19. 10. 2015 – 8.00

Britoff sindikalnega zakona v Britaniji

OSMA

V prvem dnevu parlamentarnih volitev v Egiptu, na katerih je včeraj glasovala polovica guvernatov, je bila volilna udeležba zgolj nekaj več kot dva odstotka. Pred volitvami je največja opozicijska stranka Islamska bratovščina pozivala k bojkotu volitev, saj naj bi novi parlament v državi pod vodstvom generala Abdela Fataha al-Sisija zgolj potrjeval odločitve slednjega. Druga polovica guvernatov bo glasovala danes.

Okoli 200 protestnikov je včeraj popoldne blokiralo promet v londonski nakupovalni četrti Oxford Circus. Protest je potekal v kontekstu zadnjih napadov izraelskih sil na Palestince in maščevanja slednjih, saj so protestniki opozarjali na britansko prodajo orožja Izraelu. S tem orožjem namreč Izrael strelja na protestnike in izvaja izvensodne poboje domnevnih palestinskih napadalcev z noži.

Henriette Reker, ki jo je v soboto med predvolilnim dogodkom zabodel nezadovoljen meščan, je zmagala na županskih volitvah v Kölnu. Nova županja je imela podporo kanclerke Angele Merkel, manj pa je bila všeč napadalcu, ki se ni strinjal z nemško politiko sprejemanja beguncev. Reker je poleg volitev uspešno prestala tudi operacijo, napadalca pa čaka sojenje za poskus umora.

 

DESETA

Ameriški sindikat z imenom United Electrical, Radio and Machine Workers of America kljub tožbi ne odstopa od svoje odločitve, da se kot šele drugi nacionalni sindikat v Združenih državah Amerike pridruži kampanji za bojkot, dezinvesticije in sankcioniranje Izraela. Tridesettisoččlanski sindikat, ki se je kampanji BDS priključil avgusta pri ameriškem odboru za delavske odnose, toži izraelska organizacija Shurat Hadin, ki jo moti, da je akcija osredotočena samo na Izrael, ne pa tudi na države, ki na primer kriminalizirajo homoseksualnost ali mučijo politične zapornike. Pri tem se sklicujejo tudi na zakon, ki sindikatom prepoveduje nagovarjanje delavcev k bojkotu. Na sindikatu odgovarjajo, da je bojkot uveljavljena metoda mirnega nasprotovanja kršenju človekovih pravic, zato ga ne nameravajo prekiniti.

Na zaslišanju v britanskem parlamentu je vodja Zveze policistov Anglije in Walesa Steve White izpostavil še en bizaren vidik predloga zakona o sindikatih, ki je trenutno v parlamentarni obravnavi. Ta namreč predvideva, da stavkajoči sindikalisti policijo o postavitvi stavkovnih straž obvestijo dva tedna vnaprej, prav tako pa naj bi morali policiji najaviti vsako uporabo socialnih omrežij in jih seznaniti z načrtovano vsebino objave. S tem se ne strinja predstavnik policistov, ki ukrepe ocenjuje kot pretirane, saj večina stavkovnih straž poteka brez potreb po policistih, prav tako pa je spremljanje socialnih medijev preveč kompleksna operacija, policija pa načeloma lahko posreduje šele po storjenem kaznivem dejanju in ne sme v naprej cenzurirati sindikalistov.

Škotska vlada se je na napoved zakona odzvala s prošnjo za izključitev iz spornega zakona. Že pred tem so neupoštevanje zakona, ki omejuje delavsko organiziranje, napovedale vse škotske lokalne oblasti. Škotska ministrica za poštene delovne veščine in izobraževanje je svojemu britanskemu kolegu tako že poslala pismo, v katerem ugotavlja, da bi zakon spremenil razmerja sil med delodajalci in delavci in da ni ustrezna platforma, na kateri bi lahko gradili prihodnost za škotske delavce.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.