28. 4. 2018 – 15.30

Britoff razdružene levice

Po dnevu upora proti okupatorju začenjamo pregled dnevnih novic v Turčiji, kjer so turške policijske sile v 36 provincah simultano izvedle aretacije 86 domnevnih simpatizerjev klerika Fetullaha Gülena ali kot jih rad imenuje večni predsednik Recep Tayip Erdogan, upornikov turški suverenosti. Opozicijske stranke so aretacije označile kot namerno taktiziranje turške države za nadaljnjo ohranitev izrednega stanja v državi. Hkrati sta se po srečanju turškega zunanjega ministra Mevlut Cavusogla z ameriškim kolegom Mikom Pompeom državi včeraj uspeli dogovoriti o družnem vstopu ameriške in turške vojske v sirsko pokrajino Manbidž, eno izmed zadnjih pokrajin, ki jih še obvladuje Islamska država.

Delavci francoskih železnic, krajše SNCF danes spet nadaljujejo z dvodnevno protestno stavko, nadaljnjo v nizu proti napovedanim reformam francoskih železnic. Podjetje v večinski državni lasti, ki je zadolženo za več kot 46 milijard evrov želi Macronova vlada z različnimi ukrepi reformirati na več načinov, predvsem z liberalizacijo pogodb o zaposlitvi. Reforme, ki jih je sicer že potrdil spodnji dom francoskega parlamenta, predvidevajo ukinitev pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas in odpiranje trga za konkurenčne železniške prevoznike. Stavkajoči opozarjajo, da bodo s serijo stavk nadaljevali dokler se Macron ne bo pripravljan srečati s sindikati zaposlenih pri francoskih železnicah.

Stranka Levica je v jutranjih urah na Trgu republike predstavila kandidatno listo za prihajajoče volitve. Trenutna petčlanska parlamentarna opozicija se bo na prihajajočih volitvah 13. junija predstavila s podvojenim številom kandidatov, skupaj kar 85, ki bodo kandidirali v vseh 88 volilnih okrajih. Poslansko skupino Združene Levice, ki je nastala iz treh civilno-družbenih gibanj, ki so se preoblikovale v stranke je lani zapustil Matjaž Hanžek. Združena Levica se je nato na kongresu junija lani preimenovala v Levico. Med javnosti bolj znanimi bodo na volitvah tako kandidirali tudi nekdanji izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukić, nekdanji predsednik sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Milan Utroša, igralka, aktivistka in predsednica gibanja Trajnostni razvoj Slovenije Lara Jankovič, ustanovitelj in predsednik Dobrodelnega društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič ter umetnik in aktivist Janez Janša, ki se bo v grosupeljskem okraju pomeril s svojim soimenjakom predsednikom SDS-a Janezom Janšo.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj