Britoff upornih novinarjev

Aktualno-politična novica
Protest v Zagrebu
2. 3. 2019 - 10.00
 / BritOFF

Hrvaško novinarsko društvo (HND) je za danes sklicalo protest ob 12-ih s sloganom "Medije ste ugrabili, novinarstva ne damo!" Obenem bodo premierju Andreju Plenkoviću izročili osem zahtev proti cenzuri novinarstva. Nezadovoljstvo novinarjev je sprožila predvsem javna Hrvaška radiotelevizija, katere vodstvo je pred nekaj meseci podalo odpoved delovnega razmerja uredniku četrtega programa, Hrvoju Zovku, potem ko je ta odstopil s položaja urednika in kot razlog navedel cenzuro in preprečevanje samostojne izbire sogovornikov. Zovko je le malo pred tem postal predsednik levo-liberalno usmerjenega HND. HRT je proti Zovku vložila tudi tožbo in od njega zahteva za dobrih 33.000 evrov odškodnine. HND pa je razkrila, da HRT trenutno toži več kot trideset medijev in novinarjev in od njih zahteva skupaj več kot 340.000 evrov. Med drugim toži tudi samo HND, od katerega zahteva četrt milijona kun. Hrvaška nacionalka pa je le vrh ledene gore: HND je ugotovilo, da na Hrvaškem trenutno proti medijem in novinarjem poteka 1160 sodnih postopkov.

Sudanski predsednik Omar al-Bašir je odstopil z mesta predsednika vladajoče Stranke nacionalnega kongresa, do naslednjega kongresa stranke pa ga je nasledil njegov namestnik Ahmed Haroun. Slednji je za medije povedal, da Bašir odstopa, da bi se lahko bolj temeljito posvetil državnim nalogam. Odstop prihaja po dveh mesecih protestov, ki nasprotujejo njegovi skoraj 30-letni oblasti.

Bolivijski predsednik Evo Morales je otvoril nov Enotni zdravstveni sistem, ki bo zdravstveno varstvo zagotovil tudi osebam, ki nimajo nikakršne oblike zavarovanja. Za sistem bo v letu 2019 namenjenih 200 milijonov dolarjev. Sistem vključuje tudi aplikacijo za mobilne telefone, ki uporabnike vodi skozi različne zdravstvene centre, ki jih sistem pokriva, in bolezni, ki jih je v njih mogoče zdraviti. Z novim sistemom bo dostop do brezplačnega zdravstva omogočen predvidoma petim milijonom Bolivijcem med 5. in 59. letom, ki ga do sedaj niso imeli.

Evo Morales

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.