12. 11. 2017 – 9.15

Britoff na cesti

V Barceloni so ponovno potekali množični protesti v podporo za izpustitev osmih katalonskih politikov, ki so zaradi organiziranja referenduma 1. oktobra in kasnejše razglasitve neodvisnosti Katalonije obtoženi upora in hujskanja. Po neuradnih podatkih naj bi se na ulicah katalonske prestolnice zbralo 750 tisoč ljudi. Med njimi ni bilo predsednice razpuščenega katalonskega parlamenta Carme Forcadell, ki je po plačilu 150 tisoč evrov varščine zapustila pripor in se po nasvetu odvetnikov ni udeležila zborovanja. Na shodu pa je bil preko videoposnetka prisoten nekdanji Katalonski predsednik Charles Puigdemont, ki je udeležence pozval, k nadaljnji agitaciji.

Množično zborovanje pa je potekalo tudi v Varšavi. Shod za dan neodvisnosti, ki ga vsako leto organizirajo poljske  skrajno desne nacionalistične organizacije, je v zadnjih letih prerasel v zborovanje, ki se ga udeležijo pristaši skrajno desničarskih organizacij iz celotne Evrope. Letos je potekal pod sloganom »Želimo Boga«, ki je vzet iz govora ameriškega predsednika Trumpa spomladi med obiskom na Poljskem. Protesta se je udeležilo med 60 in 100 tisoč ljudi.

Michel Barnier, glavni evropski pogajalec v pogajanjih o Brexitu, je povedal, da Evropska Unija pripravlja načrt za morebiten propad pogajanj z Veliko Britanijo. Barnier je postavil rok dveh tednov, v katerem mora biti zaključena prva faza pogajanj, ki ureja finančne obveznosti Velike Britanije do Evropske Unije: London si želi, da bi se druga pogajanja, ki bodo uredila trgovinske odnose, mejni režim in status Evropejcev na Otoku, začela čim prej, na kar pa Bruselj ni pripravljen pristati, dokler niso dogovorjene finančne obveznosti. Britanska primerka Theresa May pa ima težave tudi na domačem političnem parketu V pismu, ki naj bi ga pridobil časnik Mail on Sunday dva izmed najvidnejši vladnih ministrov Michael Gove in Boris Johnson pozivata Mayevo, da zavzame v pogajanjih ostrejšo držo. Prav tako naj bi podporniki tako imenovanega trdega Brexita imeli 40 od potrebnih 48 glasov za sprožitev novih volitev za vodjo stranke.  

In še:  

Princi in princesa 

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.