vojaki zasedli informacijsko ministrstvo in prek državnih medijev pozvali režim, da izpusti politične zapornike. Po prvih podatkih so uporniške sile sestavljene iz nižje in srednje vojaške hierahije, s svojim ravnanjem pa poskušajo prisiliti v politične spremembe brez državnega udara. Eritrejo že vseh 20 let samostojnosti, odkar se je odcepila od Etiopije, vodi Isaias Afewerki. Režim je seveda korumpiran in izoliran na mednarodni politični sceni, na oblasti pa se drži s pregonom nasprotnikov. V 6-milijonski državi naj bi bilo namreč v ječah med 5000 in 10.000 političnih zapornikov.
Ameriški predsednik Barack Obama je v ameriški prestolnici Washington uradno pričel svoj drugi predsedniški mandat. Po zaprisegi je naslovil 800.000-glavo množico, kar je sicer milijon ljudi manj, kot ga je pričakalo pri nastopu prvega mandata. Poleg klasičnih reform zdravstva in izgranje ameriške prihodnosti, je nepričakovano na svojo agendo uvrstil tudi klimatske spremembe.
V javnost je prišlo poročilo, ki govori o katarski vpletenosti pri preseljevanju jemenskih židov v Izrael. Po poročilu naj bi katarske oblasti organizirale vso potrebno dokumentacijo in infrastrukturo za izselitev celotne židovske skupnossti iz Jemna. Pri projektu poleg katarske Dohe sodeluje še več izraelskih ministrov in nekateri člani izraelskega parlamenta.

1005
Kim Dotcom, ustanovitelj zatrtega spletišča za izmenjavo vsebin Megaupload, je javnosti predstavil svojega novega otroka - spletišče “Mega”. V prvih 24 urah se je včlanilo več kot milijon uporabnikov. Po besedah Kim Dotcoma je “Mega” bolj varen za uporabnike, saj bodo vsi podatki šifrirani, obenem pa se bo prizadevalo, da bo novo spletišče delovalo v ovkiru zakonov. Kljub temu so proti-piratske skupine napovedale vojno novemu Dotcomovemu projektu.
Uradno potrditev obstoja je pridobila najnovejša piratska stranka na svetu - tokrat iz dežele kengurujev in koal. Avstralska volilna komisija je priznala avstralsko piratsko stranko za politično grupacijo, ki lahko vlaga kandidature na volitvah. Po besedah ustanoviteljev, se bodo sedaj usmerili v politično kampanjo za naslednje zvezne volitve.
Uspeh je zabeležila tudi frakcija hekerskega konglomerata Anonymous. Hekerjem je uspelo “osvoboditi” 1.7 gigabytov podatkov Azerbajdžanskega urada za državno varnost. Med dokumenti so različna bolj ali manj občutljiva poročila o delovanju agencije in režima, ter podatki o sporazumih za črpanje nafte. Ravno slednji kažejo sodelovanje različnih zahodnih podjetij, kot je banka IGN Geneve in naftno podjetje BNP Paribas z Azerbajdžanskim režimom.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness