Britoff severno-irskega sindikata in EU

Aktualno-politična novica

OSMA

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan zopet blesti. Od odprtju nove stavbe Združenja Ženske in demokracija je včeraj prisotne pošolal o vrednosti materinstva. Vsaka ženska naj bi tako imela najmanj tri otroke, zavračanje materinstva pa po njegovem mnenju pomeni zavračanje nosečnosti. Ženska, ki se raje kot materinstvu posveti karieri, je po njegovem mnenju nepopolna in zanika svojo ženskost. Turčija sicer beleži več kot enoodstotno rast prebivalstva letno, vendar za Erdogana to ni dovolj. Kot pravi, namreč močne družine vodijo do močnih nacij.

Iraška vojska in nekatere zavezniške milice so po dveh tednih operacij skoraj popolnoma obkolile Faludžo, ki jo sicer nadzorujejo borci Islamske države. Neosvojen je le še zahodni breg reke Evfrat, ki ga prebivalci mesta množično uporabljajo za beg iz mesta. Pri tem so v zadnjih dneh umrli najmanj štirje ljudje, saj je Evfrat na kraju, kjer ga ljudje prečkajo z bolj ali manj improviziranimi plovili, širok do 300 metrov. Ob tem jih ogroža tudi Islamska država, ki po poročanju Norveškega sveta za begunce strelja na bežeče ljudi. Omenjena organizacija namreč v bližini upravlja z begunskim taboriščem, informacije o streljanju bežečih civilistov pa so pridobili iz pričanj očividcev.

Šef policije v kenijski prestolnici Nairobi je pred današnjimi opozicijskimi protesti morebitne udeležence pozval, naj se protesta ne udeležijo, saj je policija pripravljena uporabiti smrtonosno silo. Z njegovimi besedami, citiramo: ”Nobenih demonstracij, to je sporočilo. Če nimate početi ničesar drugega, spite. Ne priti in potem govoriti o policijski brutalnosti. Življenje je drago! Če vam je mar zanj, ne poskušajte protestirati.” Opozicija sicer zaradi nasprotovanja trenutni sestavi volilne komisije protestira že več tednov, kljub policijskim svarilom pa vztrajajo tudi pri današnjem shodu, saj naj ne bi bilo nobenih zakonskih podlag za njegovo prepoved.  

 

DESETA

Eden največjih severno-irskih sindikatov, NIPSA, se je opredelil za izstop iz EU, čeprav velik del britanskih sindikatov podpira nadaljnje članstvo. Mnenje so izglasovali člani in članice, pri čemer so izpostavili, da se dobro zavedajo, da obe strani - tako osnovno kampanjo za kot tudi proti - vodijo ljudje, ki zagovarjajo interese kapitala in svoje kampanje utemeljujejo na zbujanju strahu med volivkami in volivci. Sindikat tako želi spodbuditi razpravo, ki bo bolje razdelala dejanske politike EU, ki so po njihovem mnenju varčevalne in uničujejo javno dostopne storitve, EU pa ostaja klub bogatih, ki ne nudi in nima interesa nuditi zaščite delavkam in delavcem.

Študentske in delavske skupine protestirajo v Čilu in zahtevajo posodobitev delovnopravne zakonodaje, ki izvira še iz časov Pinocheta. Sprememb si želijo predvsem na področju omejevanja delovanja organiziranih delavk in delavcev ter izboljšanje na področju socialne zaščite. Predsednica države, Michelle Bachelet, medtem vztraja pri prepovedi kolektivnih pogajanj in legalnem odpuščanju stavkajočih.

Zvezno okrožno sodišče v Chicagu je odločilo v prid Ameriški nogometni zvezi in s tem potrdilo, da državna ženska nogometna ekipa nima pravice do stavke. Do nejasnosti je prišlo pri točki trajanja pogodb, ki jih imajo igralke sklenjene z zvezo, saj naj bi ta pretekla leta 2012, z njo pa tudi omejitve delavskega boja, vendar po mnenju sodišča ni tako. V zadnjem času je vedno več govora o tematikah, zaradi katerih bi se ženska ekipa lahko odločila za stavko, predvsem nižje plačilo v primerjavi z moškimi kolegi.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.