20. 12. 2012 – 10.00

Britoff ustavnosti

0705

Na predsedniško mesto v Južni Koreji je bila izvoljena prva ženska. Park Geun-hye (pak gen hje), hčerka vojaškega avtokrata iz 70 letih je pripadnica konservativne stranke. S tem je Južna Koreja druga država na daljnem vzhodu, kjer je na volitvah zmagal konservativni kandidat. Pred nekaj dnevi se je isto dogodilo na Japonskem

Ameriške, britanske in švicarske oblasti so švicarskemu bančnemu gigantu UBS odredile kazen 1,5 milijarde dolarjev zaradi manipuliranja londonske medbančne obrestne mere libor. UBS je za izogib bodočim tožbam in ustavitvi trenutnega procesa priznal krivdo in pristal na plačilo kazni. Libor naj bi definiral, po kakšni obrestni meri si banke med sabo posojajo denar. Po ocenah finačnih strokovnjakov libor posledično uravnava vrednost finančnih naložb v višini 600 biljonov evrov.

Združeni narodi so povečali pritisk na Izrael zaradi gradnje novih naselij na okupiranem ozemlju palestincev na Zahodnem bregu. Ban Ki-moon, generalni sekretar ZN in 14 izmed 15 članic varnostnega sveta Združenih narodov od Izraela zahteva takojšnjo prekinitev gradenj. Edina članica varnostnega sveta, ki zahtev ni podprla, so Združene države Amerike. ZDA so zahtevo po prekinitvi izrazile le prek svojega zunanjega ministrstva. Izraelski premier Benjamin Netanyahu pa je kljub pritiskom napovedal nadaljevanje gradenj.

0805

Francoski predsednik Francois Hollande se na svojem prvem državnem obisku v Alžiriji ni hotel opravičiti za francosko kolonialno zapuščino. Namesto opravičila, se želi usmeriti na prihodnost in razvijati trgovske, kulturne, kmetijske in obrambne vezi z bivšo kolonijo. V alžirski vojni za neodvisnost med 1954 in 1962 je umrlo več stotisoč ljudi, preden se je Francija umaknila.

Sojenje ameriškemu vojaku Robertu Balesu, obtoženemu umora afganistanskih civilistov, je bilo prestavljeno na vojaško sodišče. V primeru obsodbe mu grozi smrtna kazen. Bales je marca v eni noči dvakrat napadel vasi okrog vojaške baze in ubil 16 ljudi, med katerimi je bilo večina žensk in otrok.

Jemenski predsednik Abd-Rabbu Mansour Hadi je z dekretom prestrukturiral vojsko v štiri glavne enote in obenem razpustil republikansko gardo ter prvo oklepno divizijo. Slednji sta bili lojalni poveljniku republikanske garde, generalu Ahmedu Salehu, sinu odstavljenega predsednika, Hadijevega predhodnika. Spor se je zaostroval že dalj časa, pred kratkim pa dosegel vrhunec, ko general Saleh predsedniku ni želel predati kontrole nad raketno divizijo. Trenutna reforma vojske je podprta s strani Združenih držav Amerike, saj potrebujejo konsolidacijo jemenske vojske pod trenutnim predsednikom, ki je voljan izničevati Al Kaido na arabskem polotoku.

0905

Rezultati senatne preiskovalne komisije glede napada na ameriško veleposlaništvo v Bengaziju, kjer je bil ubit veleposlanik in trije uradniki, so zunanjo ministrico Hillary Clinton oprali odgovornosti. Po mnenju predsednika komisije Clintonova ni mogla vedeti, da ambasada v Bengaziju ni imela zadostnega varovanja. Pod protiski preiskave pa so odstopili trije visoki uradniki ameriškega zunanjega ministrstva zadolženi za zagotavljanje varnosti na ambasadah.

Ameriški predsednik Barack Obama je prosil ekipo pod vodstvom podpredsednika Joe Biden-a, da mu predstavi možne rešitve za zmanjšanje števila streljanj v Ameriki. Odločitev sledi masakru na osnovni šoli v Connecticutu, kjer je umrlo 26 otrok. V medijih pa se pojavljajo trditve, da je strelec jemal antipsihotik Fanapt. Slednje, tako imenovano zdravilo, ima zanimivo zgodbo odobritve za uporabo. Ameriški regulator je zdravilo spustil na trg šele v drugem poskusu. Prav tako naj bi bila klinična študija izjemno majhna, stranski učinki pa obsegajo povečanje agresije in zmanjšanje razsodnosti.

Pripadniki piratske stranke v Veliki Britaniji so ugasnili proxy server, ki je zaobhajal blokado Pirate Baya v Veliki Britaniji. Server je bil ugasnjen, ko so odvetniki britanske glasbene industrije zagrozili z odškodninskimi tožbami zoper člane nacionalnega kongresa britanske piratske stranke. Spor se nadaljuje že dlje časa, saj piratksa stranka ni hotela ugoditi zahtevi predstavnikov glasbene industrije, da se server izklopi. Šele sedaj, ko so želeli tožiti dejanske posameznike, so morali popustiti.



1005

Ruska Duma je na drugem glasovanju z močno večino - 17 proti, 399 za - potrdila osnutek Yakolevega zakona, s katerim se bo ameriškim staršem prepovedala posvojitev ruskih otrok. Za dokončno sprejetje se mora glasovati še tretjič. Zakon je vložila Putinova Stranka Ruske Unije in je odgovor na ameriški Magnitskyev zakon. Slednji, poimenovan po ruskem odvetniku umrlem v ruskem zaporu, večim ruskim uradnikom prepoveduje vstop v Združene države Amerike, saj naj bi bili udeleženi pri smrti Magnitskya. Prav tako so jim bila zamrznjena vsa sredstva v ZDA.

5 severnoirskih politikov je v svoje nabiralnike prejelo naboje za orožje. Nepričakovana darila odražajo zaostrevanje razmer v Severni Irski. Protesti in boji s policijo potekajo že dva tedna, oziroma odkar so mestne oblasti v Belfastu odločile, da na mestni hiši ne bo več vsak dan izobešena britanska zastava. Visela bo le še 17 dni letno, ob posebnih priložnostih.

Na nujni seji odbora državnega zbora za finance in monetarno politiko bodo obravnavali predlog, da  Državni zbor referendumsko pobudo o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014 pošlje v presojo ustavnem sodišču. Rezultat znan. Priskledniki Državnega zbora na ustavnem sodišču pa bodo s posebno slovesnostjo obeležili dan ustavnosti, ki nas spominja na pomen sprejete ustave 23. decembra 1991. Kateri pomen to je, se predvsem v zadnjem času vedno znova sprašujemo.

Dodaj komentar

Komentiraj