Britoff slavi Nizozemce

Aktualno-politična novica
8. 1. 2014 - 10.10
 / BritOFF

Ob 07:05

Čilsko vrhovno sodišče je formalno zaključilo preiskavo smrti socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja in potrdilo, da je Allende med vojaškim udarom leta 1973 storil samomor. Primer so ponovno odprli, saj naj bi na podlagi dveh pritožb obstajala možnost, da so Allendeja ubili vojaki. Sodniki sicer pri odločitvi, ki so jo sprejeli, niso bili soglasni.

V Ruandi so pričeli s spominskimi slovesnostni ob 20. obletnici genocida, v katerem so hutujske tolpe med aprilom in junijem leta 1994 ubile kakih 800 tisoč Tutsijev in zmernih Hutujcev. Na slovesnosti v Kigaliju so v navzočnosti zunanje ministrice Louise Mushikiwabo prižgali spominsko baklo, ki bo potovala po državi, preden se bo po treh mesecih vrnila v Kigali, na dan žalovanja 7. aprila, ko se je začel genocid. Ogenj so z drgnjenjem palic ob kamen prižgali trije preživeli, gorečo palico pa podali skupini 20 otrok, ki je nato prižgala kovinsko baklo.

Francoski predsednik Francois Hollande je podprl namere oblasti, da spornemu komiku Dieudonneju prepovejo nastopanje s predstavo, ki je po mnenju mnogih protisemitska. Lokalne oblasti je pozval, naj se strogo držijo okrožnice notranjega ministra, ki jim prepoved predstave omogoča. Več mest, med njimi tudi Bordeaux in Nantes, je že prepovedalo njegov nastop, saj se bojijo spopadov med njegovimi številnimi privrženci in protestniki. Pričakovati je, da bo komik, ki naj bi s turnejo začel danes in je bil v preteklosti že večkrat obsojen zaradi sovražnega govora, vložil pritožbo na podlagi svobode govora.

ob 08:05

Če bi Združene Države Amerike implementirale 20-odstotni davek na sladkor, bi celokupni kalorijski vnos povprečnega Američana zmanjšale za 18 odstotkov in znižale porabi sladkorja za več kot 16 odstotkov, je zaključila nova študija Državnega urada za Ekonomske raziskave, ki sta jo zanjo opravila ekonomista Matthew Harding iz Univerze Stanford in Michael Lovenheim in Univerze Cornell. Slednja sta se spustila v podrobno analizo več kot 123 miljonov nakupov hrane, ki so se v ZDA izvedli med letoma 2002 in 2007 ter nato simulirala učinke, ki bi jih na ameriško potrošnjo imeli različni davki. V primeru javnega zdravja, seveda predlagata davke na sladkor, sol in maščobo.

Izraelska Visoka šola za menedžerske akademske študije je objavila, da je podpisala partnerski sporazum z eno vodilnih kitajskih univerz, Univerzo za znanost in tehnologijo v Pekingu. Sporazum naslavlja tako kratko- kot dolgoročno sodelovanje med obema institucijama. V kratkoročnem obdobju bosta kitajskim podiplomskim študentom že v naslednjem študijskem letu ponudili možnost, da se udeležijo delavnic v Izraelu, kjer bo poudarek na podjetništvu in strategiji, vključno z razvojem poslovnega načrta in poslovnih podvigov, srečali pa se bodo tudi s tehnološkimi voditelji, preučevali njihovo razmišljanje, nabirali kapital itd. Redno bodo med institucijama potekale tudi izmenjave predavateljev in učencev. Izraelski študentje naj bi na predavanjih spoznali predvsem kitajsko poslovno kulturo in preučevali njihovo gospodarstvo. Dolgoročni načrt sporazuma pa je oblikovanje skupnega do- in podiplomskega programa.

V šoli pa ne sedi ponovno samo William Cambrigdeški, ki na Univerzi, ki nosi njegovo ime, namerava v 10. tednih zaključiti študij agrikulturnega managementa, temveč svoje klopi po šest mesecev dolgi učiteljski stavki študentje ponovno zasedajo tudi na javnih univerzah v Nigeriji. Akademiki so s stavko zaključili decembra, potem ko je vlada končno pristala na letno investicijo v višini nekaj milijard dolarjev za obnovitev univerzitetnih infrastruktur. Obljubila je tudi, da bo postopoma za potrebe izobraževalnega sektorja na voljo četrtina državnega proračuna.

ob 09:05

Nizozemski pokojninski sklad ABP se je odločil za prodajo svojega delež v TEPCO, po tem ko se upravljalec jedrske elektrarne Fukušima ni odzval na večkratne zahteve za razpravo o javni varnosti in skrbi za okolje. Gre za enega največjih pokojninskih skladov na svetu, katerega naložbe so vredne skoraj 300 milijard evrov. Gre za zadnjega v vrsti udarcev podjetju, ki se sooča z ostro kritiko glede reševanja nastale situacije. Predstavnik sklada Geers je pojasnil, da družba TEPCO ni izpolnila načel glede spoštovanja človekovih pravic in okoljske izzive, ki jih ABP uporablja kot smernice za njeno družbeno odgovorno investiranje.

Nizozemski družba za upravljanje pokojninskih skladov PGGM pa se je odločila, da umakne vse svoje naložbe iz petih največjih izraelskih bank, ker imajo te podružnice na Zahodnem bregu ali sodelujejo pri financiranju gradnje naseljih na spornem območju. Čeprav njihovo premoženje v bankah znaša le par ducat milijonov evrov, lahko odločitev družbe škoduje podobi bank in motivira druge evropske družbe, da njenemu zgledu sledijo. Družba svojo odločitev utemeljuje z besedami, da je gradnja naselbin problematična s stališča mednarodnega prava, saj je Meddržavno sodišče v Haagu leta 2004 podalo svetovalno mnenje, v katerem je zapisano, da so naselbine na zasedenem palestinskem ozemlju nezakonito in kršijo 49. člen četrte ženevske konvencije. PGGM upravlja s približno 150 milijard evrov pokojninskega denarja. Gre za še eno potezo v nizu številnih s strani nizozemskih družb, ki bojkotirajo izraelska podjetja.

Nizozemski zunanji minister Frans Timmermans je s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom podpisal sporazum, na podlagi katerega bo med državama prišlo do političnih posvetovanj. Sporazum predstavlja odmikanje Nizozemske od politike Evropske unije, ki omejuje obiske in pogovore na visoki ravni s komunistično vodenim karbiskim otokom. Timmermans je ob obisku EU pozval, naj svoj odnos do Kube spremeni in pohvalil kubanska prizadevanja, da doprinese h koncu nasilnih konfliktov v regiji, kar se nanaša na njeno gostovanje mirovnih pogajanj med kolumbijsko vlado in lokalnimi uporniki. Rodriguez je možnost razprave o vprašanjih skupnega interesa pozdravil in opozoril na spremebe, ki potekajo na otoku. Raul Castro je pred časom po vzoru Kitajske namreč odprl kubanski trg za tuje naložbe.

Še dodamo, da je odkritje in datiranje novonašle ladijske razbitine na Novi Zelandiji razkrilo, da bi, če ne bi ladja nasedla, na tem otočju že petdeset let pred Jamesom Cookom pristali prav Nizozemci in ga najverjetneje tudi kolonizirali.

ob 10.05

Rusija je mesec dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju začela v tem južnoruskem letovišču izvajati stroge varnostne ukrepe. Več deset tisoč ruskih policistov, varnostnikov, reševalcev in vojakov je bilo včeraj na tem mestu razporejenih zavoljo iger, ki bodo potekale med 7. in 23. februarjem. Vladimir Puchkov, ki vodi Ministrstvo za izredne razmere, je ob tem povedal, da so v Sočiju na terenu vse razpoložljive enote, ki jim načeluje. Varnostni pomisleki so visoki zaradi oboroženega upora s strani muslimanskih borcev na bližnjem območju severnega Kavkaza, strahovi pa so se še okrepili zaradi dveh samomorilskih bombnih napadov v približno 600 kilometrov oddaljenem Volgogradu, v katerih je prejšnji teden umrlo več deset ljudi.

Član Majilisa - spodnjega doma kazahstanskega parlamenta - Tursynbek Omurzakov je predlagal povečanje enkratnega nadomestilo ob rojstvu otroka. Kot meni, je povečanje ugodnosti za rojstvo otroka pomemben faktor pri uspešnosti kampanje za dvih rodnosti v tej državi. Predlagal bi tudi uvedbo dodatnih ugodnosti za ženske, ki se v bolnišnico prijavijo v zgodnji fazi nosečnosti. Sedajšnje ugodnosti kazahstanskih žensk naj ne bi povsem zadostile poravnavi stroškov, ki navadno sledijo porodu. Sklicujoč na statistiko je v debati še poudaril, da rast prebivalstva v tej državi nikakor ne dosega trendov v Uzbekistanu in Kirgiziji – medtem ko ti dve državi uživa 46- in 30 odstotno rast prebivalstva, ta v Kazahstanu narašča le za 4,2 odstotka.

Dubaj namerava v sklopu strategije za širitev v ključnih razvijajočih se trgih po svetu v kurdistansko regijo Iraka odposlati visoko delegacijo, ki vključuje več visokih poslovnih voditeljev. Organiziranih bo imel več dvostranskih srečanj, obiskov in okrogla miza z uglednimi predstavniki javnega in zasebnega sektorja v tej regiji. Namen tridnevnega obiska, ki se bo pričel 13. januarja je opredeliti priložnosti za skupno sodelovanje, predvsem v industriji, gradbeništvu, transportu, komunikacijah, na nepremičninskem trgu, v turizmu in kmetijstvu. Istočasno naj bilo sodelovanje v regiji osnova za poslovanje Dubaja z preostalim delom Iraka in drugimi državami na Bližnjem vzhodu in v srednji Aziji, vključno s Turčijo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.