BritOFF podcenjenega ulova

Aktualno-politična novica
27. 1. 2016 - 8.05
 / BritOFF

8:05

Evropsko računsko sodišče je ugotovilo, da je bilo upravljanje s pomočjo prezadolženim državam neustrezno. Preučili so programe pomoči Irski, Portugalski, Madžarski, Latviji in Romuniji. Ocenili so, da različne države v podobni situaciji niso bile deležne enake obravnave, saj so bile nekatere prisiljene sprejeti strožje pogoje od drugih. Sodišče še navaja, da je Evropska komisija za napovedovanje rezultatov programov pomoči uporabljala kar Excelovo tabelo.

Danski parlament je potrdil nov zakon, ki omogoča zaseg premoženja migrantom. Oblasti bodo za povrnitev stroškov postopkov lahko zasegle predmete, vredne do nad 1.300 eurov, ki za lastnika nimajo sentimentalne vrednosti.

V Franciji potekajo protesti voznikov taksijev proti storitvi Uber. Taksistom so se pridružili še kontrolorji letenja, ki nasprotujejo načinu izračuna plač, pa tudi učitelji in zdravniki, ki protestirajo proti nižanju plač v javnem sektorju.

 

10:05 Surovine

Perujski predsednik Ollanta Humala je razrešil vodjo Nadzorne agencije za gozdne vire Rolanda Navarra. Pod Navarrovim vodstvom je agencija izvedla nekaj odmevnejših preiskav industrije nezakonite sečnje in izvoza lesa, konec lanskega leta pa so oblasti zasegle tudi največjo pošiljko nezakonito posekanega lesa do sedaj. Navarro je bil posledično tarča javnih protestov s strani lesarske industrije.

Grenlandija in Danska sta sprejeli dogovor glede sodelovanja na varnostnem in zunanjepolitičnem področju pri izvozu urana z Grenlandije. Grenlandija ima ene največjih zalog redkih zemelj, ki pa so pomešane z zalogami urana - prav tako med večjimi nedotaknjenimi na svetu. Do leta 2013 je izkoriščanje teh zalog preprečeval grenlandski zakon, ki je prepovedoval izvoz urana, umik te prepovedi pa je na Grenlandiji še vedno politično kontroverzna poteza.

Raziskovalci s kanadske Univerze v Britanski Kolumbiji so objavili študijo, v kateri zatrjujejo, da je skupni ulov rib v zadnjih 60 letih za več kot 50 odstotkov večji od uradnih podatkov. Uradni podatki Organizacije za hrano in kmetijstvo Združenih narodov namreč izvirajo iz podatkov, ki jih pošiljajo države. Ti naj bi pretežno vključevali le industrijski ribolov, ne pa tudi komercialnega ribolova manjših razsežnosti, samooskrbnega in nezakonitega ribolova ter zavrženih rib, ki jih podjetja ne prodajo naprej. Letno naj bi na svetu ujeli 32 milijonov ton rib več, kot priznavajo uradni podatki.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness