Lovljenje volivcev s protipriseljeniško retoriko

Aktualno-politična novica
26. 3. 2013 - 10.00
 / BritOFF

OB SEDMIH

Banke na Cipru – razen dveh največjih - danes spet odpirajo svoja vrata, potem ko je bil včeraj sprejet dogovor o desetih milijardah mednarodne pomoči tej državi. Drugačna dolgoročna usoda čaka največji banki, ki bosta sicer vrata odprli šele jutri. Banko Laiki čaka likvidacija, depozite nad sto tisoč evri bodo zamrznili, v okviru konverzije depozitov za lastniški delež pa se jih bo porabilo za poravnavo dolgov banke in dokapitalizacijo največje Bank of Cyprus.

Nizozemsko sodišče je vojaku, ki je bil leta 1995 na misiji Združenih narodov v Srebrenici, prisodilo odškodnino zaradi posledic posttravmatskega sindroma. Obrambno ministrstvo po mnenju sodišča ni v zadostni meri poskrbelo za ustrezno oskrbo svojega pripadnika pred in po misiji, sodba pa je tako tudi zavrnila argument vlade, da so za pripadnike modrih čelad prvenstveno odgovorni Združeni narodi. Julija 1995 približno štiristopetdeset nizozemskih vojakov ni zaščitilo bošnjaških moških in dečkov v varovani enklavi Srebrenica. Po zasedbi mesta s strani bosanskih Srbov jih je bilo več tisoč ubitih.

Velika Britanija bo po napovedi premiera Davida Camerona omejila ugodnosti za priseljence oziroma z njegovimi besedami: ljudje ki pridejo na Otok, ne morejo več pričakovati «ugodnosti za nič« ter da dostop do ugodnosti ni samodejna pravica in si jo »morajo priseljenci zaslužiti«. Imigranti bodo tako izgubili dodatek za iskalce zaposlitve po šestih mesecih, če ne bodo mogli dokazati, da imajo, s Cameronovim besednjakom, "resnično priložnost" za zaposlitev, pravico do neprofitnih stanovanj pa bodo pridobili šele po dveh letih bivanja v državi. Neevropski priseljenci bodo morebiti primorani plačati zdravstveno oskrbo, ki je bila doslej univerzalna pravica, s čimer naj bi se država izognila zdravstvenemu turizmu. Vse tri največje stranke na Otoku so sicer v lovljenju volivcev zaostrile retoriko do priseljencev pred volitvami leta 2015.

OB OSMIH

Drugi današnji BritOFF začenjamo s popravkom. V prvih jutranjih novicah smo poročali, da večina ciprskih bank danes spet odpira svoja vrata. Nak! Ciprska centralna banka je sporočila, da v težnji po zagotovitvi nemotenega poslovanja celotnega bančnega sistema vse banke ostajajo zaprte do jutri.

Michel Djotodia, eden od voditeljev prekucniške koalicije Seleka, ki je izvedla vojaški udar v Centralnoafriški republiki, je naznanil začasno suspendiranje ustave in razpustitev parlamenta. V triletnem prehodnem obdobju, po katerem naj bi izpeljali demokratične volitve, bo samooklicani predsednik države Djotodia vladal z dekretom. Vsaj tako namerava, saj vsi ostali voditelji upornikov niso najbolj zadovoljni z njegovimi jasno izraženimi voditeljskimi preferencami.

Pet let mineva od podpisa predsednika Združenih držav Amerike Baracka Obame pod dekret o zaprtju vojaškega zapora Guantanamo. Zapor kljub medtem Obami podeljeni Nobelovi nagradi za mir veselo obratuje naprej, še več, vojska si sedaj želi dvesto milijonov dolarjev za renovacijo baze. Del denarja naj bi šel tudi za izgradnjo novih prostorov za priprte, kar odgovorni upravičujejo z lakoničnim skomigovanjem z rameni, da pač ne vejo, koliko časa bo zapor še odprt.

Evropska komisija bo v Zagrebu predstavila zadnje poročilo o pripravljenosti Hrvaške na vstop v Evropsko unijo, ki bo po pričakovanjih pozitivno. Komisija naj bi izrazila prepričanje, da bo Hrvaška 1. julija pripravljena na to, da postane 28. članica unije. Bruselj naj bi namreč ocenil, da je Hrvaška izpolnila deset nalog, ki jih je izpostavil v prejšnjem poročilu, objavljenem oktobra lani, ter da na splošno izpolnjuje pogoje za vstop.

OB DEVETIH

V Džalalabadu na vzhodu Afganistana so samomorilski napadalci iz vrst talibanov napadli policijsko bazo, pri čemer je bilo ubitih vseh sedem napadalcev in najmanj pet policistov. Da so se talibani lahko prebili v bazo enote za hitro posredovanje, se je eden od njih najprej razstrelil na vhodu in tako omogočil ostalim vstop v bazo.

Do konca leta bo svojo glavno vojaško bazo v Afganistanu zaprla Avstralija, kar je po besedah obrambnega ministra Stephena Smitha v skladu z načrtom, da se večina avstralskih vojakov še to leto vrne v domovino. Med okupacijo Afganistana je bilo od leta 2001 ubitih devetintrideset vojakov od tam spodaj.

Ruski oligarh in kritik trenutne ruske oblasti Boris Berezovski, ki je bil v soboto najden mrtev v svoji kopalnici v angleškem Berkshiru, naj bi se po ugotovitvah prvih preiskav na truplu obesil. Preiskave prav tako niso odkrile nobenih indicev, ki bi napeljevali na sum o nasilnem boju z drugo osebo pred smrtjo. Britanska policija je sporočila, da bodo podrobnejše preiskave, tudi toksikološke in histološke, najverjetneje trajale več tednov.

OB DESETIH

Prebivalci vasi, oddaljenih nekaj deset kilometrov vzhodno od zimbabvejskega glavnega mesta Harare, so zadnje čase deležni nočnih racij policije. Ta išče predvsem majhne radijske sprejemnike na solarno energijo, ki jih je vaščanom razdelila ena od mladinskih nevladnih organizacij. Policija zasege aparatov, ki naj bi jih preko meje iz zahodnih držav pretihotapile neidentificirane skupine, utemeljuje z domnevnim širjenjem sovražnega govora preko radijskih frekvenc pred napovedanimi julijskimi volitvami. Radijski eter v državi sicer skoraj v popolnosti obvladuje državni radio ZBC, več kot deset »community radio« projektov pa že več let čaka na dovoljenje za oddajanje.

Severnokorejska državna tiskovna agencija je sporočila, da je vrhovno poveljstvo vojske odredilo stanje popolne bojne pripravljenosti strateških raket in artilerije dolgega dosega. Orožje naj bi bilo usmerjeno proti bazam ameriške vojske tako na ameriški celini kot tudi na otoku Guam in Havajih ter v sosednji Južni Koreji. Analitiki so sicer mnenja, da Severna Koreja z obstoječo tehnologijo ni sposobna doseči omenjenih ciljev, razen oporišč na Japonskem in v Južni Koreji. Novo severnokorejsko rožljanje z orožjem sledi včerajšnjemu podpisu obrambnega sporazuma med Južno Korejo in Združenimi državami o skupnem odgovoru na morebitne manjše vojaške provokacije Severne Koreje.

Bonitetna hiša Moody's je znižala dolgoročno kreditno oceno drugi največji slovenski banki Novi kreditni banki Maribor, obete za naprej pa ocenila kot negativne. Ocena banke je tako kot v primeru Nove ljubljanske banke pristala v območju, kjer se banka ocenjuje kot zelo tvegana naložba. Znižanje ocen je po mnenju bonitetnih analitikov posledica potrebe banke po svežem kapitalu za vzdrževanje kapitalske ustreznosti v skladu s smernicami Evropske bančne agencije, potrebe po nadaljnjih slabitvah, ki še dodatno načenjajo kapital, in pričakovanega dodatnega poslabšanja kakovosti portfelja glede na šibke gospodarske napovedi in težave slovenskega visoko zadolženega realnega sektorja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness