26. 11. 2016 – 12.00

Britoff za Castra

Norveško vrhorvno sodišče je žvižgaču Edwardu Snowdnu zavrnilo prošnjo za garancijo, ki bi mu zagotavljala, da ga Norveška ne bo predala ameriškim oblastem. Aprila mu je isto prošnjo že zavrnilo Okrajno sodišče v Oslu. Vrhovno sodišče je svojo odločitev utemeljilo s tem, da ZDA niso podale uradne zahteve po izročitvi državnega sovražnika številka 1, ki trenutno živi v Rusiji. Snowden je želel obiskati Norveško, da bi prevzel nagrado Ossietzkova, ki se podeljuje za izjemne dosežke na področju svobode govora.

šiitska milicaIraški parlament je potrdil legalizacijo milic "ljudske mobilizacije". Gre za skupek večinoma šiitskih milic, ki jih je vlada mobilizirala in financirala za potrebe boja proti Islamski državi, a je bil njihov pravni status neurejen. Z novo zakonodajo bodo postale uradne rezervne vojaške enote, ki pa bodo odgovarjale neposredno premieru in ne bodo del vojske ali policije. Premier je zaradi verske sestave Iraka ponavadi iz šiitskega političnega bloka, zato so novi ureditvi najostreje nasprotovali v sunitskem bloku - njihovi poslanci so sejo bojkotirali.

racaV past pasivnega novinarstva se je ujela tudi ta raca: Na večer praznika ThanksGiving je praznujoče družinice iznenadilo posebno presenečenje. Gledalcem kanala CNN, ki so čakali na oddajo o popotovanjih in tuji kulinariki, se je pol ure predvajala trda pornografska vsebina. Ali je za dogodek odgovoren kdo izmed zaposlenih, ali pa so jo CNNu zagodli hekerji.  

Rusija je dobila svojo verzijo portala udba.net (portal, ki ga že dlje časa pogrešamo, saj smo ga pozabili arhivirati). Nevladna organizacija Memorial je na svoji spletni strani objavila bazo sodelujočih pri tajni službi NKVD med leti 1935 in 1939. Arhiv vsebuje 40 000 uradnikov zaposlenih pri narodnem komisariatu notranjih zadev. 

V devetdesetm letu starosti je umrl vodja kubanske revolucije Fidel Castro. Hasta la victoria Siempre!

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.