11. 12. 2015 – 8.05

Britoff podnebnih protestov

0805

Nekatere skupine, ki se borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, so se v prestolnici Savdske Arabije, Riadu, dva dneva pogovarjale o možnem sodelovanju in politični rešitvi sirske državljanske vojne. Ob zaključku se je več kot 100 predstavnikov milic in političnih grupacij strinjalo, da so pripravljeni na pogovore s predstavniki sirske vlade, vendar pa mora Asad odstopiti, tudi v prihodnosti pa naj na čelu Sirije ne bi bilo mesta. Po nekaj zmede zaenkrat še ni jasno, ali se je podpisu sporazuma pridružila tudi skrajna islamistična skupina Ahrar al  Šam, ki je sicer na terenu precej pomembna akterka.

V Riad pa niso bili povabljeni sirski Kurdi in skupine, ki skupaj z njimi tvorijo multietnično vojaško formacijo, imenovano Sirske demokratične sile. V mestu Derik v sirskem Kurdistanu se je tako kot alternativa Riadu zbralo več kot sto predstavnikov sirskih naprednih organizacij in milic. Po dveh dneh so tudi oni dosegli dogovor, ki pa temelji na zavezah boja proti terorju, graditvi versko, kulturno in etnično pluralne in demokratične Sirije, ki bo kot taka udejanjenje nekaterih aspiracij tako imenovane sirske pomladi. Za bolj učinkovito doseganje teh ciljev so organizacije ustanovile Skupščino demokratične Sirije, ki bo politična veja Sirskih demokratičnih sil, ki so se v zadnjem času uspešno spopadale z borci Islamske države.

Turški predsednik Recep Tajip Erdogan je dejal, da umik več sto vojakov turške vojske iz Iraka zaenkrat ne pride v poštev. Vojake naj bi po trditvah iraške vlade Turčija poslala brez obvestila, zato dejanje smatrajo za sovražno potezo, turška stran pa se sklicuje na lansko vabilo iraških oblasti. Erdogan poleg tega poudarja, da vojaki na območju, ki je pod nadzorom kurdske regionalne vlade, niso iz bojnih namenov, pač pa urijo kurdske vojaške sile - pešmerge.

 

1005

Vodje nekaterih staroselskih skupnosti po svetu, predvsem iz Latinske Amerike, so se v času pariške podnebne konference po reki Seni zapeljali s kanuji. Istočasno so bili na enem od mostov obešeni protestni napisi, s katerimi prav tako želijo opozoriti na ignoriranje položaja staroselcev v procesih podnebnih sprememb. Poudarili so svoje prepričanje, da je konec črpanja fosilnih goriv nujen korak za učinkovito naslavljanje problema globalnega segrevanja. Omenjena je le ena izmed akcij staroselskih skupnosti v Parizu, kjer več skupin opozarja na neenakomerno razporeditev odgovornosti in s tem stroškov za omejevanje podnebnih sprememb.

Kanadski premier Justin Trudeau je začel s procesom preiskave o smrtih staroselskih žensk v državi. Gre za odziv na poziv staroselskih skupnosti, ki pa je bil do zdaj neuslišan. Trudeau je odnos do staroselcev zastavil precej drugače od svojih predhodnikov, in predvsem izpostavlja enakost obeh strani v dialogu in delovanju. Že ta teden naj bi se odvili začetni pogovori z družinami izginulih in ubitih žensk in s tem prva stopnja preiskave.

Z novo parlamentarno sestavo je Venezuela dobila tudi tri nove staroselske poslance. Zdajšnja vodilna stranka, Omizje za demokratično enotnost, trdi, da so vsi trije poslanci povezani z njo, a tega državni volilni svet še ni uradno potrdil. V času kampanje so vsi trije vodili kampanjo kot neodvisni kandidati. Tri poslanska mesta staroselcem pripadajo po ustavi, ki določa, da morajo kandidati govoriti jezik skupnosti, poleg tega pa izpolnjevati še vsaj enega izmed naslednjih pogojev: imeti tradicionalen vodstven položaj v svoji skupnosti, biti zmožni prikazati svojo zgodovino boja za socialne pravice skupnosti, podpirati staroselsko skupnost ali organizacijo ali biti pripadniki legalno obstoječe staroselske organizacije že vsaj tri leta.

Dodaj komentar

Komentiraj