Britoff novih investicij

Aktualno-politična novica
22. 6. 2017 - 10.05
 / BritOFF

 

Deseta - Surovine

O liberizacijski reformi Mehiške naftne industrije smo že poročali v januarski južni hemisferi, ki jo lahko poslušate spletni strani radia Študent, danes pa to zgodbo nadaljujemo. Leta 2013 je takrat nova mehiška vlada predsednika Enriqueja Peña Nieta je končala skoraj osemdesetletni monopol državnega podjetja Pemex v naftni industriji. Država se je odločila privabiti tuje naftne družbe, katerih investicije naj bi v naslednjih letih podvojile mehiško proizvodnjo nafte. Ta je zaradi pomankanja investicij v nove vrtine v zadnjih letih padla za tretjino.

Pred natanko enim mesecem se je začelo delo na prvi zasebni vrtini od podržavljanja naftne industrije leta 1938. Pri projektu sodelujejo tri naftne družbe iz Velike Britanije, Teksasa in Mehike. Gre za podmorsko vrtino, ki se nahaja v Mehiškem zalivu, v bližini mesta Veracruz na jugu Mehike. Nafta bo iz te vrtine pritekla v začetku septembra, pod morskim dnom pa se nahaja vsaj 100 milijonov sodčkov nafte.

Država je pravno gledano zadržala lastništvo nafte in plina, ki se nahaja pod zemljo. Namesto lastništva država daje na trg licence za posamezne dele večjih naftnih polj. Podjetja tekmujejo z ponujanjem deleža dobička. Pri dobro raziskanem naftnem polju država dobi med dvema tretjinama in tremi četrtinami dobička, ki ga ustvari vrtina.

Prva dražba je potekala leta 2015. Večinoma gre za najdišča v plitvinah Mehiškega zaliva relativno blizu obale. Decembra je potekala dražba tudi za večja globokomorska najdišča na odprtem morju, ki veljajo za najvrednejša med polji, ki jih je Mehika ponudila na trg. Največji kos te pogače sta si uspela pridobiti kitajska naftna družba CNOOC in francoski Total. Pri dražbah v tako imenovani prvi fazi prodajanja licenc so imele manj uspeha od pričakovanega ameriške družbe. Precejšne deleže si je izborila domača naftna industrija, tudi državni Pemex. Ta je v času svojega monopola pridobil sloves neučinkovitosti. Precej uspeha so imela evropske nafte družbe, poleg že omenjenega Totala tudi nizozemsko-angleški Shell, italijanski Eni in norveški Statoil, ki je v lasti norveške države.

Ta ponedeljek je potekal prvi krog v drugi fazi razdeljevanja licenc. Razdeljenih je bilo 10 deset parcel, ki se nahajajo ob jugozahodni obali Mehike. Tokrat je največ licenc uspel dobiti italijanski Eni, ki je pridobil pravico za vrtanje na treh lokacijah. Poleg domačih so bile zopet najuspešnejše evropske naftne družbe, poleg že omenjenih tudi španski Repsol in ruski Lukoil.

 

Osma - Novice

Po besedah iraške vojske, je teroristična skupina Islamska država razstrelila znamenito veliko Al Nuri v Mosulu. Iraška vojska je zavzela že večino drugega največjega iraškega mesta Mosul, boji pa še vedno potekajo v starem mestnem jedru, ki ga brani nekaj sto borcev Islamske države. Mošeja Al Nuri je bila znana po svojem poševnem minaretu in je bila postavljena v 12 stoletju. Naslednji teden bo minilo tri leta odkar je v njej voditelj Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi razglasil ustanovitev kalifata.

Nemški parlament je potrdil umik nemških letalskih sil iz Natove baze Inčirlik v južni Turčiji. Nemška letala, ki nad Sirijo izvajajo izvidniške naloge bodo od sedaj naprej delovala iz baze v Jordaniji. Nemčija vojake iz baze Inčirlik umika, ker je Turčija nemškim poslancem ni več dovolila obiska vojakov, ki so nameščeni v tej vojaški bazi. Premik je podprlo 85 odstotkov poslancev iz vseh strank, od konservativne CDU vse do leve Die Linke.  Iz baze bodo še naprej delovala ameriška letala.

Pregled jutranjih novic zaključujemo doma. Krajani občine Hoče-Slivnica so na občinskem anketiranju večinsko projekt Magnine lakirnice v Hočah. Postavitev tovarne je podprlo 86 odstotkov krajanov, ki so vrnili glasovnico. Župan Občine Marko Soršak, ki ga je rezultat pozitivno presenetil, je povedal ta to kaže, da ima projekt podporo tudi med tistimi, ki bodo živeli v neposredni bližini lakirnice. Župan je povedal še, da verjame, da v juliju lahko sprejmejo tudi spremembo prostorskega načrta, ki bo omogočal posek štirih hektarjev Rogoškega gozda, kar je potrebno za pridobitev gradbenega dovoljenja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness