BritOFF evropskih meja

Aktualno-politična novica
18. 3. 2020 - 10.05
 / BritOFF

O 8.uri

Članice EU so na večerni videokonferenci potrdile enomesečno prekinitev prehodov šegenskega ozemlja za nedržavljane Evropske unije. Izjeme so zdravniško osebje, strokovnjaki za koronavirus, diplomati, čezmejni delavci ter osebe s stalnim bivališčem znotraj Evropske unije. Ukrep prepovedi potovanj iz tujine v EU velja za vse evropske države, šengenske članice ali ne, z izjemo Irske in Velike Britanije. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upa, da bo zaprtje zunanjih meja odpravilo nadzor na notranjih mejah med posameznimi članicami. Von der Leyenova je tudi zatrdila, da bi cepivo podjetja Curevac zaradi kriznih razmer lahko bilo na voljo do jeseni. Postopki preizkušanja in odobritve cepiv sicer trajajo okoli enega leta. 

V Severni Makedoniji so zaradi koronavirusa preložili aprilske predčasne parlamentarne volitve. Te so sicer potrebne, saj je vlada lani oktobra odstopila zaradi francoske blokade pristopnih pogajanj o vstopu v Evropsko unijo. Severni Makedoniji pa je lahko v tolažbo napredek pri vstopu v NATU. Španska vlada je namreč kot zadnja izmed članic Evropske unije, zaradi težav s sestavljanjem koalicije, ratificirala vstop Severne Makedonije v NATO. Severna Makedonija bo postala trideseta članica NATA po ceremonialni predložitvi ratifikacijskih listin ameriški vladi. 

V ameriškem izboru za demokratskega kandidata so svoje glasove oddale še zvezne države Arizona, Florida in Illinois. V vseh treh je večina glasovala za nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna. Ohio, četrta zvezna država, ki bi morala glasovati zdaj, je zaradi koronavirusa volitve prestavila na junij. Volilna udeležba na dan volitev je tokrat seveda padla, vendar pa je splošna volilna udeležba kljub virusu ostala enaka ali narasla v primerjavi z volitvami leta 2016. Na Floridi je na primer letos glasovalo 0,3 milijona več ljudi, predvsem s predčasnim glasovanjem in glasovanjem po pošti, prek katerih je glasovala slaba polovica vseh volilcev. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.