Britoff marginalne obskurnosti

Aktualno-politična novica
1. 10. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0700

Skupina študentov ekonomije iz univerze McGill v Montrealu je prejela milijonsko startup nagrado za naslednji korak globaliziranega prehranjevanja. Proizvajali bodo visokoproteinsko moko iz žuželk. Slednje v naših dietah zaenkrat še niso popularne, vendar jih svetovno gledano več kot ena milijarda prebivalstva že uživa kot del svojih prehranjevalnih navad.

Kanadska vlada je odprla pot k legalni pridelavi večjih količin marihuane. Do sedaj so imeli dovoljena manjša gojišča za medicinsko uporabo vendar je pridelana zel velikokrat romala na črni trg. V izogib slednjemu bo z novo zakonodajo v Kanadi možno gojiti neomejene količine trave, jih pakirati in prodajati na prostem trgu, katerega se ocenjuje na 1.3 milijarde dolarjev. Edina resna zahteva je pridobitev certifikata izdanega s strani kanadske policije in zdravstvenih inšpektorjev ter plačevanje davkov.

Ameriška vesoljska agencija NASA je objavila satelitske posnetke najnovejše pakistanske teritorialne pridobitve - otoka, ki se je pojavil med potresom iz prejšnjega tedna. Otok so poleg NASE raziskali domačini in geologi, postal je atrakcija za turiste, pakistanska vojska pa je na njem izobesila zastavo.

0800

Zaradi nedoseženega proračunskega soglasja med republikanci in demokrati v ameriškem kongresu je zvezna oblast po 17 letih ponovno vsaj delno zaprla svoja vrata. Posledično je od danes naprej en milijon javnih uslužbencev na neplačanem dopustu. V času zaustavitve se seveda ohranijo nujni federalni servisi kot je policija, vojska in podobni. Zaustavitev sicer za američane ni nič novega, od leta 1976 so se zvrstile 17krat. Ne glede na razrešitev proračuna se bo situacija do sredine oktobre dodatno zaostrila saj bo potrebno ponovno dvigniti mejo ameriškega državnega dolga - angleško debt ceiling.

Švicarska vojska je na manevrih preigravala scenarij v katerem mora alpski teritorij braniti pred hordami obubožanih Francozov. Situacija je predpostavljala finančni kolaps in dezintegracijo Francije, njeni prebivalci pa bi iskali “ukraden” denar na švicarskih računih.

Grška vlada namerava v parlamentu sprejeti proti-rasističen zakon, ki ji bo omogočil ostrejši nastop proti skrajnim desničarskim skupinam, predvsem parlamentarni stranki Zlata Zora. Za slednjo se v luči umora levičarskega aktivista in kazenskega pregona njihovih vodij prav tako načrtuje odvzem državnega financiranja stranke.

0900

Britanski finančni minister George Osborn je oznanil prevetritev programa socialne podpore, imenovanega “Help for Work” torej “pomoč za delo”. Nov program sociale bo v veljavo stopil aprila 2014, tiče pa se predvsem 200.000 dolgotrajno - več kot tri leta brezposelnih Britancev. Če bodo želeli prejemati socialno podporo bodo imeli tri možnosti: se vsak dan zglasiti na zaposlitvenem centru; alternativa bo opravljanje občinskih del; zadnja možnost pa bo udeležba intenzivnih tečajev usposabljanja.

Mednarodna skupina “HelpAge”, ki se ukvarja s staranjem svetovnega prebivalstva, je pod okriljem Združenih narodov obelodanila nov indeks ocenjevanja držav glede na kvaliteto življenja po 60. letu, kjer zajemajo predvsem zdravstveno stanje in preskrbljenost. Na vrhu se je pričakovano znašla Švedska, medtem ko je zadnje mesto zasedel Afganistan. Razlog za potrebo novega indeksa? - do leta 2050 se pričakuje, da ob odsotnosti tretje svetovne vojne ali druge apokalipse, število starejših od 60. let naraste iz sedanjih 800 milijonov na več kot 2 milijardi.

Rusija je ena izmed redkih držav, ki prepoveduje uvoz genetsko spremenjenih semen. Ruska oblast se po novem spogleduje še s prepovedjo uvoza kakršnekoli genetsko modificirane hrane.

1000

Inštitut za religiozno delo, bolje poznan kot vatikanska banka s premoženjem 7.1 milijarde evrov, bo na ukaz papeža zaprl vse račune, ki jih imajo pri njih odprte ambasade držav. Odločitev sledi dvomljivemu ravnanju državnih misij Irana, Iraka in Indonezije, ki so dvigovale velike količine gotovine, kar sliči na pranje denarja. Preprečitev slednjega je obenem utemeljitev za ekskomunikacijo vseh ambasadnih računov.

Ameriški minister za obrambo Chuck Hagel upa, da bo do konca leta vzpostaljen nov varnostni sporazum z Afganistanom, ki bo Združenim državam Amerike omogočil, da kljub obljubljenem umiku vojaških sil ob koncu 2014 v Afganistanu ohranijo kontingent 10.000 vojakov. Afganistanski predsednik Karzai ameriškim željam zaenkrat še nasprotuje.

Policija v ameriški zvezni državi Missouri je dobila nov gizmo za krotenje zapornikov. Stun cuffs združujejo dva uveljavljena policijska pripomočka v enega - lisice in električni šoker oziroma paralizator. Kadar bo potrebno premostiti nesoglasja z zapornikom, bo lahko ječar svojega “varovanca prepričeval” z varne razdalje ob podpori 80.000 voltov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.