Britoff naslednje hladne vojne

Aktualno-politična novica
18. 12. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0700

Japonska bo v naslednjih petih letih za vojaško opremo porabila 240 milijard dolarjev, kar je relativno gledano le 5 odstotno povečanje vojaškega proračuna. Pomembnejše dejstvo je zvrst opreme za katero se bodo sredstva porabila. Govora je o nevidnih lovcih, brezpilotnih letalih in podmornicah, kar de facto pomeni konec japonske pacifistične vojaške doktrine. Obenem se bo ustanovilo državni varnostni svet, ki bo v rokah manjšega števila ljudi združil kontrolo nad japonsko vojsko.

Danski finančni regulator je izdal sporočilo v katerem svari pred uporabo alternativnih valut kot so Bitcoini in Litecoini. Obenem je zagotovil, da ne namerava regulirati menjalnic, četudi bodo zamenjevale alternativne valute za papirnati denar.

Ameriška vesoljska agencija NASA bo za popravilo hladilnega sistema na mednarodni vesoljski postaji potrebovala tri vesoljske sprehode. Tokratna popravila niso prva. Težave z dotičnim hladilnim sistemom se vrstijo že vrsto let.

 

0800

Rusiji je uspelo Ukrajino trdno ustaliti v svoji orbiti. Ukrajinski predsednik Janukovič je podpisal sporazum, s katerim bo Rusija do konca tedna kupila 3 milijarde dolarjev ukrajinskih obveznic, končna številka pa bo štela 15 milijard. Prav tako bo Rusija znižala ceno zemeljskega plina. Ukrajinska odločitev v prid Rusije je posledica dejstva, da ima država 17 milijard zunanjega dolga in prazne devizne rezerve. Brez priliva sredstev bi Ukrajina v naslednjem letu zapadla s plačili svojih dolgov, kar pri trenutnem bančnem sistemu pomeni eksplozijo državnega dolga in “umor” gospodarstva.

Predstavniki Severno-atlantskega zavezništva so dokončno spoznali svojo nemoč v Afganistanu. Priznali so namreč, da bodo morali v primeru nepodpisa svežega varnostnega sporazuma s strani afganistanskega predsednika Karzaja, do pomladi spakirati kovčke in zapustiti državo. Seveda se na Karzaja izvaja pritisk, da pred predsedniškimi volitvami podpiše sporazum, ki bi omogočil silam NATA ostati v državi.

Trenja med Indijo in Ameriko zaradi aretacije namestnika indijskega konzula v ZDA so dosegla novo razsežnost. Indija je kot povračilni ukrep izpred ameriške ambasade v New Delhiju odstranila betonske varnostne barikade.

 

0900

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je obelodanil, da bo kljub tajanju odnosov z Iranom, v Evropi nameščen protiraketni ščit. Novica je naletela na nezadovoljstvo Rusije, ki ščit interpretira kot grožnjo. Obenem je Rusija potrdila ugibanja nemških medijev in priznala, da je v svoji zahodni enklavi - Kaliningradu - nastanila rakete srednjega dosega, ki lahko do morebitnih ciljev dostavijo tudi jedrske konice.

Seveda pripravlja Ruska federacija tudi trajnejši odgovor na raznorazne protiraketne ščite in protibalistične sisteme. Vojska modernizira svoje povračilne potenciale, specifično se bo nadomestilo dosedaj največjo jedrsko medkontinentalno raketo - SS-18 Satan - s popolnoma svežo nosilko pekla - medkontinentalko Sarmat. Prav tako nameravajo ruske raketne sile do leta 2012 upokijiti in nadomestiti vso opremo iz časa Sovjetske zveze.

Norveški mediji so razkrili tajen dokument, ki dokazuje, da norveška obveščevalna služba vohuni za Rusi, kar samo po sebi ni nič novega. Pomembnejši fakt je, da pridobljene informacije prostovoljno deli z ameriško agencijo za nacionalno varnost, bolje poznano kot NSA. Že prejšnji teden je na plano prišla novica o švedski obveščevalni službi, ki v Rusiji izvaja industrijsko špijonažo.

 

1000

Soustanovitelj Pirate Baya Gottfrid Svartholm se bo znašel pred danskim sodiščem zaradi obtožb vdora v vladne podatkovne baze, za kar mu grozi 6 let zapora. Svartholm je bil aretiran na Švedskem in obsojen na eno leto zaporne kazni v drugem primeru, nato pa izročen Danski. V slednji je ves čas nastanjen v samici, kar njegov odvenik označuje za nehumano.

Ruska vlada izvaja protikorupcijsko čistko med svojimi birokrati, saj je v zadnjih dveh letih obsodila 1.600 raznovrstnih javnih uslužbencev. Tokratni primer Lev Lvova pa je rerkorden. Kot bivši podsekretar v okrožju Leninsky je od podjetja zahteval 500.000 dolarjev visoko podkupnino za izdajo gradbenega dovoljenja. Sedaj je obsojen na plačilo rekordne kazni 15tih milijonov dolarjev.

51 ameriških marincev, ki so pomagali pri popotresni humanitarni akciji na Japonskem leta 2011 je kasneje zbolelo za rakom. Sedaj tožijo japonsko električno korporacijo TEPCO, lastnico Fukošime, saj navezujejo pojav raka z udejstvovanjem blizu problematične jedrske elektrarne.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.