12. 10. 2015 – 10.05

Britoff zvišanja kamboške minimalke

0805

Po tem, ko se je v zadnjih dneh stopnjevalo nasilje izraelskih varnostnih sil nad palestinskimi protestniki in kamenje metajočimi mladci in mladenkami, je dejanja izraelske vojske obsodil celo Amnesty International. Nekatere smrti Palestincev pod streli okupacijske vojske je Amnesty označil za izvensodne poboje, prav tako pa v primerih, ko je izraelska vojska trdila, da so Palestinci, ki so jih pokosili njihovi streli, nosili nože, o tem ni bilo nobenega dokaza. Od začetka zadnjega vala nasilja so bili zabodeni štirje izralski Judje, ubitih pa je bilo 23 Palestincev, skoraj 2000 je ranjenih.

V Turčiji se v okviru tridnevnega žalovanja, ki je bilo razglašeno po pokolu 128-ih levičarskih in prokurdskih aktivistov, začenja dvodnevna splošna stavka. Stavko organizirajo progresivni sindikati in združenji arhitektov ter zdravnikov, ki so bili tudi pobudniki sobotnega Shoda za mir. Akciji sindikatov se pridružujejo tudi številne mladinske in študentske organizacije, ki bodo danes in v torek bojkotirale šolske oziroma študijske dejavnosti.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko si je na volitvah priboril še peti mandat in bo očitno podaljšal 21-letno vodenje države. Na volitvah, na katerih priljubljenim opozicijskim voditeljem ni bila dovoljena registracija kandidatur, je Lukašenko ob nekaj več kot 86-odstotni volilni udeležbi osvojil skoraj 84 odstotkov glasov. Nihče od ostalih treh kandidatov ni presegel petih odstotkov glasov.

1005

Po osmih dneh pogajanj v kamboški verziji ekonomsko-socialnega sveta je ministrstvo za delo obvestilo javnost, da bo minimalna plača za delavke in delavce v oblačilni industriji za leto 2016 povišana za dobrih 9 odstotkov, in sicer na 140 ameriških dolarjev na mesec. Delna, vsakoletna rast minimalne plače poteka že od leta 2012, ko so sindikati začeli s kampanjo za dvakratno povišanje takratne 80-dolarske plače. Sindikati niso zadovoljni s tokratnim dvigom plače, saj vztrajajo, da gre za premajhno spremembo. Ker je njihova moč v socialnem dialogu majhna, se kamboške delavke in delavci pogosto odločijo za stavke in proteste, ki pa so lani zaradi odziva policije zahtevali več deset smrtnih žrtev.

Po večletnem postopku dokazovanja krivde britanskih gradbenih podjetij, ki so zbirala tako imenovane črne sezname, so delavci končno od osmih delodajalcev dobili vsaj opravičilo. Črne liste z imeni tistih delavcev, ki so bili člani sindikatov ali so se kako drugače aktivno udeleževali v družbi, so si delodajalci izmenjevali med sabo in tako preprečili zaposlitev manj zaželenih delavcev, obstajajo tudi obtožbe o povezovanju in deljenju podatkov s policijo. Raziskava je prišla do točke, v kateri so se tudi delodajalci zavedli potencialne škode potrditve obtožb, sedanjim opravičilom naj bi po besedah sindikatov v prihodnosti sledile tudi visoke denarne odškodnine. Do končne odločitve sodišča naj bi prišlo v sredini leta 2016.

Julieta Dela Cruz Yang, migrantska gospodinjska delavka v ZDA, toži svoja dva bivša delodajalca zaradi goljufije pri izplačevanju plače in spolnega nadlegovanja. Novica morda ne bi prišla v medije, če ta dva delodajalca, par, ne bi bila, kdor sta, in sicer vodilna v podjetjih Uber in Airbnb. Na novinarski konferenci je Julieta povedala, da se v tožbo spušča ne le zaradi svojega dostojanstva, ampak zaradi vseh drugih migrantskih delavk s Filipinov, ki se soočajo z izkoriščanjem in nadlegovanjem.

Dodaj komentar

Komentiraj