Britoff kamna spotike

Aktualno-politična novica
14. 6. 2019 - 10.05
 / BritOFF

Evropska unija

 

Drugi petkov BritOFF je kot ponavadi namenjen novicam iz Evropske unije. Začenjamo pri evropskih liberalcih, ki kljub uspehu na nedavnih evropskih volitvah zavračajo oznako liberalci. Zavezništvo liberalcev in demokratov, z angleško kratico ALDE, se bo preimenovalo v Renew Europe ali slovensko Obnovite Evropo.

Razlog za to so novi poslanci iz Francije, ki so bili izvoljeni na listi stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona En Marche!, ki je postala najmočnejša stranka v zavezništvu, v katerem so do sedaj glavno vlogo igrali politiki iz držav Beneluksa in iz Združenega kraljestva. Novi evropski poslanci iz Macronove stranke se želijo izogniti imenu liberalci, saj naj bi to imelo v Franciji negativno konotacijo. Uporablja se predvsem za zagovornike sredinske politike, ki zagovarjajo prosti trg in neoliberalne ekonomske politike. Razlike so torej predvsem v marketingu.

Nad prostimi trgi je nekoliko obupala tudi evropska industrijska politika, katere veliki cilj je v zadnjih letih postal zagon evropske industrije baterij. Ob pomoči precejšnjih evropskih subvencij bo namreč na severu Švedske zgrajena največja evropska tovarna baterij. Nekaj več kot tretjino milijardo evrov vrednega projekta podjetja Northvolt bo financirala Evropska investicijska banka.

Končujemo v ribolovnih vodah, in sicer približno 300 kilometrov zahodno od Škotske in 400 kilometrov severno od Irske. Tu se namreč nahaja otoček Rockall, ribolovna območja okoli tega otočka pa so jabolko spora med Škotsko in Irsko. Otok si namreč lasti Združeno kraljestvo in naj bi spadal pod Škotsko. Zaradi tega Škotska trdi, da je morje v krogu 12 morskih milj okoli Rockalla njena izključna ekonomska cona, v kateri smejo loviti zgolj škotski ribiči. Irska po drugi strani trdi, da je Rockall skala sredi morja, ki ne more biti pravna podlaga za izključno ekonomsko cono ali kakršnekoli teritorialne zahteve.

Geografija daje Irski močan argument. Rockall je čer, ki štrli 17 metrov visoko iz vode. Ob morski gladini ima dimenzije 25 krat 30 metrov. Združeno kraljestvo si ga je s sprejemom posebnega zakona prisvojilo leta 1972. Te odločitve Irska ne priznava, zaradi česar njeni ribiči lovijo v okolici Rockalla. Irska vlada trdi, da so to vode Evropske unije in da ribolov tu regulira skupna ribiška politika Evropske unije. Po podatkih škotske vladne agencije, ki vode nadzoruje s satelitskimi slikami, so lani Irci v te vode vdrli približno devetdesetkrat. Vladi sta se sedaj dogovorili, da začneta intenzivna pogajanja, ki bodo spor rešila, ko bo Združeno kraljestvo dokončno zapustilo Evropsko unijo.

 

Novice

Združene države Amerike so obtožile Iran za včerajšnji napad na naftna tankerja v Omanskem zalivu. Ameriška vojska je objavila videoposnetek, za katerega trdi, da prikazuje patrolni čoln Iranske republikanske garde, ki se približa tankerju in iz njega odstrani neeksplodirano ladijsko mino. Ameriško zunanje ministrstvo je Iran napadov na tankerje obtožilo že maja, ko so bili v Hormuški ožini poškodovani štirje tankerji, a takrat ni podalo nobenih dokazov. Včerajšnja napada sta tudi končala poskus mediacije, ki naj bi zmanjšala napetosti v zalivu. Mediacijo je vodila Japonska, iz katere je  bil eden od napadenih tankerjev, napad pa se je zgodil, ko je bil na obisku v Teheranu japonski premier Šinzo Abe.

Britanska konservativna stranka je začela s procesom izbire svojega novega voditelja. Zmagovalec bo zamenjal Thereso May na čelu britanske vlade. V prvem krogu glasovanja so svoje glasove oddali konservativni poslanci v britanskem parlamentu. Daleč največ glasov je prejel bivši zunanji minister, pred tem pa londonski župan Boris Johnson. Sledil mu je aktualni zunanji minister Jeremy Hunt, ki pa je prejel le 43 glasov proti Johnsonovim 114-im. V drugi krog se je skupno uvrstilo sedem kandidatov, ki bodo morali sedaj prepričati še vse člane stranke, med katerimi pa ima Johnson precej podpore in je zato prvi kandidat za zmago.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness