Britoff pomanjkanja čebule

Aktualno-politična novica
25. 10. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0700

Indija se sooča s pomanjkanjem čebule, temeljne sestavine velikega deleža indijske prehrane. Vsako leto jo Indijci pojedo 15 milijonov ton, letošnja žetev pa je otežena zaradi slabega vremena. Maloprodajna cena čebule se je v zadnjih treh mesecih početverila in dosegla 100 rupij za kilo, kar znaša dober euro/kg in je obenem dnevni zaslužek tretjine indijskega prebivalstva. Ker so v preteklosti skoki v ceni hrane že zrušili regionalne vlade, poskuša indijska centralna oblast zagotoviti čebulo iz Kitajske in Irana, zaradi nujnosti pa jo bo morebiti tovorila tudi z letali.

Norveško mesto Rjukan, 160 kilometrov oddaljeno od Osla, je zaradi obdanosti z gorami od septembra do marca brez direktne sončne svetlobe. Za razrešitev problema so na okoliške hribe namestili tri 17-metrska ogledala, ki se “dobesedno” obračajo po soncu in usmerjajo svetlobo na mestni trg. O ogledalih na hribih je govoril že ustanovitelj mesta Sam Eyde leta 1913, po stotih letih pa so ideje udejanjili za 800.000 evrov.

Grenlandski parlament je z glasovanjem 15 za in 14 proti končal večdesetletij trajajoč moratorij na rudarjenje urana in redkih zemelj. Kljub temu, da je Grenlandija politično avtonomna, odločitve o varnosti in obrambi sprejema Danska. Odprava moratorija spada v varnostno-obrambno področje, saj je interes za razvoj rudarjenja izrazila Kitajska, Avstralija in Bruselj.

0800

V Združenih državah Amerike se odkrivajo nova dognanja pri iskanju zdravila proti HIVu. Deklica iz zvezne države Mississipi, ki se je rodila HIV pozitivna in prvih 18 mesecev življenja dobivala anti-viralna zdravila je sedaj stara tri leta in na testih negativna. Dejstva po eni strani kažejo na uspeh močnih terapij ob začetku infekcije, po drugi strani pa znanstveniki opozarjajajo, da je lahko virus HIVa v mirujočem stanju tudi več let, zato morajo njen primer spremljati naprej.

Raziskovalci na univerzi v Kaliforniji so prek razvoja nove metode za določanja starosti človeškega tkiva ugotovili, da se nekatera tkiva v telesu starajo asinhrono s človeškim štetjem let. Presenetljivo odkritje je, da je prsno tkivo žensk starih okrog 46 let, biološko gledano 3 leta starejše, kar si znanstveniki razlagajo zaradi velikega vpliva hormonov na dotičen predel. Obenem so ugotovili, da je rakavo tkivo v povprečju 36 let starejše od zdravega tkiva, prav tako nepričakovano pa je dejstvo, da je srčna mišica pri ljudeh med 55. in 60. letom biološko v povprečju 9 let mlajša.

Oblasti v Savdski Arabiji so napovedale oster odziv na kampanjo za ženske voznice, ki se bo izvedla med vikendom. Z neupoštevanjem prepovedi upravljanja prevoznih sredstvev nameravajo aktivistke odpraviti nesmisel, ki ni - pod narekovaji - “uzakonjen” niti v šeriatskem pravu niti v savdskih prometnih predpisih. Dosedaj so oblasti izrekale kazni na podlagi vožnje brez dovoljenja, znani pa so tudi primeri, ko so bile voznice kaznovane zaradi kršenja javnega miru. Slednje je v savdski diktatorski monarhiji težek delikt.

0900

Skrbniki problematičnih japonskih reaktorjev v Fukošimi se pripravljajo na tajfun Francisco, ki bo Japonsko zadel ob koncem tedna. Ker bodo zaradi dežja nadzemni bazeni za radioaktivno vodo premajhni, bodo slednjo pretočili nazaj v podzemne tanke. Problem je le, da so predhodno vodo že pretakali v obratni smeri zaradi puščanja podzemnih tankov, ki so v morje spustili večtisoč ton radioaktivne vode. Po tajfunu pa se obeta še težavnejša naloga - odstranitev 400 ton porabljenega goriva iz četrtega reaktorja, za katerega se smatra, da se lahko ob najmanjšem potresu poruši. Odvitje slednjega scenarija bi izrinilo Černobil iz piedestala največje jedrske katastrofe v zgodovini.

Ameriška administracija je na mehak način izrazila zaskrbljenost, da turške proti-letalske baterije narejene s kitajskim partnerstvom ne bodo kompatibilne s sistemi Severno-atlantskega zavezništva. Kljub temu američani poudarjajo, da je to suverena odločitev Turčije. Jabolko spora je bilo dejstvo, da Amerika ne dovoli vojaško-industrijskemu kompleksu izvoza tehničnega znanja o gradnji obrambnih sistemov, medtem ko je Turčija želela vzpostaviti domačo produkcijo proti-letalskih baterij. Namesto da bi kupila že sestavljene sisteme v Ameriki, se je odločila za kitajskega partnerja, ki je bil pripravljen deliti know-how.

Ruski orožarski biro Tula je predstavil prvo podvodno, oziroma amfibijsko jurišno puško. Z modifikacijo saržerja in uporabo specializiranih metkov za najnovejši Kalašnikov, lahko slednji strelja tudi pod vodo. Na globini 30 metrov je njegov domet 25 metrov, medtem ko nad gladino uporablja klasične metke in ohrani svoje naravne karakteristike. Namenjen je predvsem specialnim enotam, ki ne bodo več rabile dveh različnih orožij za nad in podvodne operacije.

1000

Glede na najnovejša razkritja Edwarda Snowdena Združene države Amerike, natančneje Agencija za nacionalno varnost  ni prisluškovala le nemški kanclerki, temveč tudi 34 drugim svetovnim voditeljem. Imena sicer niso bila razkrita, Ameriška administracija pa prisluškovanja sploh ne poskuša več zanikati, temveč je le obljubila, da tega ne bo počela v prihodnje.

Če Amerika poskuša prisluškovati globalno, potem ima Rusija bolj zmerne, vendar iste cilje do prisluškovanja svojim prebivalcem in v regiji bivše sovjetske unije. Iz časov hladnovojnega KGBja, je ruska obveščevalna služba - FSB - oživela in razširila sistem SORM. “Sorm 1” je namenjen prestrezanju telefonske komunikacije, “Sorm 2” internetu in “Sorm 3” shranjuje raznovrstne informacije shranjene za daljše obdobje, kot so posnetki pogovorov, spletna pošta in metapodatki. Pika na i je dejstvo, da so vsi ruski operaterji po zakonu primorani v svojo opremo vgraditi prisluškovalna orodja.

Vlada japonskega premiera Shinzo Abeja namerava sprejeti zakon “državne skrivnosti”. Zakon bi razširil pojmovanje tajnih podatkov, obenem pa predvideva do petletno zaporno kazen za ljudi, ki bi informacije razkrili, predvsem novinarje. Posledično je japonska novinarska sfera zaskrbljena, da bo pred širšo javnostjo lažje skriti širok spekter vprašanj, od odnosov s Kitajsko do resničnega stanja Fukošime.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.