Britoff slabega delovanja

Aktualno-politična novica
5. 10. 2019 - 12.41
 / BritOFF

Iraške oblasti so v Bagdadu ukinile policijsko uro, ki je bila uvedena v četrtek po množičnih protivladnih protestih, ki so se začeli dan prej. Protesti, ki so se začeli v Bagdadu, so se hitro razširili na jug države, predvsem v mesto Najaf. V spopadih z varnostnimi silami je v bilo v Iraku v zadnjih štirih dneh ubitih 72 ljudi. Razlog za proteste je nezadovoljstvo Iračanov z delovanjem države, korupcijo in slabo oskrbo z elektriko. Protesti so močno pretresli eno leto staro vlado premierja Adila Abdula Mahdija. Vplivni šiitski klerik Moktada al Sadr, ki v parlamentu obvladuje velik blok poslancev, je vlado pozval k odstopu in razpisu novih volitev.

Na švedskem otoku Lindingo v bližini Stockholma so se začela ponovno zagnana pogajanja med predstavniki Severne Koreje in Združenimi državami Amerike o severnokorejskem jedrskem programu. Novico o tem, da se bodo pogajanja, ki so bila prekinjena po neuspešnem drugem srečanju predsednikov obeh držav, Donalda Trumpa in Kim Džong Una v Vietnamu februarja letos, so iz Pjongjanga sporočili sredi tega tedna. Ta teden je Severna Koreja izvedla tudi uspešen test balistične rakete, ki je bila izstreljena iz vode in je torej del programa razvoja podmornic nosilk balističnih raket.

Glavni ameriški diplomat, zunanji minister Mike Pompeo pa se mudi na Balkanu. Za nekaj ur se je ustavil v Črni gori, kjer sta se s premierjem Milom Đukanovićem dogovorila o ameriški dobavi lahkih oklepnih vozil v vrednosti 32 milijonov evrov. Ameriški zunanji minister je ob tem pohvalil boj Črne gore proti ruskim hekerjem. Pompeo se je nato v Ohridu srečal z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom. Povedal je, da pričakuje, da bo nekdanja, najjužnejša jugoslovanska republika do konca leta postala članica NATA, kar je nagrada za nedavno spremembo uradnega naziva države v naziv Severna Makedonija. Sicer pa ZDA očitno najbolj skrbi tudi prihuljen vpliv Rusije in Kitajske na Balkanu. Pompeo je Zaevu povedal, da mora njegova država uporabiti ostre ukrepe, da se obrani in upre “vplivu ruskih botov in trolov na socialnih omrežjih”. Pompeo je Makedonce opozoril tudi pred “tveganji kitajskih investicij in občutljivih tehnologij”, še posebno pri “s podkupninami podprti kitajski strategiji za infrastrukturne projekte”.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.