BritOFF tekočih stopnic v Plavi laguni

Aktualno-politična novica
4. 4. 2022 - 10.00
 / BritOFF

V ponedeljkovem BritOFF-u na frekvenci Radia Študent se posvečamo lokalnim tematikam – tokrat v prestolnici, ki jo ljubljanski župan Zoran Janković rad okliče za najlepše mesto na svetu. Kot tako mora dajati vtis urejenosti, predvsem tam, do koder seže pogled Ljubljančank in Ljubljančanov ter še zlasti ostalih obiskovalcev. Topogledno ljubljanski podhodi, ostalina urbanizma druge polovice 20. stoletja, dolgo časa niso bili na seznamu prednostnih nalog Mestne občine Ljubljana, krajše MOL. Doktrina takratnega prometnega načrtovanja, v skladu s katero se pešce – da bi povečali pretočnost prometa in prostor prodajnih površin na površju – preusmeri pod zemljo, se je v praksi izkazala za napačno, v posledici pa so ljubljanski podhodi čez desetletja postali opuščeni in zanemarjeni.

Kljub temu podhodom vsaj delno zapolnjeni prostori – gostinski lokali, storitveni obrati in druge trgovine – vdihujejo življenje. Marsikateri obiskovalec do njih dostopa po tekočih stopnicah. Od hudega neurja, ki je 29. septembra lani zajelo dele Ljubljane, so v Linhartovem podhodu pri Plavi laguni za Bežigradom sicer ostale »samo« stopnice. Mehanizem je namreč zalil dež in ga onesposobil. Kot poročajo pri časniku Dnevnik, so na MOL-u zato pred dnevi podpisali pogodbo s podjetjem Schindler Slovenija, ki bo za dobrih tristo tisoč evrov izvedlo popravilo treh parov tekočih stopnic, ki vodijo v Linhartov podhod, in sicer na stičišču Linhartove in Dunajske ceste, stičišču ulice Bežigrad in Dunajske ceste ter vhodu za tržnico Bežigrad. Nedelujoče tekoče stopnice pri slednjem so obiskovalcem zaradi višine povzročale največ nevšečnosti, saj – za razliko od drugih dveh vhodov – poleg njih ni navadnih stopnic ali dvigala.

Podjetje Schindler Slovenija, del švicarskega koncerna, ki proizvaja dvigala, tekoče stopnice in trakove, je posel dobilo brez objave javnega razpisa. Na MOL-u so jim ga dodelili na podlagi ekskluzivnega zastopništva ter ker so nosilci garancije in serviserji tekočih stopnic. S konkretnimi eskalatorji imajo v omenjenem podjetju izkušnje. Pred letom in mesecem dni so izvedli njihovo menjavo, župan Janković pa je zagon tekočih stopnic – tiste pri tržnici niso delovale skoraj četrt stoletja – na otvoritveni slovesnosti pospremil z naslednjimi besedami:

Dober dan, drage Ljubljančanke ... srečno na tekočih stopnicah!

MOL je Schindlerju Slovenija takrat odštela 390 tisoč evrov. Višini zneska je botrovala tehnična zahtevnost del. Menjavo tekočih stopnic je podjetje opravilo brez posega v konstrukcijo po postopku, imenovanem In-Truss. V primerjavi z običajno vgradnjo tekočih stopnic, ko so te sestavljene v tovarni in na objekt dostavljene kot celota, se po postopku In-Truss sestava stopnic opravi na lokaciji sami. Metoda se uporablja v primerih, ko zamenjava tekočih stopnic kot celote ni možna brez posegov v statiko objekta, kar v dotičnem primeru ni bilo izvedljivo zaradi neurejenega lastništva. Tekoče stopnice namreč stojijo na parcelah, ki niso v občinski, marveč v lasti lastnikov v kompleksu Plava laguna.

Zaenkrat še ni jasno, kdaj bodo tekoče stopnice, ki vodijo v Linhartov podhod pri Plavi laguni, spet v teku. Vsekakor pa je upati, da bodo po popravilu tekle več kot pol leta, kot so delovale od prvega zagona po njihovi zamenjavi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness