Britoff severnokorejske grožnje

Aktualno-politična novica
3. 3. 2016 - 10.00
 / BritOFF

0800

Varnostni svet Združenih narodov je izglasoval sveže sankcije proti Severni Koreji. Resolucija je bila pripravljena s strani Združenih držav Amerike in Kitajske ter bila izglasovana s podporo vseh članov sveta. Nove sankcije zajemajo pregled vsega tovora, namenjenega v Severno Korejo, medtem ko se je dosedaj pregledovalo le sumljiv tovor. Severna Koreja je le nekaj ur po razglasitvi sankcij v morje izstrelila šest izstrelkov. Severni režim namreč v časih mednarodnega pritiska pospeši vojaške teste.

Avstrija je pričela s protiazilnim oglaševanjem v Afganistanu. Namesto z dobrinami, ki si jih večina Afganistancev tako ali tako ne more kupiti, bodo reklamni panoji po novem svarili pred strogo avstrijsko azilno zakonodajo. Avstrijci so medijski pristop prvič uporabili na Kosovu, sedaj pa se ga namerava razširiti. Poleg Afganistana naj bi se protiazilno oglaševanje pričelo še v Tuniziji, Alžiriji in Maroku.

Svoje je dodal tudi avstrijski kancler Werner Faymann. Za begunsko krizo krivi odprta vrata Nemčije in slabo usklajevanje med članicami Evropske unije. Sočasno je napovedal, da Avstrija ne bo več evropski distribucijski center za begunce.

1000

Pričenja se nova uporaba tehnologije block-chain, popularizirane z digitalno valuto Bitcoin. Tokratni uporabniki so banke. Podjetje R3 CEV je decembra za isto mizo privedlo konglomerat 42 bank z namenom vzpostavitve skupnih standardov za uporabo block-chaina. Pričujoči torek se je zaključila prva poskusna faza, kjer so banke testirale pet različnih protokolov. Žalostno dejstvo je le, da nameravajo banke bastardizirati vizijo Bitcoina in tehnoloških možnosti block-chaina. Celoten postopek služi le pocenitvi in pohitritvi bančnih storitev, medtem ko se je v koš vrglo decentraliziranost sistema in dobrobiti omejene količine Bitcoinov. Po bančnih block-chainih se bo namreč pretakal obstoječi razvrednoteni denar.

Nemški urad proti kartelnim dogovorom je odprl preiskavo zoper popularno spletišče Facebook. Sumi se, da Facebook izkorišča svojo dominantno tržno pozicijo pri nabiranju in preprodaji informacij o svojih uporabnikih. Obenem se bo preverilo, če so bili uporabniki zadovoljivo obveščeni o količini in obsegu osebnih podatkov, ki jih Facebook nabira.

Britanska vlada je izdala svež osnutek novega policijskega zakona - angleško Investigatory Powers Bill -, ki bo policiji poenostavil prisluškovanje in nadzor posameznikov prek dostopa do njihovega digitalnega odtisa na spletu. Zakon se sprejema že več let, tokratni tekst pa je bil rezultat popolnega poloma prvega osnutka. Slednjega so kritizirali parlamentarci, civilna družba in celo skeptični pripadniki obveščevalne skupnosti. Posledično je bil originalni tekst predelan v nov osnutek in ponujen javnosti. Rezultat pa je porazen, saj se je v novem dokumentu le omililo napake starega. Britanska vlada je obseg prisluškovanja sicer ublažila, vendar kritiki opozarjajo, da ponujen zakon še vedno popolnoma ruši obstoječo razmerje med privatnostjo posameznika in državnim Orwellom.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness