23. 3. 2015 – 8.00

Britoff parad ponosa

0700

Medtem ko dnevno izumirajo mnoge živalske in rastlinske vrste, so znanstveniki univerze Harvard naredili naslednji korak k ponovni oživitvi mamutov. V DNK slona jim je uspelo vriniti del mamutovega genoma, najdenega v arktičnem permafrostu. Kot gostitelja bodo uporabili najbližjega živega sorodnika, natančneje azijskega slona.

Arheologi univerze iz Buenos Airesa so v deželi povojnega nacističnega pribežališča, tudi nam znani Argentini, v džungli našli nemški bunker. Njegov namen naj bi bila nastanitev visokih nacističnih uradnikov v primeru poraza, čemur botruje tudi težko dostopna lokacija. Kompleks je bil zgrajen v začetku 40-ih, vendar najditelji sklepajo, da ni bil nikoli uporabljen. Po drugi strani temu nasprotuje lokalna legenda, po kateri naj bi bunker po vojni uporabljal Martin Bormann.

Francija je v Parizu zaradi neznosne količine smoga razglasila izredne omejitve prometa. Po ulicah se bodo vozili le avtomobili z liho zadnjo številko na registrski tablici, taksiji, reševalci in električni avtomobili. Obenem bo celotni javni promet v prestolnici in njeni okolici zastonj. Odločitvev o omejitvi prometa so sprejeli, ker je Pariz po indeksu onesnaženosti s prašnimi delci uspel prehiteti kitajski Peking in indijski Delhi.

 

0800 - Parade vojaškega ponosa

Ameriška vojaška vozila, ki so se udeležila Natovih vaj na Poljskem, v Latviji in Estoniji, sedaj paradirajo v konvoju na svoji 1.500 kilometrov dolgi poti v Nemčijo. Poleg omenjenih držav bodo prečkale še Litvo in Češko republiko. Vsaj v slednji se je organiziralo protivojno gibanje in pričelo kampanjo nasprotovanja. Vlada je namreč konvoj odobrila brez kakršnega koli posveta z javnostjo ter naročila češki vojski, da ščiti ameriški konvoj pred protestniki.

Američani svojo parado vojaškega ponosa utemeljujejo z nujnostjo zagotovljanja svojim zaveznikom, da jim stojijo ob strani pred nevarno agresijo ruskega medveda. Medvedji takoimenovani agresorji se nad tem smejijo, saj ameriški konvoj obsega 110 vozil in Natove vaje zajemajo po nekaj tisoč udeležencev, Ruska federacija pa je le v trenutnih vojaških vajah v stanje visoke pripravljenosti postavila 80.000 vojakov, 10.000 vozil, 200 letal in helikopterjev ter 65 vojnih ladij in 15 podmornic.

Medtem situacija v Ukrajini še naprej nazaduje. Ker se nista začela cediti obljubljena evropska med in mleko, se veča nezadovoljstvo s predsednikom Porošenkom. Stanje odraža delovanje oligarha Kolomojskija, ki je “pomagal” zavarovati centralo ukrajinskega državnega naftnega podjetja pred plenilci, seveda s svojim osebnim vojaškim bataljonom. Medtem so kijevske varnostne sile v mestu Kramatorsk “ujele” opazovalca OVSE-ja. Ko je stopil z vlaka, so ga trije možje v civilu vklenili, mu zagrnili oči in ga odvedli. Ko se je razkrila njegova identiteta, so ga seveda izpustili. Bilko upanja medtem izraža ruski zunanji minister Lavrov, ki meni, da evropsko vodstvo ne premore zadosti norcev, ki bi na vzhod Ukrajine poslali policijske sile brez soglasja upornikov. Kijevska oblast je namreč zaprosila za mednarodno policijsko pomoč.

Sočasno z ameriškimi paradami in šopirjenjem na vzhodu Evrope se nadaljuje popoln razpad Bližnjega vzhoda. Ob klasičnem ponavljanju zgodovine so američani evakuirali specialce iz Jemna, medtem ko so šiitski uporniki Hutiji zavzeli tretje največje mesto v državi. Ameriška strategija bombardiranja z brezpilotnimi letali je ponovno obrodila bujne sadove. Neizogibnosti državljanjske vojne botruje dejstvo, da so hutijski uporniki, ki nadzirajo glavno mesto Sana, razglasili splošno mobilizacijo. V petek je namreč lokalna ločina Islamske države s samomorilci napadla njihove mošeje in ubila 142 ljudi.

Med vsem tem lahko v živo spremljamo popoln razkroj bližnjega vzhoda, ki se je začel z vojno, kateri bi se lahko izognili, in vojno na podlagi laži. Talibani so Ameriki po enajstem septembru ponudili izročitev Osame bin Ladna na sojenje v tretjo državo. Začuda je Irak še bolj absurdna zgodba. Po prenehanju tajnosti podatkov so vse obveščevalne agencije Bushevo administracijo opozorile, da Sadam Hussein ni grožnja. Bush je v poročilu za kongres izbrisal stavke nasprotovanja, nekdanji obrambni minister Rumsfeld pa je pred Združenimi narodi prikazoval lažne dokaze, oblikovane na podlagi prikrojenih obveščevalnih virov.

Četudi v danem trenutku ni videti poti iz kalvarije Bližnjega vzhoda, se mora prvi korak opraviti na domačih tleh. Vse dokler članice Nata in koalicij voljnih ne priznajo sokrivde ter ne sprožijo mednarodnih kazenskih postopkov proti celotni Bushevi administraciji in njihovim tuzemskim lakajem, vse dotlej se gordijski vozel ne bo pričel razvijati.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.