8. 1. 2017 – 11.32

Britoff kibernetske varnosti

Predsednik Slonokoščene obale Alassane Ouattara je sporočil, da je vlada dosegla dogovor z uporniškimi vojaki. Vojaki so v zadnjih dneh prevzeli nadzor nad nekaj največjimi mesti v državi, včeraj pa tudi nad štabom vojske v največjem mestu Abidjan. Predsednik Ouattara je povedal, da bodo vojaki dobili zahtevano povišico, bonuse in boljše delovne pogoje. Predsednik je tudi zahteval, da se vojaki vrnejo v vojašnice, kar pa se še ni zgodilo. Kmalu po objavi dogovora je skupina vojakov za krajši čas zajela  obrambnega ministra, ki je v mestu Bouaké, ki so ga prevzeli uporni vojaki, prišel na pogajanja. Vojaki so zahtevali pojasnila glede tega, kako visoke bodo plače in kdaj bodo izplačane.

Vladna medresorska skupina za pripravo strategije kibernetske varnosti je oblikovala predlog, da bo vlogo slovenskega stražarja v virtualnem prostoru prevzel vladni Urad za varovanje tajnih podatkov. TA ima sedaj zgolj do konca tega meseca nalogo, da priprave pravno podlago, na podlagi katerega bo sprejeta zakonodaja, ki bo dala uradu pristojnosti nacionalnega organa za kibernetsko varnost.

Kibernetsko varnost krepi tudi Francija. Obrambni minister Jean-Yves Le Drian je v intervjuju za časnik Le Journal du Dimanche povedal, da obstaja precejšna grožnja hekerskih napadov na francosko javno infrastrukturi, kot je električno omrežje, telekomunikacije in transportne povezave. Povedal je da bo francoska vojska povečala enote za bojevanje v kibernetskem prostoru. Te bodo do leta 2019 štele 2600 vojakov in še 600 uslužbencev v civilu. Povedal je tudi, da se bo Francija na kibernetske napade odzvala z enakovredni protinapadi ali pa tudi konvencionalnim orožjem.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.