Gneča v centru

Aktualno-politična novica
20. 11. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate Neuradni list, BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Da bo dan res dober, ga začenjamo z branjem programa novoustanovljene stranke Dobra država.

Torej: v soboto je bila na Vrhniki ustanovljena nova politična stranka, imenovana Dobra država. Njen predsednik je postal Bojan Dobovšek, vodja skupine nepovezanih poslancev v Državnem zboru, kamor se je prebil kot član Stranke Mira Cerarja, ki se je kasneje preimenovala v Stranko modernega centra. Tako bo ponovno izvolitev v parlament Dobovšek čez osem mesecev iskal pod kratico DD.

Primerno kraju ustanovitve je Dobovšek v govoru potegnil vzporednice med današnjo in družbo opisano v Cankarjevih Hlapcih. Iz strankine izjave za medije citiramo: “Dobra država bo gradila na pozitivnem, osamosvojitvenem razvojnem hrepenenju, skupni želji po gradnji države in medsebojnem zaupanju. Dobra država bo vsakega državljana obravnavala kot enakopravnega gradnika družbenega napredka, ne pa kot brezoseben vir prihodkov in objekt nadzora. Zato potrebujemo nacionalno gibanje, ki bo omogočilo uresničevanje ciljev normalne, dobre države.”

DD je v programu izpostavil 17 jedrnih programskih točk. To so, na kratko: boj proti korupciji, pravna država, stabilno gospodarsko okolje, vseživljenjsko učenje, solidarna država, evidentiranje strateških razvojnih področij, usklajena politika, usklajen regionalni razvoj, določitev javnega interesa, svobodomiselnost, demarginalizacija starejših, domoljubje, jasna zunanja politika, aktivna vloga v EU, neodvisno novinarstvo in, v polnem citatu: “Usmerjenost v prihodnost, družba, temelječa na izkušnjah preteklosti v kombinaciji z razmišljanji milenijske generacije, njihovih idejah, konceptih.” Ja, milenijske generacije.

Skratka, po besedah Dobovška želijo Slovenijo popeljati v prvo evropsko ligo. Mogoče vas tovrstna retorika ne navdaja z optimizmom. Mogoče se vam zdi, da ste od novoustanovljene stranke podobne stvari slišali pred volitvami leta 2014. Mogoče res. A eden od ustanoviteljev DD Peter Jamnikar se ne meni za očitke. Citiramo: “Problem v Sloveniji je, ker lobiji ugrabijo politične stranke. Ekipa, ki ste jo danes videli, je zagotovilo, da se to ne bo zgodilo, ker mislijo s svojo glavo, so samostojni in se ne bodo nikomur pustili ugrabiti.” Konec citata.

Mogoče vam je ravno ime Peter Jamnikar nekoliko znano. Gre seveda za nekdanjega člana in generalnega sekretarja Liberalne demokracije Slovenije in kasneje enega od ustanoviteljev SMC-ja. Podobno pot je prepotoval strokovni sodelavec Dobre države Gregor Vovk Petrovski, glede gospodarskih zadev pa bo DD svetoval nekdanji SLS-ovec Zvonko Ivanušič.

Ob zadnjih volilnih anketah, ki potencialni kandidaturi kamniškega župana Marjana Šarca za premierja napovedujejo dober izid, se zdi, da bo poleti v centru velika gneča.

 

0805

Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe si želi vsaj še za nekaj časa podaljšati tri desetletja trajajoči mandat. V včerajšnjem televizijskem nagovoru, prvem po vojaškem udaru v sredini tedna, Mugabe sploh ni omenil besede odstop. Rok, ki mu ga je za odstop postavila lastna stranka, pa se izteče čez slabe štiri ure.

Shpend Ahmeti si je, kot kaže, zagotovil nov mandat na čelu kosovske prestolnice. Poleg Prištine opozicijska Vetevendosje slavi še eno tesno zmago, v Prizrenu. Tako je levo usmerjena nacionalistična stranka volilni uspeh s parlamentarnih volitev, na katerih je osvojila največ sedežev, prenesla še na lokalno raven. Vsaj naslednja štiri leta bo obvladovala dve največji mesti na Kosovu.

Na izrednem zasedanju Arabske lige sta zunanja ministra sunitskih kraljevin Bahrajna in Saudove Arabije pozvala k enotnosti arabskih držav proti Iranu, ki so ga obtožili ustvarjanja sektaških napetosti v regiji. Iran je po prepričanju prej omenjenih prizadejal tisoče ran Bahrajnu in upravlja s teroristično libanonsko organizacijo Hezbolah. Za rakete, ki jih na saudsko ozemlje, kot odgovor na agresijo v Jemnu, izstreljujejo hutijski uporniki, pa je kriv prav tako, uganili ste, Iran.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness