Britoff novega poglavja

Aktualno-politična novica
29. 10. 2017 - 8.00
 / BritOFF

Kurdska regionalna vlada v Iraku je sporočila, da bo njen voditelj in predsednik Kurdske avtonomne pokrajine Masoud Barzani v sredo, ko se mu izteče mandat, zapustil položaj. Barzani je predsednik Iraškega Kurdistana od leta 2005. Drugi mandat mu je potekel leta 2013, od takrat pa mu je bil mandat dvakrat podaljšan. Prav tako v sredo bi morale potekati predsedniške in parlamentarne volitve, ki pa se zaradi krizne situacije v pokrajini ne bodo izvedene. Barzani v pismu, ki ga je poslal v parlament predlaga, da se pristojnosti, ki jih ima sedaj predsednik, prenesejo na vlado, parlament in sodstvo. O predlogu bo danes razpravljal Kurdski parlament. Masoud Barzani je sicer že od leta 1979 voditelj ene izmed dveh vodilnih Kurdskih političnih strank, Kurdske demokratične stranke, ki jo je ustanovil  njegov oče Mustafa Barzani.  Dolgoletni voditelj druge stranke, Patriotske unije Kurdistana, Bazanijev zaveznik in rival Jalal Talabani, je umrl v začetku tega meseca. 

Svoj položaj bo zapustil tudi župan Ankare Melih Gokcek, ki je Turško prestolnico vodil 23 let. Gokclek je znan kot ekscentričen politik, slaven zaradi zagovarjanja številnih teorij zarot, med drugim da Zahodne države v Turčiji povzročajo potrese. Svoj odstop je napovedal po sestanku s turškim predsednikom Erdoganom, ki je nedavno k odstopu pozval več županov, ki prihajajo iz njegove stranke APK.

Poslavlja pa se tudi cirilica v Kazahstanskem pravopisu. Do leta 2025 jo bo zamenjala latinica. Poteza, ki jo je napovedal kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev, ima politično dimenzijo, saj gre za poskus, kako Kazahstan oddaljiti od ruskega kulturnega vpliva. Uporabo cirilice je Nazarbajev v kolumni objavljeni v državnih medijih letos spomladi, označil za politično. Latinico je Kazahstan uporabljal med leti 1929 in 1940, nato pa je bila uvedena modificirana cirilična abeceda z 42 črkami. Pred letom 1929 se je uporabljala arabska pisava.  

 V Katalonski prestolnici Barceloni potekajo protesti v podporo enotno Španiji. Čeprav Katalonija po zadnjih raziskavah javnega mnenja ostaja približno enakomerno razdeljena glede vprašanja neodvisnosti, so bili podporniki enotnosti v Kataloniji v času po referendumu manj odločni v izražanju svojega prepričanja na javnih demonstracijah. Španski premier Mariano Rajoy je medtem imenoval svojo namestnico Sorayo Saenz de Santamaria na čelo katalonske vlade. Naloge ministrov bodo opravljali sekretarji iz posameznih Madridskih ministerstev. Odstavljeni katalonski voditelj Carles Puigdemont je medtem pozval k mirnemu uporu in demokratični opoziciji. Puigdemont v televizijskem nagovoru ni povedal, kako namerava v naslednjih dneh postopati njegova administracija. Tako ni jasno, ali bodo uradniki, katerih razrešitev je ukazal Madrid, poskušali ostati na svojih položajih. Špansko državno tožilstvo bo prividoma v ponedeljek vložilo obtožnico proti Puigdemontu. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness