BritOFF Sardin

Aktualno-politična novica
15. 12. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Na trgu Svetega Janeza v Rimu se je odvilo najštevilčnejše zborovanje protifašističnega gibanja Sardin. Okoli sto tisoč ljudi je ob prepevanju partizanske pesmi Bella ciao izrazilo nasprotovanje politikam sovraštva, nacionalizma, rasizma in homofobije, ki jo v Italiji širi predvsem stranka Liga Mattea Salvijina. Gibanje je spontano nastalo kot odgovor na enega izmed Salvinijevih volilnih shodov pred januarskimi regionalnimi volitvami v tradicionalno levi pokrajini Emilija – Romanija, v Bologni 14. novembra, nato pa se je hitro razširilo po severni Italiji. "Sardine" se sedaj želijo razširiti še na tista področja države, kjer protestnih zborovanj še niso organizirali.

...razen če so muslimani
 / 12. 12. 2019
Na severovzhodu Indije že peti dan zapored potekajo protesti proti diskriminatornemu in neustavnemu amandmaju k državljanskemu zakonu, ki ga je v sredo potrdil zgornji dom indijskega parlamenta. Sprejeti amandma pripadnikom verskih manjšin, ki v Indiji nimajo urejenega pravnega statusa in jim v matičnem Pakistanu, Bangladešu ali Afganistanu grozi pregon, olajšuje postopek pridobivanja indijskega državljanstva, pri čemer so izvzeti pripadniki 200-milijonske muslimanske manjšine. Najbolj napeto je v zvezni državi Assam, v kateri je med protesti umrlo šest ljudi, oblasti pa so v nekaterih delih blokirale dostop do spleta in uvedle policijsko uro. Tamkajšnji demonstranti nasprotujejo sprejetju zakona, češ da ta daje preveč pravic manjšinam.
 
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je sporočil, da je turška vlada v parlamentarno odločanje vložila sporazum o varnostnem in vojaškem sodelovanju z mednarodno priznano libijsko vlado Fayeza al-Sarraja. Sporazum, ki sta ga omenjeni strani sklenili 28. novembra, določa, da lahko mednarodno priznana libijska vlada Turčijo v boju proti uporniškim silam generala Kalife Haftarja zaprosi za vojaško pomoč v obliki opreme, orožja in druge vojaške mehanizacije ter obveščevalnih podatkov. Kdaj bo parlament, v katerem ima večino stranka Stranka za pravičnost in razvoj predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, glasoval o sporazumu, sicer še ni jasno, je pa Cavusoglu dejal, da bo v glasovanje nemudoma romal tudi sporazum o pomorskem sodelovanju med Turčijo in Libijo, ko o njem odloči Organizacija združenih narodov. Sporazum o pomorskem sodelovanju predvideva obsežnejše udejanjanje turških apetitov pri iskanju in črpanju nafte in plina v vzhodnem Sredozemlju, kar je sprožilo ogorčen odziv grške vlade, ki je Organizacijo združenih narodov pozvala, naj obsodi dogovor in zavrne dogovor, ki da krši mednarodno pravo in ogroža regionalni mir in stabilnost.
 
Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness