Britoff svobode misli po evropsko

Aktualno-politična novica
Saharova nagrada
27. 10. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Ob 8-ih

Sodišče evropskih skupnosti je končno odločilo v sodnem procesu, ki se je vlekel več let. Bridge ni šport! Da je nekaj kvalificirano kot tako mora po mnenju sodišča vsebovati nezanemarljiv fizični element. Angleška zveza bridgea je na sodišču želela dokazati, da je bridge šport, kar bi ji omogočilo vstopnice za njene turnirje prodajati brez DDV-ja. Argument v prid takšni odločitvi bi bila predhodna praksa: Mednarodni olimpijski odbor je namreč konec prejšnjega stoletja zapisal, da kot športe upošteva tudi mentalne aktivnosti ali aktivnosti brez izrazitih fizičnih elementov.

Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je napovedal spremembo uradne pisave iz cirilice v latinico. Kazaščina se je sicer do leta 1920 zapisovala v arabski pisavi, nato pa je oblast Sovjetske zveze za dvajset let uveljavila latinico, kasneje pa cirilico. Tokratna sprememba je pragmatična: ker ima cirilica 42 znakov, jo je nepraktično uporabljati pri digitalnih napravah. Kazaščina je materni jezik dobrih 5 000 ljudi v državi, ruščina dobrih 6 000.

Mikroblogerska platforma, na kateri se svojo besedo trudi razširjati preljubi vam Radio Študent - govorimo o twitterju, je napovedala, da ne bo več dovolil oglaševajanja z računov, s katerimi operirata ruska medija Russia Today in Sputnik News. Razlog naj bi bile zlorabe plačanih oglasov na platformi za razširjanje lažnih novic, ki so vplivale na izid predsedniških volitev v ZDA. RT je vmešavanje v notranjo politiko ZDA zanikal, dodali pa so, da je twitter z veseljem sprejemal od njih visoke vsote za oglaševanje. Twitter bo 1,9 miljona dolarjev, kolikor jih je za oglaševanje zaračunal RT, namenil za raziskovanje vpliva socialnega omrežja Twitter na civilno participacijo in rezultate volitev.

Varnostni svet Združenih narodov je potrdil podporo iraški ozemeljski celovitosti. S tem je OZN posredno legitimiral dejanja Iraka napram Kurdistanski regionalni vladi, ki uživa visoko stopnjo avtonomije. Slednjo so želeli še povečati z referendumom o neodvisnosti, a so po iraškem zavzetju mesta Kirkuk in tamkajšnjih naftnih polj rezultate referenduma zamrznili. Več prispevkov o dogajanju v Kurdistanu z malo spretnosti najdete na naši spletni strani rš.si.

Ob 10-ih

Pozdravljeni v evropskem Britoffu. Evropski parlament je letošnjo Saharovo nagrado za svobodo misli podelil članom venezuelske opozicije. Ti so svobodo misli to poletje izražali na ulicah Karakasa z zažiganjem čavistov, plačevanjem tolpam za izvajanje izgredov ter z metanjem molotovk v porodnišnice, ki jih je zgradil čavistični režim. Opozicija je pred dvema tednoma na lokalnih volitvah dobila zgolj 5 od 23 regij, iz česar je očitna njihova prodemokratičnost in boj proti diktaturi - pri čemer niso predstavili dokazov o nepravilnostih na volitvah. Dva izmed nagrajencev sta leta 2002 tudi aktivno sodelovala v poskusu državnega udara proti Chavezu. 

Poslanci v Okoljskem odboru Evropskega parlamenta so s 33 glasovi za, 29 proti in 4 vzdržanimi izglasovali novo direktivo o obnovljivih virih energije. Ta si zadaja cilje Evropske unije na tem področju do leta 2030. Nevladne okoljevarstvene organizacije so predlog direktive sicer pozdravili, saj predvideva postopno opuščanje biogoriv. Vendar po drugi strani nasprotujejo tistim določbam v njej, ki dovolijo in spodbujajo sečnjo gozda v namene pridobivanja elektrike in toplote. Svoja stališča predstavi Sini Eräjää iz BirdLife Europe.

Izjava

Predlog nove direktive bi nadomestil dosedanjo direktivo, veljavno od leta 2009. Kaj so ključne spremembe med prvo in drugo, razloži Eräjää.

Izjava

Trenutno zastavljeni cilj za Evropsko unijo do leta 2020 je doseči 20 odstotkov obnovljivih virov energije. Ta cilj bi bil z novo direktivo podaljšan do 2030, pri čemer bi moral 20-odstotni delež veljati za vsako državo članico. Eräjää pojasni, da ostaja vprašanje, kako to doseči.

Izjava

O novi direktivi bo sicer moral razpravljati in jo potrditi ali ovreči še celotni Evropski parlament.

 

 

 

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od oktobra 2017 do junija 2018 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji. Obiščete lahko uradno spletno stran projekta.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.