Britoff podpore stavkajočim britanskim zdravnikom

Audio file

OSMA

Val je vendarle pljusknil v bodečo žico ob Kolpi, vendar pa ni šlo za novo povodenj migrantov, pač pa za naraslo reko Kolpo. Dehumanizirajoča metafora je meso postala s prvim deževjem, ki ga je spremljalo taljenje snega in s tem povišan pretok Kolpinih pritokov. Vse, pred čemer je z bluzenjem o pritoku ljudi strašil Cmerar, se je uresničilo, le da je pritekla voda. Žice sicer še ne odnaša, je pa nespretno postavljeno usmerjevalno tehnično sredstvo ponekod zablokiralo vodni živelj v rečnih pritokih. Bravo Miro, in hvala!

Medtem se na jugovzhodu Turčije nadaljuje teror državnih varnostnih sil. Od sobote je bilo samo v mestu Cizre, ki je pod neprekinjeno policijsko uro, pazi to, že 29 dni, ubitih šest civilistov. Največ pozornosti pa je bilo namenjene smrti 12-ih moških, starih med 18 in 25 let, v mestu Van, kjer do sedaj ni bilo večjih racij. Po pripovedovanju prič je policija po krajši izmenjavi strelov v stanovanjsko stavbo streljala z minometalcem in vanjo vdrla. Posredovanje se je končalo s smrtjo 12 mladeničev v civilnih oblačilih, vsi razen enega so bili ustreljeni v čelo. Policija trdi, da je v stanovanju našla eno kalašnikovko, dejstvo, da so bili mladeniči ubiti s strelom v čelo, pa kaže na usmrtitev in ne na smrt v spopadu. Zapis o usmrtitvi se je pojavil tudi na Twitter profilu, ki pogosto deli interne slike in informacije o operacijah turških posebnih policijskih enot. V tvitu, ki je bil po 20-ih minutah izbrisan, je bilo zapisano, citiramo :”Tako kot smo danes v Vanu usmrtili 12 Kurdov, bomo od zdaj naprej ustrelili vsakega pridržanega Kurda.”

Potem ko so svet pretresli posnetki podhranjenih otrok in starcev v sirskem mestu Madaya na meji z Libanonom, naj bi kraj danes dosegel humanitarni konvoj Združenih narodov. Ta naj bi pomoč v mesto, ki ga oblegjo sirske vladne sile in njihov zaveznik Hezbolah, dostavile že včeraj, a se je zataknilo zaradi administrativnih ovir. Organizacija Zdravniki brez meja, ki je na vezi z zdravniki v mestu, sicer pravi, da 250-im ljudem v mestu grozi smrt zaradi podhranjenosti, 10 pa jih potrebuje takojšnjo medicinsko evakuacijo.

 

DESETA

Argentinski predsednik Mauricio Macri se je resno lotil čistke v javnem sektorju in v letošnjem letu že odpustil okoli 10 tisoč delavk in delavcev. Pri tem jasno oznanja, da se s tem skuša znebiti vseh tistih zaposlenih, ki so podporniki njegove predhodnice Kristine Kirchner. Na odpuščanja so se odzvali sindikati javnega sektorja, ki opozarjajo na ideološko obarvanost odpuščanj in nesprejemljivost takega obračunavanja s političnimi nasprotniki. Prejšnji teden sta v solidarnosti z odpuščenimi že stavkala dva učiteljska sindikata.

Sindikat staroselskih campesinov v Gvatemali je proti vladi vložil tožbo na ustavno sodišče. Za to potezo so se odločili po spremembi zakonodaje, ki zadeva minimalno plačo, ki naj bi nekatere delavke in delavce postavila v še slabši položaj. S spremembo se ne strinjajo, ker je določena minimalna plača daleč od tega, da bi zagotavljala preživetje nad pragom revščine, ter nikakor ne zadošča za plačilo stroškov za stanovanje, zdravstvo in izobrazbo. Sindikat še pravi, da je zakonodajna sprememba tako ali tako ilegalna, ker podpis le-te ni potekal po pravilih. Potem ko minister za delo ni hotel podpisati novega zakona, ker se z njim ni strinjal, so ga namreč odstavili in zamenjali s predstavnikom delodajalcev, ki je to z veseljem storil.

Za torek je napovedana stavka britanskih zdravnikov začetnikov, ki so jim podporo napovedali še gasilci, peki in javni uslužbenci. Stavka bo najverjetneje res izvedena, saj so se pogovori med britansko zdravniško zbornico in ministrom za zdravje prejšnji teden izkazali za zelo neuspešne in se končali v manj kot eni uri. Osnovno nestrinjanje je sprožila obljubljena reforma javnega zdravstvenega sistema, ki bi pomenila daljši delovnik in večje obremenitve za zdravnike in zdravnice. Ti pravijo, da bi to pomenilo še bolj stresno delovno okolje, krajšo pa bi potegnili tudi pacienti.

 

Priloge
Audio file

Dodaj komentar

Komentiraj