Britoff žerjavov in žog

0905

V Berlinu je več kot 6000 protestnikov po mirnem pohodu skozi mesto vdrlo na zelenico pred nemškim zveznim parlamentom, bolj znanim pod imenom Bundestag. Protest je bil namenjen opozarjanju na nemško odgovornost za vsa izgubljena življenja beguncev, ki se utapljajo v Sredozemlju in na druge, manj spektakularne načine umirajo tudi na drugih mejah Evropske unije. Ob vdoru na sicer z ograjo zaščiteno zelenico je bila policija nemočna, protestniki pa so dobro opremljeni z lopatami in križi na zelenici zelo simbolično izkopali več kot sto grobov.

Tudi danes lahko govorimo o odločilnem dnevu za Grčijo v njenih pogajanjih s kreditorji in potencialnimi krvniki. Grški premier Aleksis Cipras se bo namreč danes srečal s predstavniki institucij tako imenovane trojke, to je Evropsko centralno banko, Mednarodnim denarnim skladom in Evropsko komisijo. Popoldne pa sledi še srečanje z voditelji vseh osemnajstih držav evroobmočja. Priprave na pogovore so potekale cel vikend z neskončnimi telefonskimi klici med voditelji držav in njihovimi tehnokrati, ki so dogovore poskušali pretopiti v nove zahteve in popuščanja v sporazumu. Tako je grška vlada sinoči bogu in batini, predsedniku Evropske komisije Jeanu Claudu Junckerju, že poslala seznam dodatnih popuščanj, ki so naletela na ugoden odziv. Zna se torej zgoditi, da bo danes prišlo do dogovora med kreditorji in Grčijo.

Več kot deset tisoč ljudi se je udeležilo demonstracije na mostu v Charlestonu in oblikovalo verigo enotnosti. S tem so spomnili na smrt devetih ljudi, ki so bili prejšnjo sredo ubiti med bibličnimi študijami. V cerkvi, kjer se je včeraj odvila prva maša po dogodku, je prišlo do streljanja, katerega razlog so bila rasistična prepričanja strelca. Gre samo za zadnjega v vrsti dogodkov, ki kaže na še več kot prisoten rasizem v ameriški družbi.

 

1005

V Čilu se val stavk širi na vedno večje število sektorjev. V enem bolj opaznih primerov so se v zadnjem tednu stavki pridružili delavci in delavke v transportu. Odločitev je bila sprejeta na ravni največjega sindikata v transportu v državi, največji vpliv pa ima v prestolnici Santiago. Tam namreč poteka mednarodno nogometno prvenstvo Copa America, kar pomeni, da je javni transport za marsikoga ključnega pomena.

Stavkajoči, več kot 600 delavk in delavcev, so z industrijsko akcijo začeli na dan začetka prvenstva in zaprli štiri postaje podzemne železnice v času jutranjega povečanja prometa ter onemogočili normalno delovanje kar petstotih avtobusov. Opazna je bila tudi pridružitev gradbenih delavcev, ki gradijo novo linijo podzemne železnice. Ti so svoje zahteve po boljših delovnih pogojih predstavili na svojevrsten način - z ogromnim žerjavom so nad glavno odprto tržnico v mestu dvignili kamion, v katerem je bila lutka, ki je predstavljala njihovega delodajalca.

Občutek za inovativne akcije imajo tudi študenti in profesorji, ki stavkajo že od prvega junija. Ti so, prav tako v času prvenstva Copa America, ustavili promet pred predsedniško palačo tako, da so na cesto spustili na stotine nogometnih žog. Na vsaki od njih je bila lastnoročno napisana zahteva po reformi izobraževalnega sistema. Poleg vsem dostopnega javnega šolstva zahtevajo na področju vzgoje in izobraževanja tudi dostojne pogoje dela.

V naslednjih dneh se bo v Čilu sprejemala zakonodaja na področju dela, pri čemer naj bi bil najbolj problematičen del, ki odpira  možnosti odpuščanja stavkajočih delavk in delavcev, če pri tem ogrožajo infrastrukturo, okolje ali zdravstvene storitve. Kaj točno to pomeni, je precej nejasno, in zahteva po razlagi posledic tovrstne določbe je v stavko pripeljala še dodatno skupino - zaposlene v pristaniščih. Tudi ti so do nadaljnjega razglasili stavko, s katero želijo vplivati predvsem na sprejemanje omenjenih zakonodajnih sprememb. Kljub temu pa je jasno, da je v celotnem procesu razvoja industrijskega delovanja delavk in delavcev v zadnjem mesecu ključna stavka v izobraževanju. Tudi pristaniški delavci so namreč v svojih zahtevah izpostavili podporo učiteljem in študentom, ki vztrajajo že več tednov.

Dodaj komentar

Komentiraj