Made in "China"

Audio file

0805

Islamska država je prevzela odgovornost za dva bombna napada v Damasku in Homsu, v katerih je umrlo skupno najmanj 120 ljudi. Bombi je razneslo v razmaku nekaj ur, žrtve obeh pa so bili predvsem šiiti na območju pod nadzorom sirske vlade.

V turškem mestu Artvin na severozahodu Turčije bodo danes najverjetneje še osmi dan zapored potekali protesti proti načrtovanemu rudniku zlata. Ta bi namreč po zadnjih načrtih zahteval posek 3.500-tih dreves in s tem grobe posege v čudovito lokalno naravo. Lokalno prebivalstvo skupaj z okoljevarstvenimi aktivisti tako že več kot teden dni vztrajno protestira, potavlja barikade in se spopada s policijo. Največ, več kot 3.000, se jih je na ulicah mesta z nekaj več kot 20.000 prebivalci zbralo v sredo, včeraj pa je prišlo tudi do spopadov, v katerih je bilo ranjenih 26 ljudi. Turška policija se je namreč pričakovano odzvala z vodnimi topovi in gumijastimi naboji, prepovedali pa so tudi solidarnostne prihode nestanovalcev v mesto in uporabo mestnega ozvočenja. Turška korporacija si za rudnik zlata v mestu sicer prizadeva že od leta 2012.

Potem ko je prejšnji teden zavladala panika, ker je iz skladišča ameriške naftne družbe v okolici iraške Basre izginila naprava z radioaktivnim izotopom iridija, je nevarnosti konec, saj jo je nedotaknjeno našel sprehajalec. Napravo za vzdrževanje naftovodov, ki vsebuje približno 10 gramov radioaktivne snovi, so nepridipravi pustili ob neki bencinski črpalki nekaj deset kilometrov od skladišča. Stráhu je botrovala predvsem ideja, da lahko radioaktivni material uporabi Islamska država ali podobna skupina za izdelavo tako imenovane umazane bombe, ki material raznese v okolico, sevanje pa lahko povzroči trajne poškodbe. Ta strah je za zdaj uradno odveč.



1005

Nov teden, nov primer dela v suženjskih pogojih v tekstilni industriji. Tokrat gre za izdelke podjetja Rip Curl, večinoma oblačila za surfanje, ki so bila proizvedena v severnokorejskih tovarnah z napisi Made in China. Predstavniki podjetja pravijo, da niso bili obveščeni o tem, da je eden izmed njihovih dobaviteljev proizvodnjo preselil v drugo državo in pod kakšnimi pogoji so bila ta izdelana. Za preselitev naj bi sicer sčasoma izvedeli, a žal prepozno, saj je bila zimska kolekcija ravno končana in že odposlana. Informacije se v proizvodni verigi množice podizvajalcev pogosto priročno izgubijo.

V avstralski zvezni državi Viktorija se je odprl Center za mlade delavce, ki jim bo zagotavljal brezplačne nasvete, pravno pomoč in zastopstvo ter izobraževanja in druge aktivnosti, ki jih bodo oborožila za boj proti izkoriščanju na delu. Center bo mladim delavkam in delavcem nudil tudi informacije in material za organiziranje kampanj za izboljšanje delovnih pogojev in za izobraževanja o pomenu sindikatov in delavskih pravic po šolah. Odprtje centra je odziv na številne izzive mladih na avstralskem trgu dela in na dejstvo, da je le 8 odstotkov delavk in delavcev, starih med 15 in 24 let, včlanjenih v sindikate.

Potem ko so sindikati zagrozili s stavko, je južnoafriška vlada zamaknila začetek veljave novega zakona o pokojninah. Spremembe bodo vplivale na delež pokojnine, ki ga bodo lahko ljudje dobili ob upokojitvi - trenutno namreč lahko takoj prejmejo celotni privarčevani znesek, vlada pa želi, da bi lahko naenkrat dobili samo tretjino. Proti sporni spremembi, ki ima za seboj podporo ministrstva za finance, bodo sindikati še naprej protestirali - trdijo namreč, da ni dovolj, da je bila prestavljena, ampak tovrstna reforma sploh ne bi smela obstajati.

Dodaj komentar

Komentiraj