26. 10. 2015 – 8.00

Britoff preganjanja belgijskih sindikalistov

OSMA

Na poljskih parlamentarnih volitvah je zmagala desna stranka s precej hollywoodskim imenom, to je Zakon in pravičnost. Stranko vodi brat dvojček nekdanjega poljskega predsednika Jaroslav Kačinski, nova premierka pa bo Beata Szydło. Stranka je dobila skoraj 40 odstotkov glasov, kar ji bo omogočilo lastnoročno oblikovanje vlade. Na poziciji moči so sicer obljubili boj proti begunskim kvotam, Bruslju, splavu in zunajmaternični oploditvi in prizadevanja za socialno državo, osredotočeno na družino, ter znižanje upokojitvene starosti. V novem parlamentu med šestimi strankami sploh ni nobene stranke socialdemokratov ali levice.

 

Vodje Evropske unije in držav zahodnega Balkana so se na celonočnem srečanju v Bruslju dogovorili o sedemnajstih ukrepih, s katerimi domnevno rešujejo tako imenovano begunsko krizo. Med njimi je vzpostavitev več namestitvenih centrov za begunce na poti v Evropo; v Grčiji s skupno kapaciteto 50 tisoč beguncev, v državah Balkana še enkrat toliko. Okrepil se bo tudi nadzor Frontexa in njegove operacije v Sredozemskem morju, poostrila pa se bo registracija v Grčiji. V naslednjem tednu bo v Slovenijo nameščenih 400 policistov z vso opremo iz različnih evropskih držav. Državniki so se strinjali tudi, da beguncem ne bodo več lajšali prihoda na meje sosednjih držav.

Za turške državljane se na ambasadah po svetu začenja predčasno glasovanje za predčasne parlamentarne volitve, ki bodo v očetnjavi prvega novembra. Z volilnimi skrinjicami se selijo tudi napetosti, ki spremljajo turški demokratični proces. Pred ambasado v Tokiu na Japonskem sta se tako včeraj stepli skupini Turkov in Kurdov, potem ko so slednji domnevno poskušali razviti zastavo prokurdske Ljudske demokratske stranke. Množični pretep je prekinila šele policija. Na Japonskem sicer živi 3600 turških državljanov.

 

DESETA

Bolgarska konfederacija neodvisnih sindikatov se bo pridružila številnim drugim evropskim sindikatom, ki sodelujejo pri organizaciji humanitarnega konvoja. Ta bo potoval od Združenega kraljestva do Turčije, osnovni namen pa je prenos toplih oblačil in drugih pripomočkov za otroke in dojenčke ter ostalih osnovnih potrebščin beguncem v Turčiji pred prihajajočo zimo. 3.000 kilometrov dolgo pot med Birminghamom in Istanbulom bodo tovornjaki s pomočjo začeli 30. oktobra.

Belgijski sindikalni konfederaciji FGTB oziroma nekaterim izmed njenih sindikalistov grozi kazenski pregon, saj naj bi posredno povzročili smrt dveh ljudi. Sindikalisti so prejšnji teden v eni izmed svojih akcij zablokirali cesto, zaradi česar potniki na tistem predelu dlje časa niso mogli do svojih opravkov. Med njimi je bil tudi zdravnik, ki tako ni mogel pravočasno priti v bolnišnico, zaradi česar je umrla ena izmed njegovih pacientk. Druga smrt se nanaša na primer osebe, ki je v avtu v času blokade doživela srčni napad in umrla.

Nemška sindikata ver.di in IG Metall po novem omogočata včlanjevanje samozaposlenih, ki delajo sami, torej ne zaposlujejo drugih oseb. Odločitev za širitev možnosti vključevanja delavk in delavcev v sindikate je sedaj zapisana v statutih omenjenih sindikatov. Gre za prilagajanje realnosti današnjega trga dela, na katerem je samozaposlenih vedno več, pri čemer je velik delež prisilno samozaposlenih, prav tako pa uživajo občutno manj pravic kot redno zaposleni.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.