Britoff eksplozivnih situacij

Aktualno-politična novica
11. 11. 2017 - 9.12
 / BritOFF

Države podpisnice Trans Pacifiškega partnerstva so se na srečanju , ki je potekalo ob strani vrha držav Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje APEC, da bodo sporazum TPP ohranile pri življenju.  Dogovor, za katerega se je zavzemala predvsem Japonska, ohranja osrednje elemente sporazuma, Države so se poleg tega dogovorile, da bodo tehnične službe nadaljevale pogajanja o podrobnostih sporazuma.Trgovinski sporazum, ki ga je nastal na pobudo ZDA v času Obamove administracije, se je zdel izgubljen, po tem ko je novi ameriški predsednik Donald Trump ZDA povlekel iz sporazuma. Trump, ki se prav tako udeležijo srečanja APEC je na srečanju ponovil, da bodo ZDA sklepale bilateralne sporazume z posameznimi državami.

Tudi zaščite pravic investitorjev vsebovane v TPP, pa bi bil bile premalo za ameriško podjetje  Freeport, ki je lastnik največjega rudnika bakra na svetu, rudnika  Grasberg v indonezijski provinci Papua. Uporniki, ki si zavzemajo za samostojnost Papue Organisasi Papua Merdeka (OPM) so v petih krajih v okolici rudnika postavili zapore. OPM ima na območju okoli dva tisoč pripadnikov in grozi, da bo preprečila nadaljnje obratovanje rudnika, dokler se Freeport ne umakne iz rudnika. Indonezijska vlada je na območje napotila 300 dodatnih pripadnikov oboroženih sil in zagrozila, da bo OPM pregnala s silo., če pogajanja o njihovem umiku ne uspejo. 

Še naprej se zaostruje tudi retorika na relaciji Rijad-Beirut. Vodja Hezbolaha, katerega nadaljnje sodelovanje v libanonski vladi naj bi za Saudovo Arabijo pomenilo napoved vojne, Hassan Nasrallah ni ostal dolžan Rijadu. Povedal je, da je bil odstop libanonskega premiera Saada Haririja, ki je odstopil v televizijskem nastopu iz Rijada, prisiljen in neustaven ter da je Saudova Arabija napovedala vojno Libanonu. Da je bil način Haririjevega odstopa nedopusten, je Saudiskim predstavnikom povedal tudi predsednik Michel Aoun, ki v delikatni delitvi moči med verskimi denominacijami v Libanon, predstavlja kristjane. Več libanonskih politikov Saudovo Arabijo tudi obtožuje, da Haririja zadržuje proti njegovi volji. To obtožbo bi lahko potrjevala tudi kriptična izjava francoskega zunanjega ministrstva, da »si Francija želi, da bi bil Hariri  svoboden in bi lahko odigral svojo pomembno vlogo v Libanonu«. Francoski  predsednik je sicer včeraj nenapovedano obiskal Saudovo Arabia.

Malo manj nepopustljiva je Saudova Arabija na drugem kriznem žarišču, ki ga je povzročila. Saudova Arabija bo dvignila blokado mednarodnih poletov v Jemen. V ponedeljek naj bi se ponovno začeli leti v Saudovo Arabijo. Že prej je bil odprt eden izmed kopenskih mejnih prehodov in pristanišče Aden, ki je pod nadzorom vlade, ki jo podpira Rijad. Pristanišča in mejni prehodi pod nadzorom hutijskih upornikov ostajajo pod  blokado.

APR priporoča:

Druga plat davčnih oaz

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.