BritOFF represije

Aktualno-politična novica
9. 2. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Nemška kanclerka Angela Merkel je v centru Berlina odprla nov sedež nemške obveščevalne službe - BND. Temeljni kamen so postavili pred enajstimi leti, gradnja 260.000 kvadratnih metrov velikega poslopja pa je stala več kot milijardo evrov. Merklova je v nagovoru izrazila prepričanje, da je močna in učinkovita obveščevalna služba za Nemčijo pomembnejša in potrebnejša kot kadarkoli prej, saj naj bi bili izpostavljeni vedno več “globalnim grožnjam, lažnim novicam in kibernetskim napadom”. V bližini Münchna pa bo ostal oddelek BND, odgovoren za prisluhe in računalniško spremljanje, čemur nasprotujejo Zeleni in nemška Levica, saj menijo, da bo njegova aktivnost izven nadzora Berlina.

V več kosovskih mestih so se zbrali protestniki, ki policiji očitajo premalo aktivno ukrepanje proti posilstvom. Demonstracije je sprožil primer najstnice, ki je pred dvema letoma obtožila svojega učitelja posilstva policijskemu uradniku, ki naj bi jo potem še sam večkrat zlorabil. Žrtev je tudi zanosila, vendar je bila prisiljena ilegalno splaviti. Policija je v četrtek potrdila, da so bili učitelj, policist in ginekolog, ki je opravljal poseg, aretirani. Primer je v državi, kjer je zaupanje policiji že nasploh šibko, to samo še poglobilo.  

Hrvaško obrambno ministrstvo je za leto 2019 napovedalo nabavo orožja in vojaške opreme v vrednosti več kot 283 milijonov evrov. Obrambni proračun se je letos tako povečal za več kot 35 milijonov evrov, skupno to znaša 675 milijonov evrov. Po neuspešnem nakupu ameriških lovcev F-16 od Izraela bodo poskusili ponovno. Prav  tako načrtujejo tudi splošno revizijo tankov M84 ter izgradnjo objektov za vzdrževanje eskadrilje gasilskih letal. Predvidena so tudi vlaganja v vojaško patruljno ladjo in topništvo dolgega dosega ter v protizračni obrambni sistem, ki bo ustrezal standardom zveze NATO, izgradnjo, prenovo in posodobitev več vojaških objektov. Hrvaška vlada je sprejela tudi novo vojaško donacijo iz ZDA v vrednosti nekaj manj kot dva milijona evrov.

V ameriški zvezni državi New Hampshire je okrožno sodišče razsodilo, da trem ženskam, ki so se na Laconijski plaži sončile “zgoraj brez”, niso bile kršene pravice do svobodnega govora in niso bile diskriminirane na podlagi spola, ko so jih zaradi sončenja aretirali.  Primer bo prevzelo Vrhovno sodišče. Članice gibanja “Free the Nipple” so bile leta 2016 aretirane, ker se kljub prepovedi “razkazovanja ženskega oprsja brez popolnoma neprozornega kritja katerega koli dela bradavic” in pritožbam kopalcev niso želele obleči.

BritOFF je pripravila vajenka Brina.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness