Britoff spreobračanja homoseksualcev

Aktualno-politična novica
1. 10. 2012 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

 

Guverner zvezne ameriške države Kalifornije demokrat Jerry Brown je podpisal zakon, ki za mladoletne osebe prepoveduje obliko psiho terapije namenjene spreobrnitvi iz homoseksualnosti v heteroseksualnost. Pobudo za zakonsko prepoved tako imenovane pogovorne terapije je podal državni senator, demokrat Ted Lieu. Prepričan je namreč, da so takšni poskusi spreminjanja spolne usmerjenosti pogosto nevarni in v skrajnih primerih pripeljejo do samo destruktivnih dejanj.

 

Za Jaserja Arafata se ni nikdar sumilo, da bi naredil samomor. Ko je oktobra leta 2004 nenadoma zbolel in samo dobra dva tedna kasneje umrl, ni nihče natančno diagnosticiral smrtonosne bolezni. Za ene je bil kriv rak, za druge HIV, tretji so trdili, da ga je pokončala ciroza jeter. Ob koncu lanskega leta je televizijska hiša Al Jazeera naredila nekaj testov na njegovih osebnih stvareh. Našli so visoko radioaktivni polonij. Šokantni rezultati so pripravili palestinsko oblast, da se je odločila za izkop Arafatovih posmrtnih ostankov in za izvedbo dodatnih testov. Kdaj natančno sicer še ni znano.

 

Je pa že znano, da bodo nove osnovne in srednje šole v Veliki Britaniji v prihodnosti manjše. Britanska vlada je namreč predstavila nove standarde za gradnjo šol. V povprečju bodo manjše za 15 odstotkov in sicer predvsem na račun hodnikov, prostorov za druženje, atrijev in jedilnic. Nov model gradnje bo zadeval okrog 260 nadomestnih šol za najbolj dotrajane stavbe. Postavitev teh je vlada v preteklosti že zamaknila, nadaljnjemu zavlačevanju pa naj bi se izognila z manjšimi stroški.

 

OSMA

 

Do sedaj se je verjelo, da so nekdanjega voditelja Libije Moamerja Gadafija pokončali besni uporniki. To prepričanje je omajala informacija neimenovanega vira, ki trdi, da je Gadafija po navodilu prejšnjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja s strelom v glavo pokončal nek francoski tajni agent. Gadafi naj bi Sarkozyju grozil, da bo razkril podrobnosti o njunem odnosu. Bili naj bi več kot dobri.

 

Iz Japonske pa prihaja novica o eksploziji kemične tovarne, ki verjetno - čeprav je v njej umrl gasilec – ne bi pricurljala do nas. Razlog, da lahko beremo o eksploziji proizvodnje kemikalij Nipon Šokubai, je bojazen, da bi lahko prišlo do pomanjkanja plenic za enkratno uporabo. Tovarna ima namreč v svetu 20-odstotni delež proizvodnje izredno vpojnega polimera, ki ga uporabljajo pri izdelavi plenic.

 

V Portorožu se je včeraj zvečer končal Festival slovenskega filma, na katerem je strokovna žirija vesno za najboljši film podelila, celovečercu Hvala za Sunderland, režiserja Slobodana Maksimovića. Vesna za najboljši scenarij in nagrada občinstva je pripadala filmu Srečen za umret, režiserja Matevža Luzarja. Oba omenjena filma sta prejela nagrade tudi v drugih kategorijah. Vesna za najboljšo režijo pa je pripadala Metodu Pevcu za film Vaje v objemu.

 

DEVETA

 

V Venezueli se je končal največji opozicijski shod od leta 1998, ko je bil na predsedniško mesto prvič izvoljen Hugo Chavez. Po nekaterih podatkih naj bi bilo na Aveniji Bolivar čez 200 tisoč podpornikov opozicijskega predsedniškega kandidata na prihajajočih volitvah Henriqueja Caprilesa. Predsedniku Chavezu očitajo med drugim, da je pristranski do določenega sloja prebivalstva in da ne naredi dovolj za zajezitev kriminala.

 

Moskovsko mestno sodišče bo danes obravnavalo pritožbo članic zasedbe Pussy Riot. Upanja na kakšno večje zmanjšanje kazni, po besedah ene od odvetnic skupine, ni. Putin je namreč znan, da ne klone pred pritiski javnosti. Od izbruha protestov proti njegovi vladavini je boj proti oporečnikom samo še zaostril.

 

V Gruziji potekajo parlamentarne volitve. Stranki predsednika Mihaila Sakašvilija je podpora sicer krepko padla, saj so pred kratkim prišli v javnost posnetki mučenja v gruzijskih zaporih. Na volitvah, ki jih bodo spremljali mednarodni opazovalci, ima tako velike možnosti za zmago opozicija pod vodstvom milijarderja Bidzine Ivanišvilija.

 

DESETA

 

Da je v Sloveniji in Evropi vse več starejših, nas spomnijo ob vsakokratni omembi pokojninske reforme. Vendar kot kaže poročilo Sklada Združenih narodov za prebivalstvo se število starejših od 60 let povečuje tudi v državah v razvoju. Po izračunih sklada naj bi bilo do leta 2050 dve milijardi starejših od 60 let, kar je skoraj trikrat več kot danes. Od tega bi jih naj bilo 80 odstotkov v državah z danes šibkim gospodarstvom.

 

Tudi Gruziji gospodarsko še ne gre najbolje, vendar namerava to spremeniti. Bolj sporna od potez, predvsem za okoljevarstvenike, je gradnja povsem novega mesta znotraj nacionalnega parka na obali Črnega morja. Mesto poimenovano Lazika, bo lahko sprejelo do pol milijona prebivalcev, imelo pa bo investitorjem prijazno davčno politiko in poseben ustavni status.

 

V Sloveniji se še vedno mudi evropski komisar za proračun Janusz Lewandowski, ki se bo danes sestal z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve, Igorjem Senčarjem, finančnim ministrom Janezom Šušteršičem in člani odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije. Pogovor se bo seveda vrtel predvsem okoli denarja, in sicer o evropskem sedemletnem finančnem planu in slovenskem proračunu za leto 2013.

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.