Britoff Karla Marxa

Aktualno-politična novica
Spomenik Marxa v Trierju
5. 5. 2018 - 11.00
 / BritOFF

Današnji dan obeležuje 200-letnico rojstva Karla Marxa. Njegovo rojstno mesto Trier je v ta namen pripravilo vrsto proslavnih aktivnosti, ki jih financira Kitajska. Od vina, imenovanega 'Das Kapital' preko instalacije 500 rdečih škratkov Marxov do posebnega darila Kitajske Trierju, Marxovega spomenika. Na Kitajskem pa bodo obletnico med drugim proslavili s predvajanjem dokumentarne serije z naslovom Marx ima prav.

Katalonski parlament je s 70 proti 65 glasovi izglasoval zakon, po katerem je lahko vodja Katalonije izvoljen tudi v odsotnosti. Zakon predvsem omogoča, da Katalonci za svojega vodjo izvolijo Carlesa Puigdemonta, ki je trenutno v prostovoljnem izgnanstvu. Španska vlada je že napovedala vložitev zakona v presojo na ustavno sodišče. Katalonski poslanci morajo sicer izbrati vodjo in formirati vlado pred 22. majem, sicer se bodo volitve morale ponoviti. Od volitev je parlament že štirikrat poskušal imenovati kandidata za vodjo, a je vsak izbor blokiral Madrid, saj so bili kandidati bodisi zaprti bodisi so se nahajali v tujini.

V Veliki Britaniji je prizivno sodišče sprejelo v obravnavanje pritožbo organizacije Campaign Against Arms Trade proti razsodbi višjega sodišča, ki je prejšnjega julija odločilo, da je podeljevanje licenc za izvoz orožja iz Britanije v Saudovo Arabijo legalno. Organizacija trdi, da Saudova Arabija britansko orožje uporablja v vojni proti hutijskim upornikom v Jemnu, ki je od leta 2015 terjala številne civilne žrtve in povzročila humanitarno krizo.

Ruske oblasti so prijele vodjo opozicje Alekseja Navalnega. Ta je namreč  organiziral protestne shode po več ruskih mestih proti inavguraciji predsednika Vladimirja Putina, ki začenja svoj četrti mandat. Pozval je tudi na nadaljnje proteste, ki na jbi se odvili v ponedeljek. Poleg njega so oblasti po različnih ruskih mestih aretirale okrog 200 protestnikov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness