5. 5. 2016 – 8.05

Britoff europola

Audio file

ob 8:05

V Keniji naj bi se sodišče nagibalo k ukinitvi prisilnega pregleda anusa osumljenih homoseksualcev, čeprav odločitev še ni dokončna. Kljub številnim opozorilom, da takšne preiskave ničesar ne dokazujejo, temveč so le oblika ponižanja in mučenja osumljencev, se takšna praksa ohranja še v sedmih drugih državah: Kamerunu, Egiptu, Libanonu, Tuniziji, Turkmenistanu, Ugandi in Zambiji. Združeni narodi prisilni pregled anusa označujejo kot obliko mučenja.

Medtem je v zvezni državi Misisipi v ZDA zvezno sodišče razglasilo, da je prepoved posvojitve otrok homoseksualnim parom neustavna. Ker v predpisanem roku ni bilo pritožbe na odločitev, je obstoječi zakon o prepovedi samodejno nehal veljati. Misisipi je bil zadnja zvezna država, kjer homoseksualci pravice do posvojitve še niso imeli.

Predstavniki turške Stranke za pravičnost in razvoj so sporočili, da bodo na izrednem kongresu, ki se ima zgoditi v prihajajočih tednih, zamenjali premierja Ahmeta Davatogluja. Z njegovim delom je nezadovoljen železni vodja stranke in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Razočaran je nad premierjevimi pogajanji z Evropsko unijo in njegovo nezainteresiranostjo za spremembo političnega sistema iz parlamentarnega v predsedniškega.

V Italiji so po terorističnih napadih v Parizu in Bruslju sprejeli nove ukrepe za vzpostavljanje varnega počutja turistov - tokrat predvsem kitajskih. Po ulicah turističnih mest so namreč začeli patruljirati kitajski policisti v kitajskih uniformah, ki naj bi kitajskim turistom vlili zaupanje v varnost.

ob 10:05

Evropska policijska agencija Europol bo dobila nova kiber pooblastila, s katerimi naj bi bila uspešnejša v boju z ekstremizmi in terorizmi. Osnutek predloga zakona je potrdil komite za človekove pravice Evropskega parlamenta. Na naslednjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu bodo o njem odločali še poslanci, v primeru pozitivnega izida pa bo zakon stopil v veljavo s prvim aprilom 2017.

Europol je medtem podpisal Memorandum o razumevanju, ki predvideva izmenjavo podatkov o spletnih napadih in spletnem kriminalu s finskim zasebnim podjetjem za spletno varnost F-Secure. Direktor Europolovega oddelka za boj proti spletnemu kriminalu je nedavno za izzive njihovega oddelka označil lopovske nacionalne države, teroriste, aktiviste in script kiddieje.

europol

Evropske institucije so se med seboj dogovorile, da bodo spletne strani javnega sektorja Evropske unije naredile primernejše za uporabo invalidom. Zaradi staranja prebivalstva Evropske unije se namreč delež slabovidnih in naglušnih povečuje. Evropska unija mora v naslednjih dveh letih dogovor pretvoriti v zakon.

V Evropskem odboru za turizem in transport so obravnavali prihodnost samovozečih avtomobilov v Evropski uniji. Razpravljala sta strokovnjak iz švicarskega javnega avtobusnega prevoza in predsednik Evropskega cestnega raziskovalnega posvetovalnega odbora. Medtem ko se slednji zavzema za postopno vpeljevanje samovozečih vozil, prvi meni, da bi jih lahko uvedli takoj.

Priloge
Audio file

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.