BritOFF izzivanja

Aktualno-politična novica
3. 9. 2017 - 14.00
 / BritOFF

Po podatkih državne televizije je Severna Koreja izstrelila vodikovo bombo, za katero trdijo, da je izdelana iz doma narejenih delov in da lahko doseže celinski del Združenih držav Amerike. Mednarodni strokovnjaki ne morejo potrditi verodostojnosti teh podatkov, a na podlagi moči potresa, ki je sledil jerdskemu testu, je ta jedrski poskus močnejši od prejšnjih pet. Mednarodna organizacija za popolno prepoved jedrskih poskusov opozarja, da, če so podatki severnokorejske državne televizije točni, to kaže na hiter napredek jedrskega programa Severne Koreje.

Severna Koreja je z jedrskimi poskusi začela leta 2006. Letos julija pa je s testiranjem medcelinske balistične rakete dokazala, da bi takšna raketa načelno lahko zadela Chicago. zadnji jedrski poksus so obsodile tako Kitajska, ki je svojo zaveznico pozvala k reševanju situacije z dialogom kot tudi Rusija, Evropska unija, Japonska, Južna Koreja in drugi.

V Kambodži je policija aretirala Kem Sokho, voditelja najmočnejše opozicijske stranke. Po navedbah njegove hčere ga je policija prijela brez naloga za prijetje. Kem Sokho je obtožen organiziranja zarote v sodelovanju z Združenimi državami Amerike in izdajstva, trdi uradna vladna izjava. Trenutno vladajoča stranka na čelu z vodjo vlade Hun Senom, nekdanjim pripadnikom Rdečih Kmerov in kritikom Združenih držav vlada že trideset let, a popularnost opozicijskih strank, tudi Kamboške nacionalne reševalne stranke pod vodstvom Kem Socka, raste. Njegova stranka je na zadnjih volitvah, torej lokalnih junijskih volitvah tesno izgubila, zaradi česar predstavlja otipljivo grožnjo vladajoči stranki na splošnih volitvah naslednje leto. Če bo Kem Sokha obsojen izdajstva, lahko vlada po nedavnem zakonu razpusti njegovo stranko, saj po novem zakonu stranka ne sme voditi obsojenec. Opozicija je v odzivu na aretacijo opozorila na poslansko imuniteto, zaradi katere aretacija Kem Sokha krši zakon.

Aretacija je v skladu z ostalimi napadi Hun Sena na politično opozicijo, nevladne organizacije, ki se tako pred volitvami 2018 ukvarjajo z tožbami in na medije. V avgustu je voditelj vlade zaustavil delovanje nekaterih radijskih postaj in zahteval zaprtje neodvisnega časopisa The Cambodia Daily, v primeru neplačila šest milijonskega davka v roku nekaj dni.   

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness