Britoff zasebnih členov

Aktualno-politična novica
13. 4. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Drugi četrtkov britoff kot po navadi namenjamo trgom s surovinami. Tokrat bomo spregovorili o tehnologiji veriženja blokov, kar je za enkrat najboljši slovenski prevod za angleški izraz blockchain. Ta tehnologija, ki izhaja iz znane kripto valute Bitcoin, je namreč uporabna tudi za registracijo finančnih transakcij in sklepanje kupoprodajnih pogodb. Trgi s surovinami so za enkrat tisti, ki so pokazali največ zanimanja za poslovanje preko veriženja blokov.

Veriženje blokov je lahko za trgovanje uporabno na dva načina. Lahko ustvarimo virtualno menjalno sredstvo, kakršen je Bitcoin in jo uporabimo za trgovanje. Veriženje blokov pa lahko pa omogoči tudi decentralizirano shranjevanje podatkov, saj omogoča shranjevanje podatkov tako, da jih je kasneje nemogoče spremeniti oziroma je spremembe lahko zaznati. To razpršeno knjigovodstvo omogoča, da vsi udeleženi v transakciji lahko spremljajo in preverjajo vse prejšnje transakcije. To poteka preko algoritma, katerega rezultat je odvisen od vseh prejšnjih členov verige in omogoča, da lahko vsakdo preveri, če je med vknjiženimi podatki prišlo do sprememb.

Uporabo tehnologije veriženja blokov se je odločila preskusiti Britanska kraljeva kovnica, ki je z njo pričela v tem tednu. Kraljeva kovnica je v lasti britanskega Ministrstva za finance in je pooblaščena za izdajo kovancev v Veliki Britaniji. V navezavi z ameriško posredniško hišo CME Group so ustvarili digitalno menjalno sredstvo, imenovano Zlato kraljeve kovnice oziroma Royal Mint Gold s kratico RMG. Vrednost ene enote RMG je enaka enemu gramu zlata in je torej odvisna od gibanja vrednosti te kovine na svetovnih trgih. Kraljeva kovnica bo zlato, s katerim je krita ta nova valuta, hranila v svojih sefih. Namen takšne valute je, da finančnim skladom omogoči, da je njihov portfelj izpostavljen ceni zlata na svetovnih trgih, ne da bi zlato dejansko kupili. Zelo podobno vlogo danes na trgih surovin igrajo tako imenovane terminske pogodbe.

Na drugi način pa želi tehnologijo veriženja blokov uporabiti konzorcij tehnološkega velikana IBM, francoske banke Natixis in singapurske borznoposredniške hiše Trafigura. Storitev, ki jo je razvila francoska izpostava IBM, omogoča, da se v člene njihovega blockchaina zapišejo podatki o transakcijah na trgu z nafto. V člene so zapisane digitalne pogodbe, ki vsebujejo izvozno-uvozne dokumente, podatke o trenutnem statusu pošiljke, plačila in predvideni čas dobave. Finančna transakcija je še vedno opravljena v dolarjih na podlagi nakazil med bankama prodajalca in kupca, storitev pa bo zaenkrat omejena zgolj na ZDA. Z njo se trgovci z nafto želijo izognili precejšnemu birokratskemu bremenu, ki ga predstavlja zbiranje in preverjanje dokumentov. Pravni status takšnega digitalnega knjigovodstva je sicer precej negotov. Številni pravni strokovnjaki teh zapisov nimajo za pogodbe in le redka sodišča so jim do sedaj v primeru sodnega spora med prodajalcem in kupcem pripisala pravni status.

 

Osma- jutranje novice

Varnostni svet Združenih narodov je glasoval o resoluciji, s katero bi obsodili uporabo kemičnega orožja v Siriji in od Asadovega režima zahtevali, naj sodeluje v preiskavi napada v kraju Kan Šejkun. Sprejetje resolucije je preprečila Rusija, ki je uporabila pravico do veta, saj meni, da ni dovolj dokazov, da je za napad odgovoren Asad. Kitajska se je glasovanja vzdržala, za pa so glasovale tri zahodne stalne članice varnostnega sveta, ZDA, Francija in Velika Britanija, ki so resolucijo tudi predlagale.

Hladne odnose med Rusijo in ZDA pa je potrdil tudi včerajšnji obisk ameriškega zunanjega ministra Rexa Tillersona v Moskvi. Tilllerson je izrazil mnenje, da Asad ne more biti del rešitve sirijske državljanske vojne, kar sicer ni bilo stališče Trumpove administracije pred domnevnim kemičnim napadom. Obe strani sta najavili tudi oblikovanje skupine diplomatov, ki naj bi oblikovala predloge za izboljšanje odnosov med Rusijo in ZDA.

V Južni Afriki so ponovno potekali protesti proti predsedniku Jacobu Zumi. Tako Zuma kot posamezniki v njegovi administraciji so v seriji političnih škandalov osumljeni korupcije in oviranja preiskav teh dejanj. Prve proteste, ki so potekali pred desetimi dnevi, so sprožile zamenjave v vladi, ki so jih številni v Južni Afriki videli kot poskus konsolidacije oblasti. Parlament bo v prihodnjih tednih glasoval o nezaupnici Zumi, ki pa jo bo ta najverjetneje preživel. Škandali Zume so povzročili precej politične škode tudi njegovi stranki Afriški nacionalni kongres, ki državo vodi od padca apartheida.

 

Vlada je poslance v odborih za finance, gospodarstvo in za delo, družino, socialne zadeve ter invalide seznanila z osnutkom nacionalnega reformnega programa za leti 2017 in 2018. Gre za dokument, ki ga mora vlada skupaj s programom stabilnosti vsako leto poslati v Bruselj. Na podlagi ocene obeh dokumentov Evropska komisija za vsako od članic pripravi priporočila o poteku reform. Osnutek predvideva zdravstveno reformo, sistem dolgotrajne oskrbe ter spremembe v pokojninskem sistemu. Poslanci sicer marsikateri ukrep pozdravljajo, precej dvomov pa je, kaj od tega bo vlada uspela izpeljati pred koncem svojega mandata.  

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness