BritOFF (iz)voljenih

Aktualno-politična novica
22. 12. 2019 - 12.12
 / BritOFF

Na Hrvaškem potekajo predsedniške volitve. Volivci izbirajo med 11 kandidati, med katerimi imata glede na javnomnenjske raziskave največ podpore sedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović iz vrst HDZ in Zoran Milanović iz SDP. Sledi jima neodvisni kandidat, pevec Miroslav Škoro, vsi ostali kandidati pa so, vsaj po raziskavah sodeč, brez možnosti za zmago. Ankete kažejo tudi, da bo najverjetneje potreben drugi krog glasovanja, ki je predviden za 5. januar. 

Na volitve so se podali tudi v Uzbekistanu. Za sedeže v 150-članskem parlamentu se poteguje pet političnih strank. Ne glede na zmagovalca volitev in razporeditev sedežev je že jasno, da bo imel predsednik Šavkat Mirzijojev v parlamentu zaveznika, saj so mu vse stranke že napovedale podporo. Tokratne volitve so sicer prve po letu 2016, novi predsednik Mirzijojev je napovedal ekonomske in socialne reforme ter izboljšanje odnosov z zunanjim svetom. Pred tem je Uzbekistanu od razpada Svojetske zveze 27 let vladal Islam Karimov. 

O rezultatih italijanskih parlamentarnih volitev
 / 5. 3. 2018

Italijanska stranka Liga ima po kongresu novo ime, in sicer Liga Salvini premier. Po besedah predsednika stranke in nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija so s tem postali stranka, ki želi vladati Italiji. Podaljšali so tudi mandat predsednika s sedanjih treh na pet let. Liga Salvini premier, prej Liga, še prej pa Severna Liga, je zaživela leta 1991 in je imela sprva izrazito regionalen značaj. Na volitvah leta 2018 je požela velik uspeh in z Gibanjem petih zvezd oblikovala trhlo koalicijo, ki je avgusta letos razpadla.

Kubanski parlament je po več kot 40 letih imenoval predsednika vlade. Funkcijo bo opravljal Manuel Marrero Cruz, dosedanji minister za promet. Parlament je Marrera imenoval na predlog predsednika države Miguela Diaza-Canela. Ta je kot enega glavnih razlogov za imenovanje Marrere navedel njegove izkušnje s sodelovanjem s tujimi vlagatelji in s ponovno vzpostavitvijo turistične infrastrukture na Kubi. Po kubanski ureditvi opravlja predsednik vlade funkcijo predsednikove desne roke in je formalni vodja kubanske vlade, sveta ministrov, vendar ni mogoče pričakovati, da bo imel večji vpliv na odločanje. Položaj predsednika vlade je leta 1976 odpravil tedanji predsednik Fidel Castro. 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness